Băsescu anunță și alte FILME DE LA COTROCENI. „Ponta a fost un bărbat number one. A sacrificat-o pe Ioana Petrescu, a aruncat-o în gura lupului”

Băsescu anunță și alte FILME DE LA COTROCENI. „Ponta a fost un bărbat number one. A sacrificat-o pe Ioana Petrescu, a aruncat-o în gura lupului
Publicat: 16/07/2014, 13:23
Actualizat: 18/03/2015, 20:37

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, „este bine echipată din punct de vedere teoretic. Marea problemă a dânsei este lipsa de tactică”, a concluzionat președintele Traian Băsescu după publicarea filmului consultărilor de luni de la Cotroceni. Cu toate acestea, șeful statului spune că ar fi preferat să discute mai bine cu Gheorghe Gherghina, secretarul de stat pentru Buget, indicat și de premierul Ponta drept autor real al tuturor bugetelor României. „Ăla mi-ar fi spus cinstit: fără taxe nu se pate. De fapt eu cunosc acest om din interiorul Ministerului Finanțelor. Să nu credeți că trăiesc din ce-mi spune Victor Viorel”, a comentat Băsescu astăzi, în prima ieșire publică după publicarea înregistrării, într-un interviu la B1.

Pe micul ecran, președintele a exersat și diferite variante de pronunție a acronimului MTO (prescurtarea de la medium-term budgetary objective, n.red.), contrazicându-l pe premier care s-a declarat încurcat de pronunția în engleză a lui Băsescu. „Vă rog să folosiți MTO pentru că este consacrat în documentele Guvernului României. Eu am vorbit în limba română, pentru că discutam cu prim-ministru al României. Am folosit abrevierea în limba română așa cum o folosește Ministerul de Finanțe”, a spus el aducând o captură de pe site-ul Ministerului de Finanțe unde se vorbește despre „calendatul de convergență la MTO”.

„Bărbatul number one inițial a spus că vine singur”

În contextul notorietății filmului consultărilor, Băsescu l-a ironizat pe Ponta pentru că a venit însoțit de Ioana Petrescu, susținând că, în primă instanță, premierul își anunțase prezența de unul singur. Schimbarea de tactică a venit, în varianta lui Băsescu, după retragerea Codului Fiscal din dezbatere, la presiune publică, proiectul actului normativ fiind inițial cel cu care Ponta ar fi intenționat să defileze.

„Primul-ministru a fost un bărbat number one. Inițial a spus că vine singur. Pe urmă a luat-o, constatând că nu mai poate să de argumentul Codului Fiscal, trebuia să ia pe cineva care să dea răspunsurile”, a justificat Băsescu prezența Ioanei Petrescu.

De altfel, acuzat de premier pentru că ar fi folosit un „ton bădărănesc”, președintele s-a erijat mai degrabă în apărător al ministrului Finanțelor. „Eu sunt convins că această doamnă este bine echipată din punct de vedere teoretic. Marea problemă a dânsei este lipsa de tactică. A venit prea repede în funcția de ministru înainte să administreze o companie. Aș fi mai îngăduitor cu dânsa ecât cu premierul. A fost un om folosit, aruncată în gura lupului și pe urmă. Lipsa de caracter a lui Victor Ponta s-a văzut din modul cum a sacrificat-o. Eu n-aș fi sacrificat-o niciodată”, a spus Băsescu.

De ce a scos Băsescu filmul

Președintele a dat și o primă explicație pentru care a încălcat cutuma potrivit căreia, discuțiile de la Cotroceni, deși înregistrate pentru arhivă, rămâneau secrete: acuzația legată de bădărănie. „Am respectat întotdeauna cutuma până acum când s-au depășit niște limite. Amintiți-vă că Victor Ponta a mai făcut niște declarații de tipul „ în timpul consultărilor președintele căuta sticla de whisky pe lângă fotoliu”. Am tot înghițit. Acum, faptul că a spus că a spus un bădăran cu doamna ministru (m-a determinat să public înregistrarea. n.red.). Se vede că n-am jignit-o nicio clipă. Sunt lucruri pe care le un moment dat nu le mai opoți tolera”, s-a justificat Băsescu.

În plus, președintele l-a avertizat pe premier că ar fi gata să scoată toate înregistrările de când Victor Ponta este în funcție. „Dacă aș lua decizia să fac publice întâlnirile pe care le-am avut cu Victor Ponta – nu există niciun protocol, acolo știe toată lumea că nu există variantă să fii la președinte și să nu se înregisreze – s-ar putea să arăt cum se poartă de când e premier. V-am spus că se poartă ca un pisicuț cu mine. Dacă se ajunge la stadiul în care să perpetueze această minciună despre cum se poartă el la întâlnirile cu mine voi fi obligat să iau măsuri de punere în realitate, cum se desfășoară aceste discuții. Niciodată n-a fost pregătit. Întotdeauna a venit cu un ministru mai bine sau mai puțin bine pregătit, dar niciodată nu știa ce se vorbește”, a spus șeful statului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția