Asistăm la operațiunea COLECTIV 2 pentru schimbarea guvernului. Năstase îl atacă DUR pe Iohannis, după afirmațiile despre Mitingul Diasporei

Asistăm la operațiunea COLECTIV 2 pentru schimbarea guvernului. Năstase îl atacă DUR pe Iohannis, după afirmațiile despre Mitingul Diasporei
Publicat: 16/08/2018, 08:46

„Nu vreau să pun în discuție acum guvernarea, calitatea ei și nici conținutul protestelor formulate zilele acestea. Putem avea păreri diferite pe aceste chestiuni. Sau dacă asistăm la o operațiune „Colectiv 2″ pentru schimbarea guvernului. Eventual la un episod de campanie electorală pentru prezidențiale. Candidatul Iohannis afirmă, însă, în seara asta, citind cu intonație de pe prompter, că „protestele sunt legitime”. Posibil, deși nu știu cum a reușit să le examineze atât de repede în recentele sale drumeții montane„, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

El aduce în discuție legalitatea protestelor. „Protestele pot fi exprimate, conform legislației noastre, în cadrul unor adunări publice. Legea 60 din 1991, modificată în 2004 de „guvernul Nastase”, chiar așa este intitulată – Legea adunărilor publice. Nu știu dacă ea este în conformitate cu doctrina austriacă sau cu cea a unor comisari UE dar acesta este dreptul pozitiv la noi – juriștii știu la ce mă refer. Nu avem o „lege a protestelor publice (sau individuale)”. Nici măcar a celor „spontane” (am în vedere protestele anunțate cu săptămâni înainte, pe rețelele sociale!).

Conform Legii 60, adunările publice sunt autorizate pe baza unei cereri formulate de inițiatori, care sunt și organizatorii adunării (ei se ocupă de desfășurarea în bune condiții a acțiunii respective, cooperează cu autoritățile, comunică direcțiile de afluire și defluire etc – vă rog să citiți detaliile în textul legii). Am înțeles că, pentru rațiuni – pe care le intuiesc -, organizatorii „mitingului diasporei” s-au retras. În aceste condiții, nu se mai poate vorbi de o adunare publică legală. Nu vreau să dezvolt dar cei care afirmau că se plimbau prin piață „ca să ia pulsul”, se aflau, de fapt, pe carosabil și erau pasibili de amendă. Nu vreau să-i supăr și mai tare pe cei care mă înjură pe fb dar e amuzant președintele Iohannis când cere respectarea statului de drept în condițiile unei adunări desfășurate în afara legii. Sigur, vor fi mai puțin supărați dacă voi afirma că nici guvernul nu respectă legea – care prevede ca adunările publice nu se pot desfășura în apropierea stațiilor de metrou, etc.

În opinia mea, legea 60 ar trebui actualizată de către guvern, cu consultarea partidelor și a societății civile, libertatea de întrunire trebuind să fie dublată de asumarea responsabilităților firești, pentru a se evita incidentele huliganice și manifestările anarhice”, mai scrie fostul premier pe blog.

Năstase s-a arătat marcat de actele violente contra jandarmilor, dar nu vrea să justifice „eventualele excese ale lor”. De asemenea, politicianul i-a plâns de milă jandarmeriței agresate de mulțime, care a fost externată rapid din spital.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU