Alin Trășculescu, audiat la DNA în dosarul de trafic de influență și instigare la spălare de bani

Alin Trășculescu, audiat la DNA în dosarul de trafic de influență și instigare la spălare de bani
Publicat: 22/11/2012, 10:12
Actualizat: 28/07/2014, 18:35

Fostul deputat Alin Trășculescu s-a prezentat, joi, la DNA, fiind citat în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani.

Alin Trășculescu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 9.45, fiind însoțit de avocatul său, Cristian Ene. Fostul deputat nu a făcut nicio declarație privind prezența sa la DNA.

Surse judiciare au declarat că procurorii anticorupție l-ar fi chemat pe Alin Trășculescu pentru a-i prezenta o nouă infracțiune de care îl vor acuza, respectiv asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Potrivit surselor citate, prezența fostului deputat la DNA este legată de faptul că anchetatorii trebuie să îi aducă la cunoștință această nouă infracțiune.

Alin Trășculescu și-a anunțat, marți, în plenul Camerei, demisia din calitatea de deputat. El a anunțat că demisionează după ce în plen a fost prezentată cererea ministrului Justiției și raportul Comisiei juridice privind încuviințarea arestării preventive a lui Trășculescu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Înalta Curte de Casație și Justiție rămâne instanța competentă pentru soluționarea unei eventuale propuneri a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a fostului deputat Alin Trășculescu.

În urma demisiei lui Trășculescu, solicitarea procurorilor anticorupție de ridicare a imunității parlamentare în vederea arestării preventive a rămas fără obiect. Pentru respectarea procedurilor, Camera Deputaților trebuia să trimită răspunsul la cererea DNA, cu această mențiune.

Sursele judiciare citate au precizat că odată ajuns un astfel de document la procurorii anticorupție, aceștia pot trimite la instanța supremă dosarul lui Alin Trășculescu de urmărire penală, împreună cu propunerea arestării preventive pe numele acestuia.

Alin Trășculescu a declarat, la dezbaterea raportului Comisiei juridice privind încuviințarea arestării sale preventive, că, din respect pentru cetățenii din Vrancea, demisionează din Camera Deputaților.

Alin Trășculescu, cercetat pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani, a fost reținut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliției Capitalei după ce a expirat ordonanța de reținere emisă pe numele lui de procurorii anticorupție.

În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaților, prin Ministerul Justiției, să avizeze cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Alin Trășculescu. În 16 noiembrie, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat cererea anchetatorilor.

Complicele lui Trășculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Alin Trășculescu, ulterior fiind arestat pentru 29 de zile.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunțător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranșe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei și 200.000 de lei.

Ulterior, Trășculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei.

„Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții din cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunțător Vintilescu Mircea Alexandru”, scriu anchetatorii în documentul citat.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trășculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL și firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plății și a justificării în evidențele contabile ale celor două societăți.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin amenințare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul intervențiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trășculescu și Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în municipiul Focșani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranșă din cei 1,1 milioane de lei ceruți.

Trășculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL.

Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu.

După aproximativ 20 de minute, Trășculescu a fost oprit pe strada Independenței din Focșani, pentru percheziție corporală, fiind de asemenea percheziționat și autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA susțin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trășculescu că deputatul i-a cerut denunțătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL.

De asemenea, Trășculescu îi spunea denunțătorului că bate la ușă campania electorală și că are nevoie de 200.000 de euro, percepția denunțătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care deputatul o cerea în schimbul traficării influenței sale.

Anchetatorii au prezentat în referatul trimis Parlamentului și transcrieri ale unor înregistrări audio-video dintre Calotă și Vintilescu din care rezultă că îl amenința pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul traficării influenței și chiar ar fi trimis acasă la denunțător recuperatori.

În 6 noiembrie, într-o întâlnire dintre cei trei, Trășculescu îi spunea lui Vintilescu că întreaga afacere de care a beneficiat firma sa, SC Aquaform SRL, prin proiectul PNDI este meritul său exclusiv.

În timpul discuției, Trășculescu a revenit asupra necesității sumelor de bani pretinse pentru finanțarea campaniei sale electorale, spunând: „În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă … trebuie să mai ies deputat și ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că ați încasat. Nu mă duceți cu mănuși! Că nu sunt fraier!”.

Pe de altă parte, Trășculescu spunea: „M-am bătut pentru județ, nu pentru voi neapărat, pentru județul meu și să aduc niște fonduri acolo. Că ați fost principalii beneficiari, e partea a doua”.

Procurorii au menționat că, la începutul întâlnirii, Trășculescu le-a cerut lui Vintilescu și Calotă, ca măsură de precauție, să ascundă telefoanele mobile sub picior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului