Adrian Năstase, pe blog: De ce ar fi fost condamnat, de fapt, la închisoare cu executare

Adrian Năstase, pe blog: De ce ar fi fost condamnat, de fapt, la închisoare cu executare
Publicat: 14/10/2012, 17:56
Actualizat: 30/07/2014, 15:07

Fostul premier Adrian Năstase, aflat în închisoare, a postat duminică, pe blogul său, un nou articol despre miza condamnării lui la închisoare cu executare. El consideră că, de fapt, scopul principal a fost interzicerea dreptului de a alege și de a fi ales.

„Miza condamnării mele la închisoare cu executare, în mod paradoxal, nu a fost pedeapsa principală – închisoarea-, ci pedeapsa complementară – cea a interzicerii unor drepturi – respectiv dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice”, scrie Năstase.

El citează din Codul Penal și arată cum ar fi putut candida la alegerile parlamentare din toamnă.

„Această pedeapsă complementară poate fi aplicată, conform art. 65 alin. 1 din Codul Penal, dacă pedeapsa principală stabilită este închisoarea de cel puțin doi ani și ea începe după executarea pedepsei închisorii (art. 66 C.P.). Deci, dacă instanța m-ar fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 2 ani (articolul 13 din Legea 78/2000, în baza căruia am fost condamnat stabilește limitele pedepsei între 1 și 5 ani), sau la o pedeapsă cu închisoarea, dar cu suspendare, atunci nu ar fi putut adăuga și pedeapsa complementară, deci aș fi putut candida, în continuare, la alegerile parlamentare din toamnă”, scrie fostul premier pe blog, cu referire la scrutinul legislativ din 9 decembrie.

Năstase mai arată că este pentru prima dată, într-o țară a Uniunii Europene, sub conducerea lui Manuel Barosso și a lui Traian Băsescu, când un lider politic este condamnat la închisoare cu executare pentru pretinse fapte legate de alegeri. „Nu s-a întâmplat așa ceva nici în cazul lui H. Kohl, nici al lui J. Chirac, nici al lui A. Juppe, nici al unor cunoscuți lideri din Italia sau Belgia”, se mai arată în postarea lui Năstase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase