Baronul de Mehedinți a donat PSD 88 LA SUTĂ din ce a câștigat. Cum supraviețuia oficial familia Duicu, din alocația copiilor, cu 392 de lei lunar

Publicat: 04/04/2014, 13:04
Actualizat: 18/03/2015, 20:13

Reținut în această dimineață de procurorii DNA pentru 6 infracțiuni de corupție, PSD-istul Adrian Duicu este președintele de Consiliu Județean care a supraviețuit, oficial, în 2013, din alocația copiilor și o parte din salariul soției. Veniturile sale asumate se rezumă la doar 40.696 de lei pe an. Cu toate acestea, Duicu figurează ca fiind unul dintre principalii sponsori persoane fizice ai PSD, cu 36.000 de lei, donați numai în 2013.

Din informațiile obținute de gândul, în realitate, președintele CJ Mehedinți ar controla două televiziuni în județ – Tele 2 Drobeta și TV Charisma, cea din urmă achiziționată în urmă cu doi ani – și este în spatele benzinăriilor din zonă.

Duicu are în partid susținerea președintelui executiv Liviu Dragnea, cu ajutorul căruia a și promovat în ultimii ani. Este însă de notorietate și faptul că liderul PSD, Victor Ponta, obișnuiește ca, de câte ori se află în Caraș-Severin, să se oprească la casa din Topleț a familiei lui Duicu de unde a fost de altfel ridicat astăzi președintele CJ.

Situația financiară hilară a președintelui CJ

Dacă procurorii îl acuză de fapte de corupție, din propriile declarații ale președintelui CJ Mehedinți ar rezulta că liderul PSD și-a întreținut familia anul trecut cu doar 392 de lei pe lună.

Astfel, veniturile însumate ale familiei Duicu, așa cum apar în declarația de avere depusă în iunie 2013 de către președintele CJ, însumează 40.692 de lei, incluzând aici alocația anuală la care au dreptul cele două fiice ale sale.

Adrian Duicu susține că nu primește decât indemnizația de consilier județean PSD și pe cea de președinte al CJ, soția sa având, ca administrator la INVERST PETROLEUM IMPEX SRL, un venit anual de 10.536 de lei, adică 880 de lei pe lună.


Veniturile familiei Duicu 2013, potrivit ultimei declarații de avere a președintelui CJ, Adrian Duicu, din iunie 2013

ÎNTREAGA AVERE DECLARATĂ DE ADRIAN DUICU

Cu toate acestea, Adrian Duicu a găsit resursele financiare pentru a plăti cotizații oficiale la PSD de 36.000 de lei anul trecut, în trei tranșe: una în iuna ianuarie și altele două în aprilie 2013. Suma figurează în centralizatorul asumat de partid și publicat luni în Monitorul Oficial.


Donațiile însumând peste 10 salarii minime brute către PSD, în 2013. Sursa: Monitorul Oficial

Un calcul aritmetic simplu arată că familia Duicu a renunțat la peste 88% din veniturile sale transparente în favoarea PSD.

Averea nedeclarată a familiei Duicu și relațiile politice ale liderului PSD

Depusă simultan, cea mai recentă declarație de interese a președintelui CJ nu include participarea în activitatea niciunei societăți comerciale. Adrian Duicu menționează doar funcțiile sale politice de secretar executiv al PSD și lider al filialei Mehedinți. Ulterior, în noiembrie, a fost ales, în plus, președinte al Ligii aleșilor locali ai PSD.

INTERESELE ASUMATE DE ADRIAN DUICU

Informațiile obținute de gândul din surse politice indică faptul că președintele CJ Mehedinți are controlul a două dintre televiziunile locale – este vorba despre Tele 2 Drobeta și despre TV Charisma – și este omul din umbră al rețelei de benzinării din județ.

De altfel, începuturile sale în PSD, în 2001, au coincis cu numirea sa în funcția de director al sucursalei Mehedinți a companiei Petrom. La vremea respectivă, Adrian Duicu era susținut de Eugen Nicolicea, actualul ministru UNPR pentru Relația cu Parlamentul, pe care l-a debarcat ulterior de la șefia filialei, împiedicându-l inclusiv să candideze din partea PSD în colegiul în care era ales deputat. Scandalul din PSD Mehedinți s-a încheiat cu excluderea lui Nicolicea și consolidarea puterii lui Duicu. Acesta nu a candidat însă la președinția CJ decât în 2012, câștigând-o.

În interiorul PSD, ascensiunea lui Adrian Duicu s-a bazat pe sprijinul lui Liviu Dragnea, dar și pe cel al lui Victor Ponta. Este de altfel de notorietate faptul că președintele PSD obișnuiește ca, de câte ori se află în Caraș-Severin, să se oprească la casa din Topleț a familiei lui Duicu de unde a fost de altfel ridicat astăzi președintele CJ.

În urmă cu o săptămână, premierul l-a numit în funcția de subprefect de Mehedinți, ocupată până acum de un liberal, pe un apropiat al lui Duicu. Funcția i-a revenit lui Felix Manta, finul de cununie al lui Duicu, numit până acum într-un alt post cu susținere politică, cel de șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Mehedinți.

Ieri, Victor Ponta a evitat însă să facă orice comentariu legat de situația colegului său de partid. „Nu pot să comentez, m-ați criticat mereu că comentez de justiție. Nu pot să comentez”, s-a eschivat premierul.

președinte al biroului Ligii aleșilor locali ai PSD (noiembrie 2013)

Citeste mai mult: adev.ro/n3ewdf

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...