• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Am avansat ideea EXTINDERII UE în Balcanii de Vest. Klaus Iohannis, întâlnire cu Borut Pahor, președintele Sloveniei. Marea Britanie trebuie să se retragă ORDONAT din UE

Klaus Iohannis a declarat, marți, că a discutat cu președintele Sloveniei Borut Pahor despre ideea extinderii UE în Balcanii de Vest, precizând că aceasta va fi una dintre prioritățile României în mandatul de șase luni al Președinției Consiliului UE.

„Am convenit că trebuie să stimulăm în continuare atât schimburile, cât și investițiile reciproce. Având în vedere faptul că România exercită Președinția Consiliului UE, agenda europeană a ocupat un loc important în cadrul discuțiilor noastre. Am exprimat angajamentul față de o Uniune unită, mottou-ul Coeziunea o valoare europeană comună, reflectă puternic această viziune. Ne dorim ca reuniunea de la Sibiu să fie cadrul unei discuții consensuale între statele membre care să genereze o viziune clară pentru agenda strategică a UE. Am discutat despre dosarele grele de pe agenda UE. O temă foarte importantă în acest context este migrația și eforturile României de a avansa în acest domeniu complicat. Am avansat ideea extinderii UE în Balcanii de Vest, conform îndeplinirii a statelor din regiune a criteriilor de aderare. Am spus că va prezenta una dintre priorităților noastre”, a afirmat Kaus Iohannis, într-o declarație comună de presă, marți la Palatul Cotroceni, cu președintele Slovenia, Borut Pahor.

Șefului statului a reiterat faptul că cele două țări își doresc ca Marea Britanie să înceapă o retragere ordonată din Uniunea Europeană.

„Am stabilit că această întâlnire va avea loc în luna iunie. Evident că vom sprijini organizarea Sumiitului celor Trei Mări în așa fel încât să devină un format de refererință pentru dezvoltarea celor trei regiuni. Am discutat despre strategia în zona Mării Negre și despre apărarea colectivă. O temă a fost Brexit. Așteptăm rezultatele din Parlamentul britanic, dar tema va mai rămâne probabil o vreme foarte sus pe agendă. Amândoi ne dorim ca Brexit să înceapă printr-o retragere ordonată, asta însemnând prin aprobarea acordului care se votează și așteptăm cu mare interes rezultatul votului din această seară”, a adăugat Iohannis.

La rândul său, președintele sloven, Borut Pahor, a dat asigurări că va susține România pe perioada deținerii Președinției Consiliului UE.

„Slovenia și România au relații economice politice și de multe alte feluri care sunt foarte bune. Nu există subiecte care să necesite eforturi politice foarte intense sau subiecte delicate între noi. Putem spune că după preluarea oficială a Președinției Consiliului UE am avut ocazia să discut cu omologul meu chestiuni comune de pe agenda europeană. Disponibilitatea noastră de a face tot ce ne stă în putere pentru a ajuta România în aceste șase luni, pentru a realiza tot ce se poate realiza, pentru a menține încrederea într-un viitor european comun. În repetate rânduri, în discuțiile cu președintele Iohannis, am menționat care este opinia noastră și faptul că uneori avem păreri diferite, nu înseamnă că nu putem ajunge la un consens în legătură cu subeictele menționate.Mi-am exprimat convingerea că aceasta poate servi discuțiilor viitoare despre o constituție europeană”, a declarat Borut Pahor.

Președintele Sloveniei a spus că dorește ca UE să renască, în contextul în care în anumite țări „este un vânt eurosceptic”.

„În aceste momente când doar puțin timp ne mai separă de alegerile europene, acest subiect este important de pus în discuție, pentru că vedem că în anumite țări este un vânt eurosceptic. De aceea doresc să văd o renaștere a UE pentru că astfel vom garanta prosperitatea și bunăstarea copiilor noștri. I-am spus președintelui Iohannis că în țara mea vom face tot posibilul ca sentimentul european să crească”, a explicat oficialul străin.

Preșdintele sloven a punctat că un subiect important în discuțiile purtate la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis a fost „chestiunea Balcanilor de Vest„.

„Un alt subiect e chestiunea Balcanilor de Vest. Împreună cu președintele Croației sunt co-președinți ai inițiativei de la Bârdo, care presupune o colaborare a statelor. Ne vom întâlni la Tirana. I-am cerut preeședintelui Iohannis să urmărească îndeaproape pregătirile pentru această întrevedere, care va fi un motor de încredere și speranță că statele din Balcanii de Vest pot să rezolve mutle chestiuni bilaterale între ele însele, pentru a garant siguranța în această parte a lumii.”, a spus Borut Pahor.

Oficialul străin a anunțat că, în Slovenia, la începutul lunii iunie, va fi organizată inițiativa Celor Trei Mări.

„Pe de o parte ne gândim la lărgirea UE și nu le putem refuza acestor state speranța să poată adera la acest proiect european. Lucrurile țin de capacitatea lor de a dezvolta aceste chestiuni la nivel bilateral, În Slovenia la începutul lunii iunie vom organiza inițiativa Celor Trei Mări, vom avea înalți reprezentanți din partea SUA și a Comisiei Europene. Vom face tot posibilul ca această intrevedere să fie un real succes. Președintele a vorbit și despre parteneriatul estic. Realitatea prezentă nu se ridică la înălțimea așteptărilor în opinia mea și nu trebuie să predăm această responsabilitate altora, ci trebuie ca noi toți care credem că astăzi UE e una puternică și importantă pentru garantarea siguranței noastre”, a conchis Borut Pahor.

foto: www. presidency.ro

Inchide