AUDIEREA prefectului și ministrului de Interne în Comisia de apărare din Senat, ANULATĂ la propunerea lui Șerban Nicolae

AUDIEREA prefectului și ministrului de Interne în Comisia de apărare din Senat, ANULATĂ la propunerea lui Șerban Nicolae
Publicat: 04/09/2018, 13:24
Actualizat: 10/01/2020, 18:18

UPDATE 13:16 Propunerea senatorului PSD, Șerban Nicolae, a fost adoptată cu șapte voturi și patru voturi împotrivă.

Senatorul PSD, Nicolae Moga, propusese în timpul ședinței ca la audieri presa să nu aibă acces în sală.

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a susținut că audierea avea loc în acord cu prevederile regulamentului Comisiei.

„Președintele Comisiei împreună cu Biroul comisiei invită la ședințele Comisiei cu acordul membrilor biroului sau la solicitarea membrilor comisiei, persoane din afara comisiei dacă interesele Comisiei o cer. Sunteți de acord ca doamna ministru să vină și să stea pe scaun, să nu spună nimic? O invităm pe doamna ministru și pe doamna prefect și dacă nu vor să dea declarații sau să răspundă la întrebări vor sta acolo oe scaun”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, dar și comandantul Jandarmeriei, Laurențiu Cazan, urmau să fie audiați, marți, la Comisia de Apărare din Senat cu privire la violențele din 10 august din Piața Victoriei.

Prima care ajunge în fața comisiei parlamentare este Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, de la ora 13.00. Ulterior, este așteptat comandatul Jandarmeriei, Laurențiu Cazan, de la ora 13.45.

Începând cu ora 14.30 va fi audiată și Carmen Dan, ministru de Interne.

Pentru ministrul de Interne este a doua audiere în fața comisiei, după ce în 21 august s-a prezentat din proprie inițiativă în fața parlamentarilor. Carmen Dan a anunțat că va merge la audieri și că raportul clasificat privind protestele va ajunge, luni, la Comisia de apărare.

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea i-a cerut, sâmbătă, la ședința CExN, demisia ministrului de Interne pentru felul în care a gestionat protestele din 10 august. Aceasta a mai acuzat că ministrul a vrut să arate că toată responsabilitatea pentru evenimentele din 10 august este a prefectului Capitalei, o persoană apropiată primarului general.

„Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piața Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena. A fost un strigăt de alarmă, dar probabil că unii colegi au crezut că ei nu vor fi vizați. S-a întâmplat pe 10 august. I-am reproșat doamnei ministru că prin strategia de comunicare a vrut să transfere răspunderea pentru tot ce urma să se întâmple pe umerii prefectului. Deodată, prefectul, care doar contrasemnează un ordin întocmit de militari, apare ca personaj principal un prefect. În noaptea aceea s-a menționat în presă numele prefectului, a doua zi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că prefectul a dat ordinul de intervenție, urmărind probabil reacțiile și presa internațională și văzând că interventța e considerată mai agresivă. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a arătat către prefect, presa spunând că a lucrat cu primarul general. Așa am ajuns vinovat de serviciu că eu am pus la cale intervenția, pentru că omul care a dat ordinul e prefectul Capitalei, cel care a lucrat cu mine”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la România Tv.

Ministrul de Interne a anunțat luni că va răspunde acuzațiilor la Comisia de apărare din Senat.

„Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat într-un cadru instituțional, așa cum este normal. Un astfel de cadru poate fi mâine (marți-n.r.) la Comisia de apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14:30. Vă asigur să acolo avem toate disponibilitatea să răspundem tuturor întrebărilor. Temele politice le-am lămurit în Cex”, a declarat Carmen Dan.

Audierea prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, care ar fi trebui să aibă loc pe 27 august, nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum, doar 6 din cei 13 membri ai comisiei fiind prezenți la ședință. Prefectul Capitalei a spus atunci că ordinul de evacuare a Pieței Victoria a fost dat după miezul nopții, în timp ce reprezentanții Jandarmeriei au susținut că ordinul s-a dat în jurul orei 23.11. De asemenea, prefectul Capitalei a mai afirmat că nu a fost prezentă în centrul mobil de comandă, dar se afla într-o clădire a Guvernului în noaptea protestelor.

Despre controversele iscate de ordinul de intervenție dat jandarmilor la protestul din 10 august a vorbit și premierul Viorica Dăncilă care a anunțat, vineri, că va avea o discuție cu ministrul de Interne și cu prefectul Capitalei despre acest ordin. Premierul vrea să lămurească și o înregistrarea video, apărută în spațiul public, în care prefectul Capitalei este chestionată de un cetățean. Acesta îi cere să vorbească despre protestul din 10 august și să recunoască faptul că ministrul Carmen Dan și liderul PSD, Liviu Dragnea, au mințit. Prefectul a răspuns: „Asta am spus”.

Procurorii militari de la Parchetul General au înregistrat, până în prezent, 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor de către participanții la protestul din 10 august.

Parchetul a anunțat că 62 de jandarmi depus plângeri pentru că au fost agresați la mitingul din 10 august.

Carmen Dan a declarat că va răspunde acuzațiilor Gabrielei Firea la Comisia de apărare din Senat ce va avea loc marți, subliniind că toate aceste precizări trebuie făcute într-un cadru instituțional. Dan a mai spus că raportul clasificat privind protestele va ajunge, luni, la Comisia de apărare.

„Astfel de răspunsuri nu se pot da pe scările Ministerului. Așa că vă rog să aveți răbdare și să așteptați. Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat într-un cadru instituțional, așa cum este normal. Un astfel de cadru poate fi mâine la Comisia de apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14:30. Vă asigur să acolo avem toate disponibilitatea să răspundem tuturor întrebărilor. (….) Referitor la Comisia de apărare, la acel cadru, mai fac o precizare. Astăzi va ajunge la cele două comisii raportul clasificat, despre care am vorbit. Imediat după prezența noastră în comisia de apărare de la Camera Deputaților, Parchetul militar a solicitat acest raport, pe care, evident, l-am pus la dispoziție. Referitor la celelalte teme, vom răspunde mâine. Nu-și au sensul a fi lămurite pe scările ministertului. Temele politice le-am lămurit în Cex”, a spus ministrul de Interne, Carmen Dan, la intrarea în instituție.

Precizările vin după ce primarul general Gabriela Firea spune că ministrul de Interne Carmen Dan a venit pregătită în ședința CEx PSD cu hârtii care reprezentau discuții private pe WhatsApp, după ce în urmă cu un an a recunoscut că are discuții, de pe aceeași aplicație, ale unui senator și că sunt ușor de interceptat.

„Doamna ministru a scos dintr-un dosar, deși nu cred că avea de unde să știe ce voi spune eu, decât dacă îmi urmărește corespondența, probabil, a scos niște foi, că sunt xeroxuri, convorbiri private dintre doamna prefect și un secretar de stat. Am întrebat > A întors atunci discuția și a spus că domnul secretar de stat i-a pus la dispoziție. I-am spus că >. dacă la acest nivel am ajuns. Noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi, cu o doamnă ministru de Interne care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu niște mesaje private”, a declarat Gabriela Firea, la România TV.

Aceasta spune că se poate simți spionată atâta timp cât a fost prevenită de ministrul de Interne, Carmen Dan, că aplicația WhatsApp este ușor de interceptat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore