Andronescu: Privesc cu îngrijorare demisia lui Mang. Cazul nu face bine sistemului de educație

Andronescu: Privesc cu îngrijorare demisia lui Mang. Cazul nu face bine sistemului de educație
Publicat: 16/05/2012, 12:26
Actualizat: 17/05/2012, 19:46

Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, la RFI, că privește „cu îngrijorare” scandalul de plagiat în care este implicat fostul ministru Ioan Mang, ea sperând că imaginea partidului și a Guvernului nu va fi afectată.

Ecaterina Andronescu a spus că scandalul Mang nu face bine sistemului de educație, adăugând că așteaptă clarificări de la colegul ei.

„Fără îndoială că o privesc cu îngrijorare (demisia lui Ioan Mang – n.r.). Am privit cu îngrijorare toată această dezbatere, care, într-adevăr, așa cum spunea domnul Mang, nu i-a făcut nici domniei sale bine și în niciun caz sistemului de educație și chiar, extinzând mai tare, țării, dacă a trecut granițele, așa cum spunea domnul Mang”, a explicat vicepreședintele PSD.

Andronescu a mai spus că speră ca imaginea Guvernului sau cea a PSD să nu fie afectată în urma scandalului de plagiat.

„Eu nu cred că este afectată imaginea sau sper să nu fie afectată, pentru că ieri (marți – n.r.), în conferința de presă în care și-a anunțat demisia, domnul Mang a explicat faptul că acum are libertatea să încerce să explice ceea ce s-a întâmplat acolo și să clarifice această situație și părea destul de sigur pe aceste clarificări, după opinia mea”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Întrebată cât de gravă este problema plagiatului în mediul academic, Ecaterina Andronescu a răspuns că, „atunci când ești dascăl, nu trebuie să permiți frauda elevilor sau a studenților tăi și atunci evident că îți construiești în carieră proceduri pe care să le poți folosi în așa fel încât de pe băncile școlii elevii și studenții să se ferească de fraudă, de copiere”.

„În al doilea rând, din punct de vedere al mediului academic, al corpului profesoral, există niște pârghii prin care universitatea își poate proteja imaginea. În general, ceea ce se iartă mai ușor în societate unei comunități educaționale fără îndoială nu i se iartă! De aceea, comunitatea are mijloace de a se proteja, de a-și proteja imaginea. La nivelul fiecărei universități, funcționează o comisie de etică universitară care are această menire, de a clarifica atunci când apare un astfel de fenomen și de a propune sancțiuni. Senatul universității aprobă sancțiunile pe care comisia de etică i le propune. Și, în general, pleacă din învățământ”, a încheiat Andronescu.

Ioan Mang a fost nominalizat pentru postul de ministru al Educației, după ce persoana propusă inițial, Corina Dumitrescu, a fost retrasă de premierul Victor Ponta, în urma unor probleme legate de CV-ul acesteia.

La rândul său, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentând, într-o conferință de presă, un articol al actualului ministru al Educației pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova și care, conform PDL, reprezintă „în integralitate’ o copie a unui alt articol științific al unor autori japonezi.

Ioan Mang și-a anunțat, marți seară, demisia din postul de ministru al Educației, în urma acuzațiilor de plagiat care i-au fost aduse.

Premierul Victor Ponta a anunțat că Ioan Mang a solicitat să fie eliberat din postul de ministru al Educației, cerere pe care a acceptat-o pentru a-i permite acestuia ca, fără presiunea portofoliului, să „restabilească adevărul” în urma acuzațiilor de plagiat.

Interimatul la conducerea ministerului va fi asigurat de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmând ca în termenul legal de 45 zile să fie nominalizat un alt ministru.

Ponta a precizat că asigurarea interimatului de către Liviu Pop a fost acceptată de președintele Traian Băsescu.

El a arătat că a fost convins să accepte demisia lui Mang după ce comisia de etică formată de fostul ministru de resort Daniel Funeriu a luat act de acuzațiile aduse ministrului în funcție și, în loc să stabilească un termen de câteva zile pentru a verifica acuzațiile, a fixat ca termen de întâlnire cu Mang data de 15 iunie.

Tot marți, președintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care se constată încetarea funcției de ministru pentru Ioan Mang și prin care Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, este desemnat ministru interimar al Educației.

Valentin Busuioc, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens