Alina Gorghiu, despre majorarea pensiilor: „Nu se pune problema de o mărire doar cu 6,1%” | VIDEO

Publicat: 21/11/2022, 16:32

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat luni că PNL are argumente suficiente pentru a propune o mărire nediferențiată a pensiilor, așa cum permite Constituția.

De asemenea, ea a dat asigurări că nu se pune problemă doar de o mărire cu 6,1%, aceasta explicând că s-a discutat despre acest procent doar pentru că acesta reprezintă necesarul pentru acoperirea ratei inflației.

Potrivit lui Gorghiu, PNL își dorește o ședință a coaliției cât mai urgentă, dat fiind faptul că deja, în opinia liberalilor, există întârzieri în ceea ce privește adoptarea unor decizii referitoare la pensii.

„Nu, nu m-am contrazis cu premierul, am spus aceleaşi lucruri şi eu şi domnul prim-ministru şi colegii noştri, şi anume că ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, că ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Da, s-au spus mai multe lucruri pentru că ne-am dorit ca această discuţie să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare”, a declarat luni Alina Gorghiu.

6,1%, rata inflației de anul trecut

Gorghiu a mai explicat că legea obligă la indexarea pensiilor cu rata inflației, iar procentul de 6,1% vehiculat reprezintă doar rata inflației de anul trecut, nicidecum un prag peste care nu se poate trece. Potrivit acesteia, PNL își dorește o creștere mai mare a pensiilor, tocmai ținând cont și de rata inflației de anula cesta.

„Faptul că rata inflaţiei este de aproximativ 15%, că a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1%, vorbim de inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. Asta a fost concluzia pe care PNL a avut-o în BPN”, a spus ea.

Alina Gorghiu a mai afirmat că potrivit „calculelor făcute de specialiştii liberali, nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie. Există resurse pentru această mărire aşa cum îşi doreşte PNL”.

„Ca urmare a cifrelor, ca urmare a indicatorilor economici, ca urmare a argumentelor cu care vor veni cei din coaliţie, vom ajunge la varianta finală. Eu am susţinut argumentele PNL şi cred că avem suficiente argumente astfel încât să ajungem la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional, însă coaliţia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus, repet, cu cifrele pe masă (…)

”Suntem în întârziere cu acest jalon din PNRR pentru că este un jalon sensibil şi a trebuit să fie discutat cu ministerele de linie. Ne dorim ca aceste pensii speciale să se racordeze la principiul contributivităţii şi ne dorim ca oamenii care ocupă aceste profesii să nu depopuleze tagma respectivă, pentru că există şi acest risc, ca atare trebuie tratat cu foarte mult tact subiectul pensiilor speciale şi sunt absolut convinsă că Ministerul Muncii înţelege că acest jalon din PNRR trebuie bifat până la finalul anului”, a mai spus Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
VIDEO „S-a dus la fund”. O blindată Piranha a Armatei Române s-a scufundat în Dunăre...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Noul VOLKSWAGEN s-a dat da PÂINEA CALDĂ. Sold out în doar opt minute
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SUA au recuperat „OZN-uri intacte și parțial intacte”. Dezvăluirile unui ofițer de informații. Adevărul iese...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...