Amenințat cu moțiunea, Cioloș îi arată lui Dragnea „multele inepții” ale Guvernului Ponta

Amenințat cu moțiunea, Cioloș îi arată lui Dragnea „multele inepții ale Guvernului Ponta
Publicat: 05/08/2016, 11:13

În urma declarațiilor lui Liviu Dragnea, potrivit căruia dacă Guvernul nu-și va cenzura „dovada de dispreț” față de români, PSD va apela la moțiunea de cenzură, cu referire la facilitățile fiscale acordate veteranilor de război, premierul Cioloș a ținut să clarifice sitația, arătând că sunt „multe inepții ” pe care actualul guvern „a trebuit să le corecteze” și „aceasta va fi încă una dintre ele”.

„Pe scurt, sunt multe inepții pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu și vom modifica prin ordonanță de urgență legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greșeală făcută de guvernul Ponta și votată în parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparație morală și compensație financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani și pentru familiile lor”, a spus primul ministru.

Dacian Cioloș a subliniat că social-democrații au acum o „abodare populistă” față de acest subiect și că, înainte să facă acuzații și comentarii, ar fi trebuit să verifice situația reală și să-și întrebe colegii de partid care au fost în Guvernul Ponta cine este responsabil pentru actuala formă a Codului Fiscal.

„Astfel de abordări populiste, cu tușe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aș fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declarații care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situația semnalată de veteranii de război. Să-și întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta și au elaborat și votat Codul Fiscal în forma actuală. Este cel puțin lipsit de eleganță, și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD și tot de-acolo să fim întrebați de ce am călcat pe ele și de ce au explodat”, a declarat premierul, întrebat de MEDIAFAX cum vede faptul că subiectul sensibil al facilităților pentru veteranii de război este folosit pentru a face trimitere la o moțiune .

Primul ministru a explicat că Executivul nu vine cu modificări care să elimine drepturi și avantaje pentru veteranii de război și s-a declarat uimit că este tras la răspundere chiar de cei care au votat schimbările.

„Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilități fiscale sau să impună alte taxe și impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem amenințați cu moțiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat și votat chiar de partidul care lansează aceste amenințări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experiența dumnealui în administrație, domnul Dragnea ar trebui să știe aceste lucruri’, a spus, pentru MEDIAFAX, prim-ministrul Cioloș, întrebat dacă guvernul va extinde scutirile fiscale pentru veteranii de război și la bunurile folosite în comun cu familiile acestora, ca o reparație inclusiv morală.

Premierul a mai spus și că actualul cabinet „nu are nevoie” de președintele PSD Liviu Dragnea ca să știe ce „înseamnă respectul pentru veterani”.

„Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să știu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învățat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om și căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul față de oamenii cărora le datorăm această țară”, a spus, pentru MEDIAFAX, prim-ministrul Cioloș.

Cioloș a precizat că atât el, cât și echipa sa își „asumă” erorile, dacă le aparțin.

„Așa cum am spus întotdeauna, atât eu cât și echipa mea ne asumăm erorile, dacă le facem. Dar nu sunt dispus să îmi asum superficialitatea, graba și indiferența celor care au dat legi strâmbe, fără o consultare reală cu cetățenii și fără a avea înțelegere a impactului deciziilor lor”, a conchis prim-ministrul Dacian Cioloș.

Președintele PSD, Liviu Dragnea a susținut că printr-o hotărâre de guvern aprobată de Executiv veteranii de război și militarii care au luptat în teatrele de operațiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal.

„De la 1 iunie, acești oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sunt somați de administrațiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiți prin lege (Codul fiscal). Aceeași măsură se aplică și persoanelor cu handicap. Anterior, Guvernul Cioloș impozitase și pensiile veteranilor, ceea ce i-a adus pe aceștia în situația de a returna sume de bani din pensie. Încercarea reprezentanților veteranilor de a se consulta cu premierul sau cu alți responsabili guvernamentali a eșuat. Pur și simplu, n-a vrut nimeni să stea de vorbă cu ei. (…) România este o țară care își cinstește eroii, încă mai este așa ceva. Dacă acest guvern nu va ști să-și cenzureze măcar acest dispreț, îl va cenzura PSD prin moțiune”, a transmis președintele PSD prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi