Anunțul lui Iohannis despre Brigada Multinațională, după vizita făcută la Craiova

Anunțul lui Iohannis despre Brigada Multinațională, după vizita făcută la Craiova
Publicat: 09/10/2017, 18:58

Președintele Klaus Iohannis și-a afirmat încrederea că, până la finalul anului 2018, Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova va fi operațională complet.

„Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivel aliat. Am încredere că ne vom respecta în continuare angajamentele asumate în această privință astfel încât, la sfârșitul anului viitor, să realizăm capacitatea totală a comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est. În paralel, vom participa în continuare la prezența NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA, precum și la Misiunea Resolute Support din Afganistan. Suntem și vom rămâne parte a efortului NATO de îmbunătățire a securității regionale și globale printr-o abordare multidirecțională”, a afirmat Klaus Iohannis, la Craiova.

Alături de Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, la constituirea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

„Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment cu o semnificație deosebită pentru apărarea României și a spațiului Euroatlantic, constituirea Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. Devine, astfel, realitate unul dintre obiectivele importante susținute de țara noastră în cadrul summit-ului NATO de la Varșovia. (…) Brigada Multinațională Sud-Est s-a înființat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate și instabilitate în proximitatea NATO. Spațiul Euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali și non-statali, de forțe militare convenționale și entități teroriste. De asemenea, amenințările cibernetice și cele hibride cresc în relevanță și alimentează caracterul de incertitudine al contextului securitar actual. Ne aflăm în plin proces de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO în flancul estic al alianței”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că România își propune consolidarea rolului de „furnizor de securitate și stabilitate”.

„Faptul că România găzduiește Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est indică gradul înalt de preocupare și implicare a țării noastre pentru creșterea nivelului de securitate nu doar în țara noastră, ci în întreaga regiune a Mării Negre. Pentru noi, rolul de furnizor de securitate și stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care odată realizat ne propunem să-l consolidăm și să-l adaptăm evoluțiilor regionale și globale. Această nouă structură aliată de pe teritoriul național reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaților și al NATO ca organizație. Alianța Nord-Atlantică înseamnă, în primul rând, solidaritate și unitate, iar participarea celorlalte state membre NATO, fie că ne referim la personalul multinațional care include și comandamentul acestei brigăzi, fie că ne referim la participarea aliaților la activități comune de instruire și exerciții, respectă fidel acest principiu”, a mai spus președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase