Apelul AUR pentru deputați: Nu votați certificatul verde, nu oficializați dictatura!

Apelul AUR pentru deputați: Nu votați certificatul verde, nu oficializați dictatura!
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 11/10/2021, 13:59
Actualizat: 11/10/2021, 14:20

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat, luni, un apel către toți deputații, să voteze împotriva introducerii certificatului verde COVID pe teritoriul României, întrucât, susțin liderii formațiunii, prin acest document se impune o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și se promovează discriminarea pe criterii sanitare.

Apelul reprezentanților AUR vine în contextul în care urmează să fie supusă la vot în Camera Deputaților ordonanța de urgență privind certificatul verde COVID.

Argumentele AUR

„Facem un apel la toți parlamentarii să o respingă, întrucât ordonanța conține grave carențe juridice și împarte populația României în persoane vaccinate și nevaccinate, punând semnul egal între o persoană nevaccinată și una bolnavă și între o persoană vaccinată și una sănătoasă. Apelul nostru se îndreaptă și către cetățenii simpli: implicați-vă, scrieți-le parlamentarilor din circumscripțiile voastre electorale, exprimați-vă nemulțumirile, apărați-vă drepturile și libertățile! Doar împreună putem fi o forță, doar împreună putem să spunem NU dictaturii!”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR citat într-un comunicat de presă.

„Guvernul muribund Cîțu vrea să transforme cetățenii României în vaccinați și nevaccinați, în cetățeni de rangul întâi și cetățeni de rangul doi. Timpul a arătat că și persoanele vaccinate se pot infecta și transmite virusul, astfel că segregarea pe criterii sanitare este nu doar neconstituțională, ci și stupidă. Decizia de a te vaccina sau nu trebuie să rămână o decizie personală. Respingem categoric orice formă de presiune din partea statului pe acest subiect”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Raed Arafat: „Nu putem vorbi de discriminare”

Guvernul a aprobat în 17 septembrie, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Această hotărâre nu a impus restricții. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie, era în hotărâre de Guvern prevăzut închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6/1.000 s-a găsit o soluție prin care, totuși, să mai permitem activităților economice să se desfășoare în anumit control sanitar aferent”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, la o zi după adoptarea actului normativ.

Raed Arafat a precizat că e vorba în special de verificarea celor care intră prin certificatul verde, care a fost aprobat prin OUG în urmă cu două săptămâni că poate fi folosit în interiorul țării, iar aplicația de citire a codului QR poate fi descărcată gratuit de organizatori.

„Nu putem vorbi de discriminare”, a subliniat Raed Arafat, precizând că certificatul atestă 3 situații: vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. „Dacă în viitor unele activități se consideră că trebuie să fie mai controlate și trebuie numai după un anumit număr să fie persoane vaccinate, acest lucru este prevăzut deja în hotărârea de Guvern și este una dintre măsurile de sănătate publică care se aplică și în alte țări, nu numai în România”, a subliniat Raed Arafat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase