Alina Gorghiu anunță cum va vota PNL în privința imunității senatorului Dan Șova

Alina Gorghiu anunță cum va vota PNL în privința imunității senatorului Dan Șova
Publicat: 20/11/2015, 16:12
Actualizat: 20/11/2015, 16:17

„Poziția PNL este neschimbată. (…) Poziția PNL este asumată printr-o decizie politică a Biroului Politic Național de multă vreme (referitoare la încuviințarea cererilor Justiției-n.r). Senatorii vor respecta această decizie pe care și-au asumat-o”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că PSD ar face un gest civilizat dacă i-ar cere senatorului Dan Șova să demisioneze din Senat. „Mult mai civilizat, în acest context, un semn că ar înțelege, în sfârșit, după atâția ani de sabotaj la adresa Justiției, ar fi dacă PSD i-ar cere domnului Șova să facă un pas în afara Senatului”, a declarat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că în contextul încercărilor de recredibilizare a clasei politice și a instituțiilor democratice, PSD ar trebui să înțeleagă că nu trebuie să mai existe nicio diferență între discursul public și ce se întâmplă la vot.

Potrivit Alinei Gorghiu, prezumpția de nevinovăție există, în condițiile în care odată ridicată imunitatea parlamentară, judecătorul este cel care aprobă solicitarea de reținere și arestare preventivă formulată de procurorii DNA.

Alina Gorghiu a mai afirmat că dacă cererea Justiției în cazul Șova va ajunge în plenul Senatului abia la începutul lunii decembrie , așa cum voci din rândul social-democraților au susținut, atunci, în mod cert, aceasta este o strategie de tergiversare a PSD.

„În mod cert este o strategie de tergiversare. Un mesaj fals dat celor care ne ascultă este acela că Parlamentul decide asupra arestării sau ne arestării unei persoane. Nu Parlamentul decide acest lucru, (…)
Parlamentul, nu face decât să lase un complet de judecată să se pronunțe pe o solicitare venită din partea DNA”, a susținut Gorghiu.

Copreședintele PNL a explicat că cerea Justiției ar trebui să fie discutată, luni, în Biroul Permanet al Senatului, care va redirecționa dosarul către Comisia juridică.

Gorgiu a mai precizat că, procedural, persoana vizată are tot dreptul să meargă să își susțină cauza în fața Comisiei juridice, care va întocmi un raportul supus votului în plenul Senatului.

Liderul PNL a mai apreciat că o eventuală decizie a PSD de a nu da curs cererii Justiție în cazul Șova se va răsfrânge în mod negativ asupra întregii clase politice.

„Apelul meu este cât se poate de onest la PSD să înțeleagă că nu mai merg așa. Ne pun pe toți într-o situație ingrată dacă votul PSD va fi altul decât cel în direcția în care un complet are permisiunea să se pronunțe pe o solicitare sau alta”, a conchis Gorghiu.

Cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova a ajuns vineri la Senat, acesta fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.

Cererea pentru reținerea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova, care a ajuns vineri la cabinetul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va fi trimisă Biroului Permanent al Senatului. În ședința BP de luni se va decide trimiterea cererii către Comisia juridică a Senatului, care va întocmi un raport, în urma audierii lui Dan Șova, a precizat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al președintelui Senatului, Andrei Alexandru.

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instanței supreme pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Mihai Bălan a fost deja reținut de procurorii DNA și va fi prezentat, vineri, Înaltei Curți cu propunere de arestare preventivă.

Dan Șova este acuzat și în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a lui Șova, care a primit 79 de voturi „pentru” și 67 „împotrivă”, senatorii susținând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condițiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deși Constituția prevede că încuviințarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenți.

Votul a fost contestat la CCR de PNL și a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor