Băsescu critică USR-PLUS, care nu dorește să intre la guvernare: Alianța vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale

Băsescu critică USR-PLUS, care nu dorește să intre la guvernare: Alianța vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale
Publicat: 30/05/2019, 22:49

„E o mare problemă – concurența lipsită de inteligență între PNL și USR. Până la urmă sunt partide de opoziție. Îmi dau seama că e o competiție – care e primul și care e cel mai curat. Cred că această competiție trebuie oprită pentru moment și încercată construcția creării unei alte majorități. Este clar că mai trebuie și decizia să-ți asumi. Țara asta este bântuită de niște grave dezechilibre macroeconomice. Esența să poți intra la guvernare e să se înțeleagă, în primul rând, PNL cu USR. USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale”, a declarat la Realitatea TV Traian Băsescu.

El a mai spus că „nu este în regulă” ca partidele să nu-și asume guvernarea.

„Noi toți considerăm că guvernul PSD a eșuat. De ce ai lașitatea să spui ? Dar această factură a proastei guvernări va fi mult mai grea în 2020”, a mai spus Băsescu.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că formațiuneqa sa nu ar intra la guvernare până la alegeri, dar ar susține un guvern „non-PSD” în anumite condiții.

„Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă. Și atunci, Guvernul care ar putea să vină, un Guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispuși să-l susținem în Parlament, despre asta vorbim, despre cum se creează o majoritate alternativă, să-l susținem în Parlament, atâta timp cât un astfel de Guvern ar avea în program trei-patru priorități, care pentru noi sunt explicite: fără penali în funcții publice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, repararea efectelor OUG 114, care efectiv alungă companiile din țară și pensiile speciale, eventual”, a spus la Antena 3 Dan Barna.

În replică, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a reproșat miercuri liderilor USR-PLUS anunțurile făcute cu privire la o eventuală intrare la guvernare și o candidatură proprie la alegerile prezidențiale, apreciind că sunt calcule politice pentru a nu se eroda la guvernare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL, subliniind că „Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.