Băsescu, despre una din „erorile” mandatului său. „Am vorbit doar de justiție, nu și despre asta”

Redactor:
Ana Petrescu
Băsescu, despre una din „erorile” mandatului său. „Am vorbit doar de justiție, nu și despre asta”
Detalii pe gândul.

„Esențial este ca această legislație pe care o modernizați și o modernizăm acum să evite abuzurile și să plece de la premisa că respectarea drepturilor fundamentale ale omului este piatra de temelie a unei Românii moderne. Este una dintre erorile pe care eu le-am făcut în mandatul meu și să nu mai fie făcută în continuare. Am vorbit doar de justiție, n-am vorbit și despre respectarea drepturilor fundamentale. Este timpul să aducem pe picior de egalitate nevoia de justiție, prin respectarea drepturilor fundamentale”, a afirmat actualul senator și lider al PMP, Traian Băsescu, la „Ora Guvernului”, unde ministrul Justiției a fost chemat de Opoziție să dea explicații pe marginea raportului GRECO.

Liderul PMP a adăugat că raportul GRECO atrage atenția doar asupra unor teme, nu realități ale legilor Justiției, adăugând că o modificarea a legislație juridice este necesară, iar în cea mai mare parte modificările sunt corecte.

„Aș începe, salutând raportul GRECO. Este un raport care atenționează asupra unor teme și nu asupra unor realități ale legilor, pentru că nici în momentul de față nu avem legile promulgate. După raportul GRECO, legile au trecut prin ciurul CCR și convingerea mea este că au fost aduse la limita de constituționalitate care este greu de contestat de oricine. Aș face o remarcă specială pentru a diminua demagogia chiar din Senat. Se agață foarte mulți de crearea acelei secții speciale pentru magistrați în Parchetul General, dar dragi colegi, această secție există în DNA, o direcție a Parchetului General. Faptul că se duce într-o structură mult mai neutră decât DNA eu cred că este un progres al legislației. În al doilea rând, legile justiției sunt din anul 2004 și 303, 304 și 317. Sunt legi care au fost scoase destul de rapid pentru că România era în plin proces de negociere. Cei 14 ani au arătat că sunt necesare modificări și eu susțin că cea mai mare parte a modificărilor aduse sunt corecte. V-o spune un om pe care nu demult, împreună liberali și PSD, îl acuzați că a pus pe picioare justiția, modul cum a pus-o, dar vreau să vă spun aici că îmi asum responsabilitatea pentru tot ceea ce ținea de președinte în evoluția justiției din 2004 până în 2014, cu cele bune și cu erorile făcute, iar rostul procesului care are loc acum în Parlament și legat de legile de funcționare a justiției și legat de codurile penale sunt revizuiri necesare în scopul evitării chiar și a abuzurilor pe care nimeni nu le poate constata că nu s-a petrecut, cel puțin în procesul de anchetă penală”, a completat Băsescu de la tribuna Senatului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la „Ora Guvernului” în Senat, unde a fost chemat de Opoziție să dea explicații asupra raportului GRECO, că este unul facultativ, dar că subiectul a fost transformat într-o temă politică prea mediatizată și cu opinii care conțin inexactități. El a lansat și un îndemn către Opoziție și colegii din Senat, precizând că experții GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conținutului raportului, ar documentul este doar unul orientativ și facultativ.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Oana Zăvoranu, un nou atac dur la adresa Oanei Roman: ”Au fugit toți, ca să...
Inchide