AMENDAMENT. Cum vrea Eugen Teodorovici să salveze de la demolare toate terasele construite ilegal pe litoralul Mării Negre. Asociatul său în afaceri e administratorul unui beach bar fără autorizație, deținut de o PSD-istă de frunte din Constanța

AMENDAMENT. Cum vrea Eugen Teodorovici să salveze de la demolare toate terasele construite ilegal pe litoralul Mării Negre. Asociatul său în afaceri e administratorul unui beach bar fără autorizație, deținut de o PSD-istă de frunte din Constanța
Teodorovici: Merg înainte cu credința că vom face din acest partid acel PSD reformat, puternic
Publicat: 29/06/2020, 11:24
Actualizat: 29/06/2020, 15:27

Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor în guvernul Dăncilă și politician influent în Dobrogea, a depus un amendament prin care toate terasele construite ilegal pe litoralul Mării Negre pot scăpa de la demolare.

Amendamentul a fost votat deja de Senat, iar acum așteaptă votul decisiv din Camera Deputaților. Totul vin în contextul în care se desfășoară o campanie de demolare a teraselor fără autorizație din Constanța, Mamaia, Năvodari și celelalte stațiuni de pe litoral, informează g4media.ro.

Fostul ministru al Finanțelor a depus în Comisia de buget din Senat un amendament la legea de aprobare a OUG 75/2020, ordonanță care se referă la salariile polițiștilor și nu are nici o legătură cu terasele. Amendamentul lui Teodorovici introduce două modificări majore la Legea 50/1991 privind autorizarea construcțiilor, modificări prin care introduce practic în legalitate construcțiile ridicate fără autorizație pe litoral până la 1 ianuarie 2020. Amendamentul depus de Teodorovici a fost votat de membrii Comisiei de buget din Senat în 16 iunie, apoi proiectul de lege a trecut și de plenul Senatului în aceeași zi. Urmează votul decisiv din Camera Deputaților.

140 de beach baruri construite ilegal

Pe litoral a început în această primăvară o acțiune de demolare a teraselor ilegale. Administratia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a început să controleze la mijlocul lunii mai firmele de pe plajele din Constanța și Năvodari. În total, autoritățile au descoperit aproximativ 140 de beach baruri construite ilegal, au dat amenzi în valoare de aproximativ 75.000 de lei și au dispus demolarea construcțiilor ilegale. De asemenea, ABADL a făcut un borderou cu toate construcțiile ilegale descoperite, pe care l-au trimis către Parchetul Curții de Apel Constanța.

ABADL a reușit să demoleze în total 3 beach-baruri de pe plaja din Constanța, iar alte aproximativ zece firme au desființat de bunăvoie terasele. Însă sunt mulți patroni care nu vor să ia nicio măsură, iar alții au acționat în instanță ABADL.

Doar pe plaja din Năvodari, inspectorii ABADL au identificat aproximativ 80 de beach-baruri care nu respectă legea.

”Rețeaua” intereselor funcționează

Potrivit declarației sale de interese, Eugen Teodorovici este asociat în firma TMC Romteam Business SRL cu George Răzvan Micu.

George Răzvan Micu este, la rândul său, administrator al firmei Noche Caliente SRL, al cărei acționar unic este Mirela Matichescu, administrator public al județului Constanța, potrivit portalului Confidas. Firma Noche Caliente a închiriat două sectoare de plajă la Năvodari și a ridicat fără autorizație baruri și terase, care acum trebuie demolate, după cum a anunțat șeful Administratiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola. Una dintre aceste terase pe plajă se numește Massaranduba.

Postarea lui Bogdan Bola, inițiatorul acțiunii de demolare a teraselor ilegale

Mirela Matichescu, care deține 100% din firma administrată de partenerul de afaceri al lui Eugen Teodorovici, a contestat în instanță decizia de demolare. ”Am contestat, într-adevăr, măsura de demolare în 72 de ore a construcțiilor de pe plajă. Până la ora actuală, n-au fost în stare să scoată un PUZ al apelor, au pretenția să funcționăm după un PUZ din 2007. La vremea aceea, în zonă erau numai boscheți. Suntem agenți economici care plătim taxe și impozite pentru construcții. Noi avem contract cu ABADL, însă nu putem să punem pe plajă doar șezlonguri, pentru că nu faci profit. Este normal să oferi clientului condiții. Am făcut toalete, beach baruri. Ei spun că nu avem autorizație. Vrem să intrăm în legalitate, să ne lase să intrăm în legalitate, nu sunt infractori, În situația mea, sunt sute de agenți economici care vor să intre în legalitate”, a declarat Matichescu pentru publicația locală Replica.

Cine este Mirela Matichescu. Funcții publice deținute în paralel cu activitățile private

Susținută intens mai ales din 2016, când la șefia Consiliului Județean Constanța a ajuns bunul său prieten Horia Țuțuianu, Mirela Matichescu a deținut nenumărate funcții publice în paralel cu afacerile private pe care le-a dezvoltat în segmentul turistic.

Mirela Matichescu a fost o apropiată a lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, iar fostul primar al Constanței a numit-o ”cea mai potrivită persoană pentru a ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în anul 2012”.

Mirela Matichescu a deținut sau deține următoarele funcții:

 • Membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța
 • Membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu
 • Vicepreședinte al Asociației Litoral Delta Dunării
 • Membru în Consiliul Director al ADI ITI Delta Dunării
 • Director adjunct al ADI Dobrogea
 • Membru ATOP
 • Administrator al Centrului Cultural Theodor T. Burada
 • Președinte al CA Spitalul Județean de Urgență Constanța
 • Șefă de cabinet a președintelui ANPC
 • Șefa Autorității Naționale de Turism,
 • Șefa de cabinet a președintelui CJ Constanța
 • Administratorul public al județului Constanța