Antonescu: Pot fi de acord cu parteneriatele civile

Antonescu: Pot fi de acord cu parteneriatele civile
Publicat: 09/06/2013, 12:32
Actualizat: 03/07/2013, 19:05

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă seara că „matricea familiei” este căsătoria dintre un bărbat și o femeie, însă poate fi de acord cu legiferarea parteneriatelor civile între persoane de același sex, precizând că nu susține adopțiile de către astfel de cupluri.

Antonescu a susținut într-o emisiune a televiziunii Digi 24 că în primă instanță, la nivelul comisiei de revizuire a Constituției, a fost adoptat amendamentul prin care este interzisă discriminarea inclusiv pe orientare sexuală, apreciind că este o decizie „firească”.

„Așa s-a născut cealaltă propunere de modificare (în cazul definirii familiei, n.r.). În acest context, o serie de colegi au ridicat problema următoare: da, suntem de acord ca și orientarea sexuală să fie trecută printre criteriile fundamentale pe baza cărora să nu poată fi discriminat cineva în acestă țară, dar nu suntem de acord ca o asemenea prevedere să fie interpretată în sensul unei solicitări ca ulterior Codul civil, prevederea despre familie, să ajungă la căsătoriile între persoane de același sexe și după aceea la adopții pentru aceste cupluri”, a declarat Antonescu.

El a precizat că adoptarea articolului privind definirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie a fost legată de amendamentul asupra căruia s-a căzut de acord în ceea ce privește discriminarea.

„Am fost și sunt de acord cu o asemenea variantă pentru cu socotesc într-adevăr că nu e deloc preocuparea statului și nu trebuie să stabilească statul deloc ce orientare și comportament din acest punct de vedere intim până la urmă trebuie să aibă oricare dintre cetățeni, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze și să garanteze niște drepturi ale familiei (…) Dacă vorbim despre matricea ei, despre baza, despre modelul ei, acela este, dacă am ajuns să discutăm și să trebuiască să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, din motive de natură biologică până la motive de natură culturală și istorică”, a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că nu susține căsătorii între între persoane de același sex.

„Pot exista, nota bene, cupluri care își desfășoară viața, care conviețuiesc, care împart tot ce au de împărțit, de la sentimente până la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei, fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă”, a mai susținut președintele PNL.

Antonescu a menționat că parteneriatul civil ar putea fi o soluție, dar acest lucru ar putea fi operate în Codul civil.

Liderul PNL a precizat că amendamentul a fost propus și susținut inclusiv de toți parlamentarii PSD din comisia de revizuire a Constituției, însă este posibil ca PSD să ceară reluarea votului asupra amendamentului.

Antonescu a susținut că va vota în continuare pentru acest amendament, dar cel mai probabil textul nu va mai întruni votul a două treimi dintre membrii comisiei și se va rămâne la actuala prevedere constituțională.

Președintele PNL a precizat că în situația în care se va cere legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex va exista o reacție puternică din partea societății românești.

„Atrag însă atenția că la pasul următor, deci în momentul în care se va cere legalizarea căsătoriei, dacă acum Constituția nu îngrădește acest lucru, legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, adopția unor copii de către aceste cupluri, va exista o reacție puternică, masivă, nu doar din partea BOR – care are obligația de a face chestiunea asta – dar cred din partea unei bune părți a societății. Pentru că una e să respecți alegerea cuiva în intimitate, și alta este să-i accepți pretenția de a-ți anula un model de societate și un model de natură cultural și istoric până la urmă ținând de identitatea acestei națiuni”, a mai argumentat Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto