Băsescu, după eșecul Nabucco: „Am trecut de vârsta pubertății, nu cred în ramificații TAP. Avem obligația să ne grăbim cu exploatarea gazelor de șist”

Băsescu, după eșecul Nabucco: Am trecut de vârsta pubertății, nu cred în ramificații TAP. Avem obligația să ne grăbim cu exploatarea gazelor de șist
Publicat: 28/06/2013, 18:49
Actualizat: 01/02/2019, 08:55

Prima ieșire publică a președintelui Traian Băsescu, după anunțul că resursele de gaz azere vor trece prin conducta TAP, în detrimentul proiectului Nabucco, a echivalat cu o pledoarie pentru explorarea rapidă, urmată de exploatarea gazelor din Marea Neagră și a gazelor de șist.

La plecarea de la Consiliul European, Băsescu a anunțat că le-a transmis liderilor europeni că, după eșecul Nabucco prin lipsa de susținere în interiorul UE, „România își va autodefini politica energetică” fără a mai aștepta o decizie de la Bruxelles. „Am informat Consiliul Europeran că România își va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse și fără a aștepta aprobarea nimănui”, a spus șeful statului.

Mai exact, președintele a susținut că Guvernul trebuie să treacă mai repede la acordarea licențelor de explorare și la agrearea tehnologiilor pentru pentru exploatarea gazelor de șist, sugerând că ideea conectării la conducta South Stream, discutată de premierul Victor Ponta în turneul său asiatic, nu este sustenabilă.

„Dacă va fi acțiune guvernamentală, putem, avea pentru români gaze – gaze de șist – cu 50% mai ieftine înainte de data la care ar fi fost gata Nabucco”, credeBăsescu.

„Pâgubașul caută și ce-i bun în ce i s-a întâmplat”

Energia nu a fost una dintre temele de discuție la Bruxelles. Cu toate acestea, la finalul întâlnirii liderilor UE în care s-au luat decizii legate de combaterea șomajului în rândul tinerilor, dar și de viitoarea Uniune Bancară, Băsescu a anunțat că le-a transmis șefilor de stat și de Guvern că România va trece la explorarea și exploatarea resurselor proprii de gaze și de țiței, fără a mai aștepta acordul european.

„În deschiderea Consiliului, am ridicat problema ratării Nabucco, felicitând Italia și Grecia că trece TAP-ul pe teritoriul lor și exprimând regretul că un proiect care nu a fost un proiect atât de susținut de europeni și în care acționarii principali sunt două companii din afara UE – din Norvegia și Elveția, EON are doar câteva acțiuni – a câștigat”, a spus Băsescu.

Președintele a optat, „fără dubiu”, pentru gazele de șist. „România are obligația să accelereze procesele de evaluare și să treacă la exploatarea gazelor de șist și la exploatarea gazelor și a țițeiului deja confirmate în Marea Neagră. Pâgubașul caută și ce-i bun în ce i s-a întâmplat”, s-a justificat șeful statului.

Băsescu s-a arătat neîncrezător în varianta vehiculată ca alternativă caresă includă România. „”Eu nu sunt la vârsta pubertății să cred că au câștigat amândoi, pentru că din TAP vor face niște prelungiri. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să-și ia soarta energetică în mâini. Trebuie să ne schimbăm strategia energetică urgent”, a spus Băsescu.

Alternativa South Stream „e o copilărie”

În calculele lui Băsescu, în patru ani România trebuie să înceapă exploatarea în Marea Neagră. „Dacă răspundem ofertelor care sunt, în maxim patru ani, România poate începe exploatarea în Marea Neagră și apoi a gazelor de șist. Trebuie să ne-o asumăm. Știu că stârnesc o furtună. Dar resursele din teritoriu se diminuează an de an și devenim tot mai dependenți”, a susținut președintele, cu aluzie la gazul rusesc.

Declarându-se „partizanul calculului rece”, Băsescu a discreditat varianta discutată de Ponta ieri în Kazahstan, oficialii de la Astana oferindu-se să livreze gaz României printr-o extensie a conductei South Stream, care va tranzita Bulgaria.

„Am văzut abordarea că acum vrenim și noi în South Stream. E o copilărie. Obiectivul României e să-și diversifice sursele de aprovizionare. South Stream înseamnă menținerea sursei de aprovizionare”, a spus Băsescu cerând guvernului să explice, în schimb, public că „tehnologiile de exploatare a gazelor de șpist au evoluat mult avem alternativă și trebuie să o punem în aplicare”

„Dacă ne resectăm țara, trebuie să o facem”, susține Băsescu.


Gândul a transmis LIVE TEXT declarațiile președintelui Traian Băsescu, după Consiliul European de la Bruxelles.

Programul anti-șomaj

„Programul va avea o finanțare de minim 6 miliarde cu posibilitatea să se mai adauge 2 miliarde. Banii care rămân de la programe neimplementate sau care nu vor fi anjajați, 2 miliarde, vor fi cheltuiți în 2014-2015 tot pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor.”

„Nu exclud posibilitatea ca pentru statele care nu au capacitatea să prezinte un plan corespunzător, banii să fie redistribuiți. În aceea ce ne privește, se vor îndrepta în trei zone: regiune Sud-Muntenia, Centru și Sud-Est, unde șomajul este peste 25% în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani

Creșterea competitivității. Raportul CE pentru România

„Se constată îmbunătățirea situației macroeconomice a țării. Și azi s-a validat ieșirea din procedura de deficit excesiv a țării. Sunt însă și deficiențe semnalate de Comisia Europeană. La deficiențe este vizată sănătatea, mai exact utilizarea ineficientă a resurselor. E o boală veche, da-i netratată. Și se menționează că avem un număr de zile excesiv de spitalizare în loc să mutăm cheltuielile pe prevenție și pe tratament ambulator”

„Se constată și că avem o productivitate a muncii foarte scăzută. Suntem într-un paradox. Muncim foarte mult, dar avem aproape cea mai scăzută productivitate din UE. Stăm foarte multe ore la serviciu, dar n-avem productivitate. E un lucru pe care ni-l spune Comsia Europeană în baza rapoartelor”

„De asemenea, avem o rată foarte mare, cu un procent de 16,8%, în creștere, al tinerilor care nu sunt nici la școală, nici la muncă. Trebuie să fie un semnal de alarmă foarte consistent”

În risc de sărăcie se află 40% din populația României. Trebuie să fim atenți să nu-i împingem în situația de sărăcie.. Comisia constată capacitate administrativă foarte redusă, printre cele mai reduse din UE, ceea ce remarca și premierul Victor Ponta zilele trecute și o competitivitate foarte redusă generată de stat

Relansarea economică a UE

„BEI va fi obligată să își crească explunerea cu 40% pentru țările membre”

„Statele membre pot garanta cu fonduri de coeziune credite de la BEI. Din alocarea pe fondurile de Coeziune, din cele 20 de miliarde pe care le are România, poate să pună garanție 2 miliarde și să ia credite de 10 miliarde. factorul de multiplicare înseamnă posibilitatea să angajezi un credit foarte ieftin și ce cinci ori mai mare”

Uniunea Bancară

„S-a stabilit funcționarea Autorității Bancare Europene. trebuie să fie funcțională până la 1 ianuarie 2014”

„S-au stabilit criteriile unice pentru falimentul bancar. Toate băncile vor ști ce criterii lși se aplică atunci când se pregătesc de rezoluționare. Până acum, întotdeauna plăteau statele costurile famimentului. Acum, primii care plătesc sunt acționarii. pot fi și creditorii, iar statele numai până la nivelul la care s-au angajat: depozite de până la 100.000 de euro. Sigur, Cipru este un test”

„Consiliul a constatat cu bucurie că de unde și parlamentari de-ai noștri spuneau că nu vor vota bugetul, domnul președinte Martil Schulz ne-a spus că s-au încheiat negocierile, se merge pe anvelopa din februarie”

Despre cererea lui Corneliu Vadim Tudor

„Președintele nu acordă audiențe, consilierii acordă audiențe. Președintele nu are audiențe în fișa postului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică