Alegerea primarilor într-un singur tur, pe masa CCR. Un jurnalist s-a înscris drept candidat pentru a contesta legea

Alegerea primarilor într-un singur tur, pe masa CCR. Un jurnalist s-a înscris drept candidat pentru a contesta legea
Publicat: 16/04/2016, 18:10

„La pronunțare (în ședința de sâmbătă-n.r.) instanța a spus că sesizează CCR cu excepția de neconstituționalitate a articolului 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.) și 101, alineatul 2, înțeleg de aici că instanța a reținut că și articolul privind alegerea primarilor într-un singur tur ar fi neconstituțională. Decizia finală rămâne a CCR”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Avram, jurnalist la „Adevărul”.

Liviu Avram a explicat cadrul procesual care i-a permis să aducă în atenția CCR articole din legea 115/2015, declarându-se revoltat de felul în care întrega clasă politică abordează alegerea primarilor într-un singur tur.

„M-a revoltat maniera în care întreaga clasă politică a abordat problema alegerii primarilor într-un singur tur și a trebuit să îmi creez un cadru procesual ca să aduc acestă chestiune în fața CCR după ce am văzut că președintele Iohannis care putea să o facă și avea argumente să o facă nu a făcut-o. Și atunci, am căutat în lege un articol care să poată fi contestat cât mai repede după ce se declanșează mecanismul electoral în așa fel încât CCR să aibă timp să se pronunțe până la alegeri și legea să fie corectată”, a spus Liviu Avram.

Astfel, Liviu Avram și-a depus candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, depunând o listă cu doar trei semnături de susținere, demers care i-a permis să aducă în atenția CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), cerând în aceeași sesizare și extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

„Am găsit temei de neconstituționalitate și în articolul care impune un anume număr de semnături pentru candidații independenți. Pentru municipiul București mi-a rezultat că se cer 18.000 de semnături și am folosit ca precedent decizia CCR din februarie 2015 care a spus că 25.000 de mii de semnături pentru înființarea unui partid este o cerință excesivă. Parlamentul a luat act de acea decizie și a spus că se pot înființa partide doar cu trei semnături de susținere. Luând ca model ceea ce a decis Parlamentul, am depus o candidatură pentru funcția de primar general al Capitalei, doar cu trei semnături, ca fiind singurul reper legal de care m-am putut agăța ca să demonstrez că și 18.000 este mult, ca și 25.000, presupunând un efort logistic similar”, a exlicat Avram.

Liviu Avram a mai spus că a cerut extinderea controlului CCR și asupra alegerii primarilor într-un singur tur, afirmând că cei care candidează independent trebuie să îndeplinească condiții exigente de reprezentativitate, în timp ce pentru cei aleși legea coboară sub standarul constituțional criteriul de reprezentativitate.

„Aceasta a fost excepția pe care am ridicat-o în mod direct pentru că, în acest moment al procesului electoral, atât se putea face, dar am cerut în aceeași procedură extinderea controlului CCR și asupra alegerii primarilor într-un singur tur pe considerentul că nouă, candidaților, ni se cer condiții foarte exigente de reprezentativitate când ne depunem candidaturile, dar în aceeași lege se coboară sub standarul constituțional criteriul de reprezentativitate pentru cel care va fi efectiv primar. Demonstrez cumva în cadrul excepției că alegerea primarilor într-un singur tur nu generează primari reprezentativi așa cum cerere Constituția”, a explicat jurnalistul Liviu Avram.

Acesta a spus că demersul PNL privind invocarea excepției de neconstituționalitate a alegerilor locale într-un singur tur de scrutin a fost „greșit îndreptat”.

„Demersul liberalilor a fost greșit îndreptat. Ei au atacat HG de stabilire a datei alegerilor care nu are nicio legătură cu alegerile într-un singur tur sau două. (…) Eu am început tot la Curtea de Apel un demers similar cu al liberalilor, (…) dar am atacat HG privind calendarul alegerilor pentru că abia aceea hotărâre pune în aplicare prevederi ale legii pe care eu le socotesc neconstituționale. Acolo se face trimitere exact la articolul 101”, a mai spus Liviu Avram.

Curtea de Apel București a respins, vineri, plângerea formulată de PNL pe tema organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin, hotărârea nefiind definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York