Antonescu: Mesajul de adio al lui Băsescu pentru PDL e un autodenunț clasic de încălcare a Constituției

Antonescu: Mesajul de adio al lui Băsescu pentru PDL e un autodenunț clasic de încălcare a Constituției
Publicat: 24/03/2013, 09:36
Actualizat: 08/08/2014, 10:26

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă seară, că reacția publică a președintelui Traian Băsescu în ceea ce privește Convenția PDL reprezintă „un autodenunț privind încălcarea Constituției” timp de nouă ani, informează Mediafax.

„Intervenția de la capătul acestei zile a domnului Băsescu se încadrează clasic într-un autodenunț de încălcare a Constituției, pentru că domnul Băsescu ne spune, ne spusese și ceva mai devreme în discursul său de la Convenție, dar ne mai spune încă o dată, că a făcut parte până acum, că a condus dirijat PDL într-un partid politic din România, ne spusese mai devreme că i-a pus miniștri, ne spusese mai devreme că i-a decis politicile guvernamentale. (…) Traian Băsescu a mărturisit chiar agresiv în seara asta că vreme de 9 ani a încălcat Constituția”, a declarat Antonescu, într-o intervenție la Antena 3.

Liderul PNL a mai susținut că în urma zilei de sâmbătă cel mai mare perdant a fost Traian Băsescu, dar și un grup de oameni din diverse medii politice, economice și „alte zone mai speciale” care ar fi avut întotdeauna o relație bună cu „grupul Băsescu – Udrea – Cocoș”, persoane care s-ar afla în toate partidele.

Totodată, liderul PNL a evitat să se pronunțe în favoarea sau împotriva inițierii unei proceduri de suspendare din funcție a șefului statului, însă a ținut să sublinieze faptul că nu liberalii ar fi fost cei care au inițiat acest demers în 2012.

Președintele Traian Băsescu a spus, într-un mesaj video pe Facebook, că a văzut rezultatul Convenției PDL și că „modul cum nu au înțeles să fie democrați” îl face să spună acum „definitiv și pentru totdeauna” „Adio, Partid Democrat”.

„Am văzut rezultatul Convenției PDL, cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au înțeles să fie democrați mă face să spun acum definitiv și pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat. Astăzi ne-am despărțit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcției unei alte soluții de dreapta, cu oameni cinstiți, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestației și vreau să știți că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucățică din PDL”, a declarat Traian Băsescu, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook „Alături de președintele nostru”, sâmbătă seară.

Președintele mai spune că PDL „a demonstrat că a putut fi pe o direcție democratică atâta timp cât a știut de un lider autoritar”.

„Imediat ce au simțit că pot singuri aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenția de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL. Noi azi ne-am despărțit definitiv. Luați-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”, a mai spus Băsescu, făcând și un gest cu mâna.

Președintele Băsescu a fost prezent sâmbătă dimineață la Convenția Națională a PDL, la care fusese invitat, și a susținut un discurs în fața delegaților.

„Pedeliștii au câștigat un congres împotriva lui Băsescu”

De asemenea, Crin Antonescu l-a felicitat pe Vasile Blaga, reales președinte al PDL, pentru că a câștigat împotriva lui Traian Băsescu, dar și pe delegații care l-au „concediat” pe acesta, precizând că în acest moment a fost eliminat „un prag de netrecut” în dialogul cu PNL.

„Omul (Vasile Blaga, n.r.) a câștigat un congres și l-a câștigat împotriva lui Traian Băsescu, nu împotriva Elenei Udrea, ceea ce nu e puțin lucru, și pur și simplu pentru chestiunea asta îl felicit, cum îi felicit și pe toți acești delegați la congres care au avut curajul să voteze împotriva indicațiilor și împotriva presiunilor care s-au făcut pentru un alt vot”, a susținut Antonescu, într-o intervenție la Antena 3.

De asemenea, în ceea ce privește o eventuală colaborare politică cu PDL condus de Vasile Blaga, liderul PNL a precizat că liberalii își vor menține angajamentul asumat în USL.

Cu toate acestea, Antonescu a subliniat faptul că dialogul se poate dezvolta între cele două formațiuni.

„PNL este partidul dreptei românești, preocupat de viitorul acestei drepte și care din momentul de astăzi când PD-ul îl concediază pe domnul Băsescu prin votul pe care l-a dat, când apropo de metafora cu mesele îi spune «da, veți hotărî la ce masă vă așezați, dar vă spunem noi precis una la care nu vă mai așezați, și anume la masa noastră», sigur că din acest moment privim cu interes la ce se va întâmpla și cu acest partid. Deși noi suntem la putere și rămânem la putere, dânșii sunt în opoziție și rămân în opoziție”, a susținut președintele PNL.

Totodată, Antonescu a ținut să sublinieze faptul că „unul din pragurile de netrecut” în dialogul cu PDL era Traian Băsescu.

„Dacă acest prag este înlăturat – încă nu m-aș mira ca până mâine dimineață să aibă loc știu și eu cine știe ce compromisuri și cine știe ce renumărări de voturi, (…) sigur că foarte mult loc pentru un dialog normal între două partide, chiar dacă unii la putere și unii în opoziție, se deschide”, a menționat liderul PNL.

De asemenea, el a precizat că discuția „despre dreapta cu Traian Băsescu nu poate începe niciodată”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu