ALEGERI PARLAMENTARE 2012 și referendum în Alba și Constanța, pentru Roșia Montană, gazele de șist și înființarea unor localități

ALEGERI PARLAMENTARE 2012 și referendum în Alba și Constanța, pentru Roșia Montană, gazele de șist și înființarea unor localități
Publicat: 09/12/2012, 17:16
Actualizat: 29/07/2014, 21:26

Odată cu ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 au loc și trei referendumuri organizate de autoritățile locale din două județe: Alba și Constanța. Locuitorii județului Alba sunt chemați să voteze în cadrul unui REFERENDUM pe tema proiectului ROȘIA MONTANĂ, iar populația din patru localități din județul Constanța este așteptată să voteze la două referendumuri: EXPLOATAREA GAZELOR de ȘIST și înființarea unor noi localități.

În Alba, Consiliul Județean a aprobat încă de la jumătatea lunii noiembrie organizarea unui referendum regional pe 9 decembrie pentru repornirea mineritului în Munții Apuseni și, în special, a proiectului Roșia Montană. La ora 10:00, prezența la referendumul pentru Roșia Montană era scăzută, la consultarea publică prezentându-se doar 1.415 persoane, potrivit Mediafax.

În județul Constanța, populația din patru localități poate vota duminică și la referendum, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemați să își exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de șist, iar în cel de-al patrulea caz tema fiind înființarea a două noi sate.

Chiar dacă referendumurile nu au putere din punct de vedere juridic, rezultatul votului ar putea influența autoritățile în luarea unor decizii importante.

Referendum în Alba: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

În județul Alba, la referendumul privind proiectul minier de la Roșia Montană sunt așteptate peste 72.000 de persoane cu drept de vot

Încă din 16 noiembrie, compania Gabriel Resources a anunțat faptul că CJ Alba a aprobat organizarea referendumului pentru demararea proiectului Roșia Montană, acțiunile companiei crescând la bursa de la Toronto.

Referendumul din județul Alba este organizat în 35 de comune și orașe, în mare parte din zona Munților Apuseni a județului Alba. Este vorba despre orașele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieș și comunele Roșia Montană, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteș, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Sălciua și Scărișoara, potrivit Mediafax.

Populația cu drept de vot trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că este pentru prima dată când în județul Alba se organizează un referendum de acest fel pe o temă social-economică.

„Solicitarea de referendum a venit de la 35 de primari de orașe și comune din județul Alba, comunități care în perspectivă pot fi afectate de dezvoltarea mineritului: afectate pozitiv prin crearea de locuri de muncă și prin creșterea bugetelor locale, dar și negativ în cazul în care statul și cei care răspund de protejarea mediului nu vor lua măsurile pentru ca cei care exploatează resursele să respecte regulile stricte impuse în acest domeniu de România și Uniunea Europeană”, a spus Dumitrel.

Bugetul pentru organizarea referendumului este de circa 300.000 de lei, fiind înființate 148 de secții de votare care sunt diferite de secțiile de votare de la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012.

Proiectul de la Roșia Montană se află în stadiu de evaluare, iar procesul de autorizare înaintează pe măsura finalizării procedurilor, declara, în septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ea atrăgea atenția că sunt două directive europene transpuse în legislația din România încă din anul 2008 – una care se referă la deșeurile din industria extractivă, iar cea de-a doua privind responsabilitatea de mediu, pentru care este nevoie să se elaboreze procedurile.

„În ceea ce privește directiva privind deșeurile din industria extractivă, la Ministerul Economiei se află în derulare procedura privind stabilirea obligației de mediu. În momentul în care aceasta va fi finalizată, vom face pașii următori”, spunea Rovana Plumb, neputând preciza în ce măsură procesul autorizării proiectului de la Roșia Montană va mai înainta în acest an.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation, al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Referendumuri în patru localități din județul Constanța: Costinești, Limanu, Mangalia și Mihail Kogălniceanu

Pe de altă parte, populația din patru localități ale județului Constanța este așteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemați să își exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de șist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înființarea unor noi localități.

Astfel, locuitorii din Costinești, Limanu și Mangalia sunt chemați de autoritățile locale, în ziua alegerilor parlamentare, să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de șist din sudul litoralului.

„Municipalitatea a decis organizarea acestui referendum întrucât populația este singura în măsură să decidă în privința oportunității extracției gazelor de șist în această zonă, cu toate implicațiile ce derivă din aceste acțiuni. REFERENDUMUL va avea loc în aceeași zi cu ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 pentru a reduce cheltuielile de organizare, dar fac apel la cetățeni să iasă la vot pentru că este foarte important să ne spunem punctul de vedere noi, ca și comunitate”, a declarat primarul din Mangalia, Cristian Radu.

Care este întrebarea referendumului din Constanța

Primarul din Mangalia le-a cerut locuitorilor orașului să fie atenți la buletinul de vot, să citească bine întrebarea de la referendum și să răspundă cu „DA” sau „NU”, în funcție de opțiunea fiecăruia, la întrebarea: „Sunteți de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice și a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de șist din sudul litoralului?”.

Duminică sunt așteptați la referendum și locuitorii din comuna Mihail Kogălniceanu, care sunt consultați cu privire la înființarea a două noi sate: Ceres și Sibioara Nouă.

Potrivit legii, referendumul va fi validat dacă se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul total de alegători înscriși pe listele de vot.

Urmărește aici în timp real REZULTATE ȘI EXIT POLL-URI LA ALEGERI PARLAMENTARE 2012 – HARTA REZULTATELOR COLEGIU CU COLEGIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia