Antonescu:Trebuie să existe acordul Parlamentului pe referendum; Altfel,vom avea în fiecare săptămână

Antonescu:Trebuie să existe acordul Parlamentului pe referendum; Altfel,vom avea în fiecare săptămână
Președintele comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul convocării referendumului național trebuie să existe o aprobare din partea Parlamentului, pentru că în caz contrar ar exista posibilitatea organizării săptămânal a unor consultări populare.
Publicat: 10/06/2013, 21:50
Actualizat: 29/09/2018, 08:00

Președintele comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul convocării referendumului național trebuie să existe o aprobare din partea Parlamentului, pentru că în caz contrar ar exista posibilitatea organizării săptămânal a unor consultări populare.

În ceea ce privește aprobarea convocării referendumurilor de către Parlament, Antonescu a susținut că acest lucru este justificat, întrucât altfel există posibilitatea unei interpretări „mai neserioase” a importanței problemei unei referendum.

„Așa ne-am putea pomeni în fiecare săptămână cu o inițiativă de referendum și atunci evident că Parlamentul, care este un reprezentant al cetățenilor, are a se pronunța asupra importanței problemei respective”, a mai explicat liderul PNL.

De asemenea, liderul PNL a susținut că proiectul de revizuire a Constituției nu va presupune o extindere a Legii fundamentale față de actuala formă.

„Nu avem de a face, cel puțin până în prezent, cu o complicare sau cu o extindere a textului constituțional. În linii mari, dimensiunile Constituției vor fi aceleași, au fost articole înlocuite sau, dacă sunt articole adăugate, volumul acestora nu este unul semnificativ, deci nu avem de a face cu pericolul unei Constituții foarte, foarte stufoase”, a mai declarat Antonescu.

Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul național poate fi convocat și de 250.000 de cetățeni cu drept de vot, inițierea consultării trebuie însă aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători.

Astfel, un prim amendament al PSD modifică actualul articolul 90 din Constituție, precizând: „Președintele României sau de cel puțin 250.000 de cetățeni cu drept de vot pot cere poporului să-și exprime voința, prin referendum, cu privire la probleme de interes național, cu excepția celor referitoare la revizuirea Constituției. Inițierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorității membrilor săi”.

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi „pentru” și 6 voturi „împotrivă”.

De asemenea, un amendament complementar adoptat stipulează că „cetățenii care inițiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”.

Mai mult, este introdusă în Constituție condiția valabilității unui referendum în funcție de prezența la urne a cel puțin o treime din alegători.

„Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

În urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire, amendamentul inițial al PSD a fost reformulat, astfel încât a fost redus numărul minim al persoanelor care trebuie să se prezinte la urne pentru ca un referendum să fie declarat valabil, de la o treime la 30 la sută.

„Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, este forma agreată în cele din urmă de majoritatea membrilor comisiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului