ALDE – M10, alianța care a durat două ore. Reacția Monicăi Macovei

ALDE - M10, alianța care a durat două ore. Reacția Monicăi Macovei
Publicat: 13/10/2016, 18:03
Actualizat: 13/10/2016, 20:12

„Conducerea Alianței Liberalilor și Democraților a semnat, astăzi, un acord privind o viitoare colaborare politică cu formațiunea politică M 10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion. Această colaborare politică parafează înțelegerea dintre cele două partide politice, prin care M10 va sprijini candidații ALDE la viitoarele alegeri parlamentare, care au loc pe 11 decembrie. Alianța Liberalilor și Democraților este reprezentantul cetățenilor în Parlamentul României, care susține drepturile și libertățile cetățenilor, idei ce sunt promovate și de către partidul M 10”, anunța ALDE în primul comunicat emis joi.

La scurt timp, M10 reacționează, publicând, pe pagina de Facebook a partidului, un mesaj prin care afirma că dezminte această informație, acuzând ALDE că promovează minciuni și dezinformări.

„Conducerea Partidului M10, reprezentata de membrii Biroului Politic National, dezminte categoric informatia din comunicatul ALDE privind vreun acord de colaborare de orice natura cu Paridul M10. In mod evident, nu vom sustine nici un candidat ALDE la alegeri.
Ne exprimam surprinderea ca astfel de minciuni si dezinformari sunt promovate de ALDE. Membrii partidului strang in acest moment semnaturi numai pentru M10. Daca se va confirma faptul ca secretarul general interimar al M10 a angajat Partidul fara mandat de la BPN, acesta va suporta consecintele, fiind sanctionat conform prevederilor Statutului Partidului M10″, se preciza în mesajul M10.

Monica Macovei: „Comunicatul ALDE cuprinde informații neadevărate, de derutare a electoratului”

La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei a dezmințit informația, precizând va cere, în calitate de membru al M10, excluderea secretarului general al partidului, Ovidiu Simion, „dacă acesta a semnat un astfel de act” prin care se încheia un acord politic cu ALDE, deși nu avea mandatul BPN al M10.

„În primul rând, comunicatul ALDE cuprinde informații neadevărate, defăimătoare și denigratoare, și de derutare a electoratului. Nu este adevărat. Conducerea M10, Biroul Politic Național nu a semnat niciun act de colaborare de niciun fel cu ALDE. Iar dacă secretarul general interimar al M10, despre care se menționează în comunicatul ALDE, a semnat un astfel de act nu a avut mandatul BPN al M10 și, în aceste condiții, eu voi propune excluderea lui. Cred că este singura sancțiune, dar sigur că va decide o Comisie Națională de Etică. Noi avem comisii de etică”, a declarat, pentru Gândul, Monica Macovei.

Întrebată dacă, totuși, au avut loc discuții preliminare între ALDE și M10 pe această temă, Macovei a răspuns afirmativ.

„La o ședință a Biroului Permanent Național al M10 de acum circa trei săptămâni, unde am fost invitată, secretarul general adjunct a spus că a fost contactat de ALDE și decizia Biroului Politic Permanent a fost: „nu facem nicio alianță și oricum dacă sunt discuții și vrei să te duci, se face o echipă care merge, nu te duci singur, dar nu facem alianță cu ALDE”. Deci nu a avut mandat nici de negociere singur, nici de alianță, nici de a semna vreun protocol. Deci a făcut-o fără mandat total”, a spus Macovei.

În acest context, întrebată dacă M10 ar lua în calcul să încheie un astfel de acord politic pentru alegerile parlamentare cu un alt partid, Macovei a răspuns că „poate cu niște partide noi, curate”, dar că a trecut termenul pentru alianțele electorale.

„Mai facem alianțe informale cu câteva partide”

Întrebată dacă USR ar fi o variantă, Macovei a răspuns că „a trecut termenul de alianță” și că „USR a anunțat că nu vrea să facă alianțe”.

„Mai facem alianțe informale cu câteva partide, alianțe informale în sensul că ne ajutăm unii pe alții la strâns semnături. Dar noi, în acest moment, strângem semnături pentru M10”, a adăugat Macovei.

Întrebată despre ce alte partide este vorba, Macovei a evitat să nominalizeze: „Nu cred că este important în acest moment, mai ales că sunt alianțe informale și în anumite județe, în altele nu. Deci, pe plan local cum se înțeleg. Dar e vorba numai de partide mici și noi”.

Pe de altă parte, la întrebarea dacă se va afla pe listele M10 la alegerile parlamentare, răspunsul lui Macovei a fost: „Sperăm”.

„Strângem semnături. Numărul de semnături este același pentru partidele mici și mari, adică 200.000 pe toată țara și pragul electoral este același, ceea ce face ca partidele noi să fie blocate să intre în Parlament. Asta este o altă înfrățire a haitei politice care vrea să păstreze puterea și să nu se facă nicio breșă”, a conchis Macovei.

ALDE: „Zilele trecute, a avut loc o întâlnire între conducerea ALDE și M10”

Ulterior, la două ore și jumătate, ALDE a revenit cu al doilea comunicat, precizând că a avut loc „o întâlnire între conducerea ALDE și M 10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion”, dar care nu a dus la „semnarea vreunui acord între cele două partide politice”.

„Zilele trecute, a avut loc o întâlnire între conducerea ALDE și M 10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion, privind o eventuală colaborare politică în perspectiva alegerilor parlamentare și sprijinirea candidaților ALDE. Această discuție nu a fost însoțită de semnarea vreunui acord între cele două partide politice”, afirma ALDE.

Partidul M10 a fost fondant de Monica Macovei. Aceasta și-a dat demisia din funcția de președinte al M10 după alegerile locale din iunie, în condțiile în care M10 nu a depus liste de candidați.

Citeste mai mult: adev.ro/oezg4e

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top