Alianța USR-PLUS cere AEP să asigure urgent accesul persoanelor cu dizabilități la votul din 26 mai

Alianța USR-PLUS cere AEP să asigure urgent accesul persoanelor cu dizabilități la votul din 26 mai
Publicat: 12/04/2019, 15:02

„În acest sens am trimis o solicitare în numele Alianței către președintele AEP prin care cerem instituției să se asigure că toate secțiile de votare stabilite pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019, sunt prevăzute conform Legii 448/2005 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu: rampe de acces sigure, permanente sau temporare; cabine de vot special amenajate pentru persoane în scaun rulant (dimensiuni adaptate, masa sau suportul la nivelul adecvat de înălțime); luminare adecvată pentru persoane cu deficiențe de vedere; asigurarea accesului unei persoane de suport în incinta cabinei de vot, la nevoie”, precizează reprezentanții Alianței, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Alianța 2020 mai cere, în scrisoarea trimisă către AEP să asigure un instructaj specific experților electorali ce vor fi implicați în organizarea alegerilor referitor la sprijinirea persoanelor cu dizabilități în exercitarea dreptului la vot.

Dragoș Pâslaru, candidat la europarlamentare pe lista Alianței, susține că numărul de secții de vot cu acces prevăzut pentru persoanele cu dizabilități este „foarte mic” iar majoritatea acestora este descurajată de procesul pentru solicitarea urnei mobile.

„Din păcate, situația actuală le blochează celor mai mulți posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot: numărul de secții de votare cu acces prevăzut pentru persoanele cu dizabilități este extrem de mic iar cele mai multe dintre aceste persoane sunt descurajate de procesul de a cere urnă mobilă. Cerem AEP să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la exercitarea dreptului constituțional de a alege. De asemenea, solicităm o atenție sporită în ceea ce privește exercitarea dreptului la vot a persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale, în sensul asigurării cadrului necesar exprimării opțiunii politice libere, confidențiale și neîngrădite”, a afirmat Dragoș Pâslaru, candidat al Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare și fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, conform sursei citate.

Având în vedere că majoritatea secxțiilor de vot se află în școli, Iulian Crăciun, de asemenea candidat pe lista Alianței 2020 USR-PLUS la europarlamentare, a afirmat că prin asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la aceste secții este facilitat și accesul lor la educație.

„Pentru mine, accesibilizarea secțiilor de vot este esențială nu doar pentru procesul de votare ci și pentru că secțiile de vot se află în majoritate în școli. Ori primul pas în integrarea celor cu dizabilități și ridicarea calității vieții lor este accesul la educație pentru a-și atinge potențialul. Ei nu au cum să ajungă la școală dacă nu accesibilizezi educația, altfel acești cetățeni rămân dependenți de ajutorul statului și al prietenilor și rudelor. Rolul statului este să creeze condițiile ca acești cetățeni să își poată atinge potențialul și dacă instituțiile de învățământ nu le oferă acces la educație rămân o povară. Este o oportunitate pornind de la aceste alegeri să facilităm accesul la vot și apoi aceste clădiri să rămână accesibile pentru educație „, spune Iulian Crăciun, candidat la alegerile europarlamentare.

În România există 823.956 de persoane înregistrate cu diverse grade de handicap, dintre care 88,8% au un grad grav sau accentuat.

„Din acest total, 92% sunt persoane cu vârsta peste 18 ani, adică nu mai puțin de 758.000 cu drept de vot (sursa oficială http://anpd.gov.ro, Date Statistice 31 decembrie 2018)”, arată reprezentanții Alianței.

Aceștia argumentează că România nu se numără printre statele membre ale UE care prevăd un acces ușor, tuturor, în secțiile de votare.

„Dacă în Portugalia sau Lituania toate secțiile de votare trebuie să faciliteze votul și pentru persoanele în scaun cu rotile sau nevăzătoare, în Polonia cel puțin o secție din trei iar în Austria sau Slovenia cel puțin o secție per unitate administrativ teritorială trebuie să fie prevăzută cu rampe de acces, România nu are o procedură și un cadru legislativ care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități în secțiile de vot”, conchid cei de la USR-PLUS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?