VIDEO | Barna, despre PNDL 3: Vom fi foarte fermi. Vrem să ne asigurăm că aceste resurse generează într-adevăr dezvoltare

Publicat: 26/08/2021, 02:37
Actualizat: 26/08/2021, 09:48

Vicepremierul Dan Barna, a declarat, miercuri seară că USR PLUS susține dezvoltarea României, însă în ceea ce privește programul Anghel Salighy (PNDL3) vor fi foarte fermi în discuțiile din coaliție, întrucât doresc ca resursele financiare să fie folosite cu adevărat pentru dezvoltarea comunităților și nu pentru „ a alimenta diverse firme de casă”.

„USR-PLUS este un partid al dezvoltării şi din această perspectivă orice program care aduce resurse de dezvoltare la nivel local pentru drumuri, apă, canal şi gaz este un program care va avea şi are sprijinul nostru”.
Barna susține că proiecte de tipul terenurilor de sport în pantă, sau asfaltări făcute prost direct pe pământ care strică după prima iarnă nu vor fi tolerate de USR PLUS. El spune că astfel de programe de investiții trebuie monitorizate foarte atent, astfel încât după finalizare, proiectele rezultate să aducă bunăstare comunităților la nivel local.
„Discuţiile, la momentul de faţă, ţin de cum arată acest program, pentru că ştiţi, de exemplu, că nu există o evaluare coerentă a PNDL 1 şi PNDL 2? Ce vreau să spun: acele programe – şi media a prezentat în mod repetat terenuri de sport în pantă, drumuri asfaltate pe tarlale printre loturile oamenilor, asfalt turnat direct pe pământ, care a rezistat până la prima iarnă, după care a plecat odată cu praful – deci ideea că am putea să continuăm un program în care fondurile să fie risipite, ca să nu spun furate, pentru că sunt multe dintre situaţiile acestea, ajunse direct la DNA, este un lucru pe care nu-l vom susţine niciodată. Pentru că un astfel de program de investiţii care trebuie să aducă bunăstare la nivel local în comunităţile din România trebuie să aibă nişte principii foarte clare, o monitorizare foarte clară, priorităţi predefinite, o cofinanţare, de exemplu, de la nivelul autorităţilor locale astfel încât primarii să nu mai fie încurajaţi să finanţeze cămine culturale în sate unde nu mai sunt tineri sau terenuri de sport sau parcuri în marginea lanului de porumb unde evident că nu merge nimeni se joace”, a afirmat Dan Barna.
Copreședintele USR PLUS susține că vor fi foarte fermi în discuțiile din coaliție pe acest subiect si afirmă că vor crea un mecanism prin care să se asigure că „aceste resurse generează într-adevăr dezvoltare” și nu se mai sifonează banii așa cum s-a întâmplat la precedentele programe de tip PNDL.
„Vom fi foarte fermi – şi de fapt discuţiile sunt pe acest subiect în perioada următoare – în a crea un mecanism prin care să ne asigurăm că aceste resurse generează într-adevăr dezvoltare şi nu, cum s-a întâmplat şi la PNDL 1 şi la PNDL 2, nu doar alimentează diverse firme de casă”, a adăugat Dan Barna.
Conform acestuia, subiectul Programului Naţional de Investiţii va fi reluat săptămâna viitoare.