Antonio Tajani, declarație de SUSȚINERE pentru Kovesi/ Președintele PE cere autorităților române să nu-i pună obstacole fostei șefe a DNA în cursa pentru funcția de procuror-șef european – VIDEO

Antonio Tajani, declarație de SUSȚINERE pentru Kovesi/ Președintele PE cere autorităților române să nu-i pună obstacole fostei șefe a DNA în cursa pentru funcția de procuror-șef european - VIDEO
Publicat: 03/04/2019, 16:58

UPDATE 15:45 Tajani cere autorităților române să nu-i pună obstacole Laurei Kovesi la șefia Parchetului European

„Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul ședinței plenare a Parlamentului European.

El a mai spus că Laura Codruța Kovesi rămâne candidata PE și că se bucură de încrederea și de sprijinul Parlamentului European.

„Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităților române, așa cum s-a hotărt în această dimineață de Conferința Președinților”, a mai spus Tajani.

Știrea inițială:

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani este așteptat, miercuri, la începutul sesiunii plenare, să susțină o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef european, după ce vineri s-a declarat este îngrijorat de punerea sub control judiciar a acesteia.

„S-a menționat subiectul Kovesi. Linia este clară, în sensul în care PE își susține candidatul. În numele Parlamentului European, în numele Conferinței Președinților, președintele (Antonio – n.r.) Tajani va face o declarație. Este de așteptat ca președintele Tajani să facă această declarație miercuri, la începutul sesiunii plenare (ora 15.00, ora României – n.r.)”, au precizat pentru MEDIAFAX surse din Parlamentul European, după Conferința Președinților.

De asemenea, tot miercuri, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE se vor reuni la Bruxelles în ședința Colegiului Comisarilor pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

„Juncker și Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru garantarea principiilor statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine despre statul de drept în România. #EuranetPlusSummit2019″, a scris Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, marți, pe Twitter.

Colegiul Comisarilor este echivalentul ședintelor de Guvern.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE și Consiliu, pe 4 și 10 aprilie.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor judeca, miercuri, contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.

Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secția de anchetare a magistraților în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Kovesi a contestat măsura la instanța supremă.

Știrea inițială. Antonio Tajani va avea discuții cu liderii grupurilor politice din PE despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi. Președintele Parlamentului European a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că instituția susține candidatura fostei șefe a DNA pentru funcția de procuror-șef european.

„Îngrijorat de informațiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi. Parlamentul European încă susține acest candidat pentru funcție de procuror-șef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE”, a scris Antonio Tajani, vinerea trecută, pe Twitter.

Critici legate măsura punerii sub control judiciar a Codruței Kovesi au fost și din partea altor eurodeputați. De exemplu, Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe fostul procuror-șef al DNA, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

Totodată, mai mulți eurodeputați, printre care și câțiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini și Ana Gomes, au criticat, săptămâna trecută, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secția de anchetare a magistraților în cazul Kovesi, candidat la șefia Parchetului UE.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus că este crucial ca toți candidații înscriși pentru șefia Parchetului European, printre care se număr și Laura Codruța Kovesi, să fie tratați corect și să poată participa la toți pașii procedurii de selecție.

Oficialul european a adăugat că CE urmărește „cu mare îngrijorare” evoluțiile privind statul de drept în România, atrăgând atenția că țara noastră trebuie „să se reîntoarcă pe drumul reformei” în justiție.

În replică, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderul ALDE european, Guy Verhofstadt și liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunându-le acestora că s-a săturat de dublul lor standard și de faptul că „și permit să dea ordine sistemului de justiție din România”.

De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis, marți, o scrisoare către președintele Parlamentului European Antonio Tajani și colegilor europarlamentari în care le-a spus că nu mai pot fi acceptate dublul standard și limbaj ale liderilor europeni, atunci când vine vorba despre statul de drept.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE și Consiliu, pe 4 și 10 aprilie.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului