ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Când se încheie campania electorală și cum se sancționează continuarea acesteia

Redactor:
Eliana Radulescu
ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Când se încheie campania electorală și cum se sancționează continuarea acesteia
ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 se desfășoară duminică, 9 decembrie, între orele 7:00 și 21:00. Când se încheie oficial campania electorală și ce sancțiuni se pot aplica pentru continuarea acesteia

Campania electorală pentru ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 se încheie, potrivit legii electorale, sâmbătă, la ora 7.00, orice încălcare a acestei prevederi legale fiind sancțională contravențional sau penal.

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, televiziunilor le este interzis ca la mai puțin de 48 de ore înainte de ziua votării pentru ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 să prezinte sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

De asemenea, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării.

Potrivit legii electorale, pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Persoanele acreditate să asiste la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 06:00 și terminând cu momentul încheierii și semnării, de către membrii biroului electoral al secției de votare, a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secția respectivă, numai dacă prezintă actul de acreditare. Acestea nu pot interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris președintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularități.

Orice act de propagandă pentru sau împotriva unui partid politic, alianță politică, alianță electorală care participă la ALEGERI PARLAMENTARE 2012 ori candidat independent sau încercarea de a influența opțiunea alegătorului, precum și încălcarea în orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sancțiunilor legale, atrage suspendarea acreditării persoanelor acreditate să asiste la operațiunile electorale în ziua votării de către biroul electoral care a constatat abaterea și îndepărtarea imediată a persoanei respective din secția de votare.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale sau un candidat independent se sancționează cu amendă de la cu amendă de la se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secțiilor de votare sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală se sancționează cu amendată de la 1.500 la 4.500 lei.

În legea electorală se mai arată că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Nu fac obiectul acestor prevederi bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele partidului respectiv.

Inchide