Ar putea fi BAZA viitoarei Legi a Educației. Profesorii și părinții, despre Programul ROMÂNIA EDUCATĂ

Ar putea fi BAZA viitoarei Legi a Educației. Profesorii și părinții, despre Programul ROMÂNIA EDUCATĂ
Publicat: 05/12/2018, 21:41

„Ideile sunt bune, dar trebuie multă grijă la implementarea lor, să nu devină niște șabloane și atât. Va trebui să se facă o formare mai bună asupra profesorilor. Spun asta pentru că pe specialitate, fiecare dintre noi suntem bine pregătiți. Partea de pedagogie și psihologie am învățat-o fiecare la catedră. Acolo ar trebui mult mai mult lucrat, la nivelul universitar”, a declarat, pentru Mediafax, directorul Școlii Gimnaziale „Sfinții Voievozi” din Capitală, Daniela Mărioara Voinea.

„Este un proiect muncit care va pune baza pe integrarea tinerilor absolvenți, pe piața muncii. Este cel mai dezbătut proiect din ultima perioadă de timp, la care au participat toți actorii relevanți din sistemul educațional. Consider că ar trebui să constituie baza viitoarei legi a Educației Naționale”, apreciază Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de părinți din învățământul preuniversitar.

„Din păcate, în aceste domenii ca educația de viitor, încercăm să avem forme fără fond. Adică, foarte multe lucruri corecte de altfel, dar mult mai multă vorbărie decât ce trebuie făcut corect. E clar că ce trebuie de evidențiat sunt fondurile și calitatea profesorilor. Restul lucrurilor sunt corecte și bine făcute. Sper ca cei care în continuare se vor ocupa de el să fie oameni deștepți și să înțeleagă despre ce este vorba”, a spus profesorul de matematică și coordonatorul Lotului Olimpic Național de Matematică, Radu Gologan.

Ce spun profesorii despre România Educată

Profesorul Radu Gologan atrage atenția că din program lipsesc multe lucruri, cum ar fi componenta digitală.

„Școala nu va fi importantă prin faptul că dă aptitudini sau cunoștințe, cum spun ei, ci va fi importantă prin a le deschide mintea în așa fel încât în fiecare moment să poată schimba rapid meseria și să învețe ceva nou. (…) Sunt lucruri care, dacă vor fi luate în considerare, pot revoluționa sistemul de învățământ. Sunt și lucruri formale cum ar fi reușita la Bacalaureat să depășească 70%. Asta depinde mult de subiectele care vor fi”, a explicat Radu Gologan.

„Solicităm tuturor partidelor parlamentare să își asume aplicarea rezultatelor finale, lăsând deoparte disputele politice care pot deveni ridicole. Îndemnăm la responsabilitate socială, la dialog și colaborare, indiferent de „războaiele” care se poartă în și între instituțiile statului, astfel încât sistemul de învățământ românesc să devină un exemplu veritabil pentru celelalte state, din întreaga lume”, a declarat președintele Consiliului Naționale al Elevilor, Petru Apostolaie.

Programul „România Educată”, lansat miecuri la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, propune măsuri până în anul 2030, precum o rata de promovare de cel puțin 80% a testării de la finalul educației gimnaziale și 75% cea de promovare a examenului de bacalaureat din totalul colectivității.

Foto: Hepta