Băsescu explică de ce nu crede că Iohannis își dorește funcția de președinte al Consiliului European: E mult inferioară celei de șef de stat / Orban: Prezența ar oferi oportunități pentru România

Redactor:
Ana Petrescu
Băsescu explică de ce nu crede că Iohannis își dorește funcția de președinte al Consiliului European: E mult inferioară celei de șef de stat / Orban: Prezența ar oferi oportunități pentru România
Traian Băsescu a declarat că funcția de președinte al Consiliului European este una de reprezentare, decorativă, mult mai inferioară decât cea de șef de stat. El a precizat că nu crede că președintele Klaus Iohannis, care vrea al doilea mandat la Cotroceni, ar opta pentru șefia Consiliului European.

„V-aș ruga să vă aduceți aminte către sfârșitul mandatului meu erau același tip legat de mine și Donald Tusk. Președintele Iohannis are șansa că își termină mandatul exact când se face schimbul de gardă. Președintele Consiliului European se desemnează dintre cei aflați în funcție și membri ai Consiliului Europan. Are șanse reale, dar dacă luăm lucrurile teoretic. Practic se întâmplă următorul lucru. PPE a luat decizia să renunțe la orice funcție, cu excepția preșdintelui Comisiei Europene, vrea în locul lui Jean-Claude Juncker. De fapt aceasta e cea puternică funcție”, a afirmat Traian Băsescu, joi seară, la Realitatea Tv.

Acesta a adăugat că funcția de președinte al Comisiei Europene este una mult mai influentă, pentru că gestionează bugete și are în subordine comisari europeni pe care poate să îi revoce oricând.

„Funcția de președinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui șef de stat. Nu știu dacă vrea să galopeze către un al doilea mandat, ar prefera funcția de președinte al Consiliului European care este decorativă. Misiunea președintelui Consiliului European e să pregătească următoarea ședință a Consiliului European. Nu e ca cea a șefiei Comisiei Europene care gestionează fonduri și are în subordine 27 de comisari europeni pe care îi poate revoca oricând. Acolo e puterea în UE, că sunt banii. Președinția Consiliului European e o funcție de reprezentate, nici nu distribuie bugete, nici nu are control pe state”, a explicat Băsescu.

Europarlamentarul a mai spus că ste opțiunea lui Klaus Iohannis ce vrea să facă, însă foarte multe partide mizează pe un al doilea mandat al acestuia.

„Aici nu se discută ca diferența între un șef de stat și președintele Consiliului European. E opțiunea dânsului (dacă vrea șefia Consiliului European – n.r.), dar cine rămâne să candideze aici? Foarte mulți mizăm pe al doilea mandat al lui Iohannis, din seceta de candidați care există în momentul de față”, a conchis Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie președintele Consiliului European, că nu este bine să comenteze zvonuri.

Orban: Pentru România, prezența lui Iohannis la conducerea Consiliului European ar oferi oportunități

Ludovic Orban a declarat că personal și-ar dori ca președintele Klaus Iohannis să fie candidatul PNL la prezidențiale, însă pentru România posibila prezență a șefului statului la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunități.

„Faptul că se vorbește despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată să ocupe o poziție atât de importantă cum este presedinția Consiliului Europan arată prestigiul de care se bucură, încrederea de care se bucură. Sunt convins că președintele are maturitatea necesară să ia decizia în acest caz. Normal că îmi doresc ca președintele Klaus Iohannis să fie candidatul nostru la Președinția României, dar pentru România prezența sa la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunități și ar ajuta România din această poziție”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară, la Realitatea Tv.

Întrebat dacă PNL e pregătit să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis, dacă acesta va fi președinte al Consiliului European, liderul liberal a spus că partidul va avea cu siguranță prezidențiabilul care va câștiga alegerile.

„Cu siguranță PNL va avea candidatul care va câștiga alegerile. Dar președintele a fost prudent azi și a refuzat să comenteze niște zvonuri în mass-media. Candidatul PNL la funcția de președinte al României este astăzi Klaus Iohannis. Decizia privind candidatul la președinție nu poate s-o ia decât Consiliul Național al PNL, dar forul a decis în unanimitate că susținem candidatura domnului președinte Klaus Iohannis”, a explicat Orban.

Chestionat dacă există posibilitatea ca Rareș Bogdan sau el să fie candidatul la prezidențiale, Ludovic Orban a replicat că nu poate fi exclusă nicio candidatură a cuiva din PNL, în această eventualitate.

„Nu vorbesc despre această eventualitate până nu se ia o decizie legată de arhitectura europeană, dar fiți convinsă că avem resurse și avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii. În ceea ce privește candidaturile nu poate fi exclusă nicio candidatură, chiar și a lui Rareș Bogdan, a altor colegi, chiar și a mea, deși e greu pentru că eu a fost validat pentru funcția de premier, iar Klaus Iohannis pentru cea de președinte. Dacă vom ajunge în situația unde va trebui să luăm această decizi va trebui să evaluăm alți candidați. În mod evident trebuie să ne consultăm și cu președintele Iohannis”, a conchis Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie președintele Consiliului European, că nu este bine să comenteze zvonuri.

„Dacă aceasta este opinia cuiva, este în regulă, dar nu cred că este momentul să comentăm zvonuri. Am început negocieri pentru poziția de Președinte al Comisiei Europene și nu avem deocamdată progres suficient în aceste negocieri, așa că trebuie să mai așteptăm și să urmărim cum evoluează discuția astăzi, posibil mâine, posibil la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Este prea devreme să spunem că va fi acesta, sau acela, sau altul. Să sperăm că toți vor fi de acord să avem negocieri rapide, pentru a avea cât mai repede numele pentru aceste poziții. Acesta ar fi cel mai bun rezultat – să negociem intens, dar să finalizăm aceste discuții într-o perioadă decentă de timp”, a afirmat Iohannis.

Cotidianului Financial Times a scris, săptămâna trecută, despre faptul că șeful statului Klaus Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni președinte al Consiliului European.

Foto: Mediafax Foto

Inchide