Băsescu, despre valul de reacții ale politicenilor după atacul din Siria: „Ei nu-și dau seama ce ridicolă e partea România când fac asta”

Băsescu, despre valul de reacții ale politicenilor după atacul din Siria: Ei nu-și dau seama ce ridicolă e partea România când fac asta
Publicat: 15/04/2018, 21:54
Actualizat: 15/04/2018, 21:59

„Eu dacă aș fi președinte n-aș convoca CSAT pentru acest eveniment pentru că nu va avea impact asupra României. Au fost poziții care au condamnat utilizarea substanțelor toxice și a fost o declarație politică a măsurilor de retorsiune pe care le-au luat aliații. Cred că au fost decente, n-au fost exaltate, fie că au fost ale lui Tăriceanu, Iohannis. Singurul lucru neînregulă este că se simt toți buricul pământului. Nu un punct de vedere al președintelui Camerei Deputaților, al președintelui Senatului, al MAE. Există un singur punct de vedere oficial care e punctul de vedere exprimat de președintele României, dar se bagă toți în seamă ca să se afle în treabă. Ei nu-și dau seama ce ridicolă e partea România când fac asta”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România Tv.

Fostul șef al statului susține că Federația Rusă condusă de președintele Vladimir Putin nu va riposta pentru că și-a luat angajamente publice că nu vor mai exista atacuri cu arme chimice pe teritoriul Siriei și totuși ele s-au produs.

„Toată lumea spune atac. Chiar și presa occidentală a titrat SUA, Marea Britanie și Franța au atacat obiective în Siria. Nu e vorba de un atac, e vorba de o ripostă la un atac cu substanțe toxice de luptă și este bine ca toți românii să știe că utilizarea substanțelor toxice e interzisă prin convenție de mai bine de 90 de ani. Toate țările au ratificat această interdicție, iar în Siria s-a produs un atac cu substanțe toxice de luptă. Federația Rusă nu va riposta, pentru că a greșit-o. Vedeți angajamentele publice ale Federației Ruse că pe teritoriul Siriei nu vor mai exista arme chimice de luptă și iată că au fost utilizate. Putin mai poate face câteva declarații pe temă și asta e valabil și pentru Iran”, a completat Băsescu.

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România este solidară cu acțiunile alianței SUA, Marea Britanie și Franța, care a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria. Șeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populației. „România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

Guvernul României, condus de premierul Viorica Dăncilă a anunțat că este solidar cu răspunsul ferm al SUA, Marea Britanie și Franța prin atacul cu rachete în Siria. Executivul condamnă atacul chimic al lui Bashar-al-Assad asupra propriei populații. „Guvernul României reiterează condamnarea atacului chimic din 7 aprilie 2018, soldat cu victime în rândul populației civile, în termenii cei mai categorici. România susține și este solidară cu acțiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie și Franța în Siria, ca urmare a atacului chimic și reiterează sprijinul ferm pentru orice efort al comunității internaționale destinat încetării conflictului din Siria”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Executivului.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat că România este solidară cu decizia aliaților strategici SUA, Anglia și Franța în atacul cu rachete din Siria, adăugând că MAE va pleda pentru o anchetă în cazul folosirii armelor chimice. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că este solidar cu decizia aliaților țării noastre SUA, Marea Britanie și Franța de a ataca cu rachete Siria, considerând că este un răspuns pe măsură, în cotextul atacului cu arme chimice asupra populației siriene. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că atacul cu rachete al SUA, Angliei și Franței asupra Siriei a fost o reacție necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc și pe aliații acestuia, Rusia și Iran.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA