ALDE nu intenționează să rupă coaliția. Tăriceanu, tentat de mandatul de PREȘEDINTE

Publicat: 08/08/2018, 00:16
Actualizat: 25/03/2019, 22:42

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a infirmat marți, la Antena 3, că ar avea vreo intenție să rupă coaliția de guvernare și să se apropie de PNL.

Nu am avut nicio discuție, nici concretă, nici abstractă (cu președintele Klaus Iohannis – n.r.). Da, am văzut că este o anumită tensiune, frământare, prilej de speculații nemaivăzute. Spre deosebire de modul în care au funcționat până acum în România alianțele și după cum s-ar fi așteptat analiștii să funcționeze coaliția PSD-ALDE, cred că ați observat că nu a existat nici măcar un moment în care ALDE să șantajeze „Vrem cutare. Nu? Avem și alte alternative”. Niciun moment”, a atras atenția Tăriceanu.

Speculațiile au apărut după ce Călin Popescu Tăriceanu a participat săptămâna trecută, la lansarea Asociației „Mircea Ionescu-Quintus”, unde se afla și președintele PNL Ludovic Orban.

„Pentru mine, un partid politic nu este decât un vehicul care reunește persoane care împărtășesc aceleași valori, idealuri, principii. Or, PNL ce e azi? Partidul care este cântărețul instituțiilor represive ale statului. Adică este total opusul a ceea ce se vrea a fi adevăratul liberalism. Deci nu avem ce să discutăm. Pe mine mă animă dorința de a milita pentru aceleași valori cu cei care împărtășesc aceleași valori și nu suntem în situația asta.” a concluzionat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea

Președintele PSD Liviu Dragnea dezvăluise duminică seară, tot la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis i-ar fi anunțat pe liberali că preia conducerea Partidului și se va ocupa personal de negocierile cu ALDE.

„I-a chemat la Cotroceni. Au ieșit pe surse multe informații despre discuția de acolo. Le-a spus din acel moment că el va conduce PNL, nici Orban, nici ceilalți. A dat sarcină să atragă alte partide și le-a spus «Mie lăsați-mi personal ALDE, că negociez cu ei să iasă din coaliție»”, a povestit Liviu Dragnea, care ar fi aflat informațiile de la cineva care a participat la discuție.

„Sunt convins că domnul Tăriceanu nu-și va distruge cariera politică. A mai refuzat o dată. Am aflat de la cineva de acolo, de la discuție”, a completat Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea

Președintele ALDE își avertizează colegii și partenerii să fie atenți, deoarece există încercări de rupere a coaliției PSD-ALDE.

„Dacă nu ținem cont de experiența trecutului (USL – n.r.), când metodele nu au fost chiar rudimentare, mie mi se pare că au reușit cu o tehnică insidioasă să inoculeze în mintea unora dintre cei care erau decidenții politici, păreri, aprecieri despre ceilalți, mișcări de care unii și alții se bănuiau reciproc, care au dus la ruperea alianței. Să nu credeți că acum nu se întâmplă același lucru. De când am făcut coaliția cu PSD-ul să nu cumva credeți că lucrurile asta nu s-au întâmplat. Au fost încercări multiple și dacă nu ești foarte bine așezat pe picioare, experimentat riști să cazi într-o plasă de genul ăsta și atunci sigur că poate să intervină o anumită precipitare, se pot lua decizii greșite și totul se strică. Nu este ușor de făcut să funcționeze durabil o coaliție. Eu cred că trebuie să fim atenți pentru că pot să apară mici chestiuni în discuție, dar care sunt irelevante în raport cu obiectivele mari”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

Liderul ALDE susține că USL s-a rupt deoarece au fost preluate zvonuri neverificate.

„Ideea aceasta de a induce unuia sau altuia percepții, de a aduce informații pe care dacă nu stai să le verifici înainte și le preiei nemestecate pot să te ducă la concluzia că există ori la unul ori la altul o agendă ascunsă și în funcție de aceasta, cineva trebuie să mute și intervine la un moment dat o competiție, cine mută primul să nu rămână pe dinafară și atunci se produce (ruptura-n.r). Mie așa mi se pare că s-a întâmplat la USL„, a adăugat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu

Unul dintre motivele de tensiuni în Coaliția PSD-ALDE ar putea fi chiar candidatura la alegerile prezidențiale de anul viitor. Cele două partide nu au stabilit dacă vor avea un candidat comun sau vor susține fiecare candidatul propriu. Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu admite că este preocupat de ideea unei eventuale candidaturi, de care – oricum – nu se sperie.

„Nu aș spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiție nemăsurată. Niciodată în politică eu nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiții, așa, necontrolate și nemăsurate până la urmă ajung să facă greșeli. Am fost premier și poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi funcția prezidențială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă.

De foarte multe ori stau și mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de președinte, cum aș face eu mandatul de președinte, ce ar trebui să fac pentru România, pentru că până în prezent eu văd o mare diferență între cum e descris în Constituție rolul președintelui și ce se întâmplă în realitate”, a declarat Tăriceanu, marți seară, la Antena 3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”