Ambasadorul Klemm revine: SUA sunt îngrijorate că propunerile în Justiție ar putea inversa parcursul României

Ambasadorul Klemm revine: SUA sunt îngrijorate că propunerile în Justiție ar putea inversa parcursul României
Publicat: 28/09/2017, 14:17

„Statele Unite au anumite îngrijorări față de propunerile Ministerului Justiției. Mi-am exprimat aceste îngrijorări în mod privat, cu ministrul sau cu alți membri ai Guvernului, și am făcut lucrul acesta public, într-o declarație oficială”, a reiterat Klemm, după ce, în urma întâlnirii cu ministrul Justiției afirmase că discuțiile s-au desfășurat într-un„spirit de cooperare”.

Oficialul american a ținut să precizeze însă că declarația oficială pe care a făcut-o inițial a fost transmisă în numele țării pe care o reprezintă și că Executivul SUA ia foarte în serios propunerile lui Tudorel Toader: „Vreau doar să subliniez că acea declarație, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisă în numele meu, în numele Ambasadei SUA la București, ci a fost transmisă în numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justiției în serios, este profund îngrijorat”.

Klemm a adus din nou în discuție evoluțiile României în materie de justiție, care a ajuns, crede ambasadorul, un punct de reper în Europa de Est din acest punct de vedere și a evidențiat că există o îngrijorare potrivit căreia lupta anticorupție ar putea intra pe o pantă descendentă: „Eu cred, Statele Unite ale Americii cred că România, din 2004, a făcut pași foarte importanți pentru a avea un sistem judiciar independent și un parchet anticorupție puternic. Mai pot fi făcute lucruri în privința Educației, dar, prin realizările ce au început în 2004, România a devenit un model pentru regiune și este o inspirație pentru Statele Unite ale Americii. Vrem ca România să rămână pe direcția pe care și-a consolidat-o în ultimii ani. Suntem îngrijorați că propunerile ministrului ar putea inversa acest parcurs pentru România”, a explicat ambasadorul.

La începutul lunii septembrie, Hans Klemm a avut o întrevedere de două ore cu ministrul Justiției la finalul căreia a tras o concluzie simplă:„Vom transmite o declarație comună”.

Intrat cu „îngrijorări” la discuțiile cu ministrul Justiției, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ieșit după două ore anunțând că „abia așteaptă să lucreze mai departe” cu Tudorel Toader și cu Guvernul României. „Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, a spus el, precizând că dialogul a fost „eficient”. Întrevederea a avut loc la solicitarea ambasadorului.

„Am avut o discuție foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineață, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declarație comună pe parcursul acestei zile. Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informații și păreri și abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a declarat, luni seara, referitor la declarațiile ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, care a susținut că își exprimă îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor justiției, că poate este îngrijorat pentru că nu a propus ca procurorul general să fie numit de Senat.

„Poate (n.r. este îngrijorat) pentru că în proiectul de modificare a legilor justiției nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procururorul general e numit de Senat. Mă gândesc să propun și eu ca procurorul general să fie propus de Senat și să tindem și noi spre acelasi standard de democrație”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

„Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiției la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergeam. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiției mai mulți ambasadori, de fiecare dată la inițiativa dânșilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aș fi preferat și motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deși e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiției pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine (marți-n.r.)”, a mai spus Toader.

Reacția ministrului vine după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiției, că SUA au luat la cunoștință de acestea cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar și că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping