AVEM GUVERN. Cabinetul Orban 3 a depus jurământul la Cotroceni „în condiții speciale”. Iohannis: „Prima prioritate pentru noul guvern este lupta împotriva epidemiei de coronavirus”

Redactor:
Gândul

Ludovic Orban şi miniştrii cabinetului său au depus, sâmbătă, jurământul de învestire la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul va continua lupta împotriva epidemiei de coronavirus şi că Parlamentul a transmis un mesaj de unitate.

„Astăzi Guvernul a fost votat, învestit şi a depus jurământul în condiţii foarte speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. În primul rând, felicitări noului guvern şi le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi, din Parlament s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentărilor şi partidelor parlamentare au înţeles importantă şi greutatea acestui moment şi nevoia unei acţiuni unitare pentru România şi pentru români”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, imediat după depunerea jurământului de învestire a noului Guvern.

Şeful statului a adăugat că Guvernul Orban va continua lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul, care îşi preia acum mandatul, este guvernul care şi până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forţele, vom continuă această luptă”, a subliniat Iohannis.

Parlamentarii i-au acordat încrederea noului Guvern Orban, fiind la a doua învestire.

România intră de luni în stare de urgență

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență: Este foarte important ca măsurile să fie luate la timp

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 14 martie 2020

Care este componența noului Guvern Orban

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

 • Ludovic Orban  – prim-ministru
 • Raluca Turcan  – viceprim-ministru
 • Vasile-Florin Cîţu – ministrul finanțelor publice
 • Marcel Ion Vela – ministrul afacerilor interne
 • Bogdan Lucian Aurescu  – ministrul afacerilor externe
 • Marian Cătălin Predoiu – ministrul justiției
 • Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul apărării naționale
 • Virgil-Daniel Popescu – ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri
 • Lucian Nicolae Bode – ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor
 • Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
 • Costel Alexe  – ministrul mediului, apelor și pădurilor
 • Ion Ştefan – ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației
 • Ioan Marcel Boloş – ministrul fondurilor europene
 • Victor Sebastian Costache – ministrul sănătății
 • Cristina Monica Anisie – ministrul educației și cercetării
 • Bogdan Gheorghiu – ministrul culturii
 • Marian Ionuţ Stroe – ministrul tineretului și sportului
 • Victoria Violeta Alexandru – ministrul muncii și protecției sociale

MĂSURI EXCEPȚIONALE la Cotroceni pentru depunerea jurământului

Miniștrii au purtat măști și mănuși, nu dau mâna între ei sau cu președintele. Aministrația Prezidențială a anunțat măsuri excepționale la ceremonia de învestitură a Guvernului Orban din această seară de la Cotroceni.

Ludovic Orban și miniștrii au purtat mănuși și măști, nu s-au apropiat unul de altul, nu au dat mâna cu președintele, iar pixurile cu care semnează au fost aruncate imediat.

Astfel, consilierul prezidențial Diana Păun, a explicat faptul că „jurământul de credință al membrilor Guvernului se va desfășura în condiții speciale, impuse de actuala situație epidemiologică. Potrivit art. 104 din Constituția României jurământul se depune individual în fața Președintelui României de către prim ministru și miniștri. Pentru desfășurarea acestei ceremonii Administrația Prezidențială a luat măsuri stricte de protectie și prevenție, în conformitate cu recomandările organizațiilor internaționalede sănătate publică. Măsuri pentru respectarea distanței speciale cu respectarea unui culoar dedicat, cu lipsa oricărui contact direct. Purtarea măștilor de către toți membrii Guvernului, măsuri sporite de dezinfecție a suprafețelor pentru protejarea participanților la ceremonie. Precizăm că rezultatul testului pentru primul ministru și pentru miniștrii din Cabinetul său este negativ”, precizează consilierul prezidențial.

Inchide