Băsescu: I-am spus lui Ponta: „nu-l pune pe Fenechiu că-l suspend a doua zi”, dar nu citisem legea. Dacă-mi cere revocarea, nu-l prinde răsăritul soarelui ministru

Băsescu: I-am spus lui Ponta: nu-l pune pe Fenechiu că-l suspend a doua zi, dar nu citisem legea. Dacă-mi cere revocarea, nu-l prinde răsăritul soarelui ministru
Publicat: 27/02/2013, 01:43
Actualizat: 21/03/2015, 20:04

La patru zile după ce le-a transmis o scrisoare cu sugestii pentru dosarul Schengen, președintele Traian Băsescu îi acuză pe Crin Antonescu și Victor Ponta că „dezinformează” când vorbesc despre acest subiect, încercând să ascundă un eventual eșec. „Pentru mine e clar că preferăm demagogia, în defavoarea interesului național. (…) Am văzut acuzațiile pe care încearcă să le strecoare: președintele nu vrea să intrăm în Schengen. Le spun că mi-aș dori ca ei vreodată, repet, vreodată în viața lor politică să se bată pentru România cum m-am bătut eu”, a spus Băsescu, trecând în revistă punctele pe care le-a semnalat în scrisoarea adresată liderilor USL. Dintre acestea, cel mai disputat este cel referitor la retragerea din guvern a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, al cărui dosar se află în instanță. Cum premierul a susținut că a discutat acest aspect la Cotroceni, șeful statului a confirmat discuția care, potrivit acestuia, s-a purtat în alți termeni.

„Discuția a fost. I-am spus: «Nu-l pune pe Fenechiu, pentru că îl suspend a doua zi după ce se instaleazăl». A fost eroarea mea, recunosc că nu citisem legea, puteam să îl suspend numai pentru fapte făcute în timpul mandatului de ministru. Dar vă asigur că, dacă îmi trimite în noaptea asta o propunere de revocare a lui Fenechiu, vă asigur că nu îl prinde răsăritul soarelui ministru”, a spus Băsescu, comentând că reacția lui Ponta pe acest subiect a fost „necinstită”.

Șeful statului a adăugat că este foarte greu de explicat Bruxelles-ului rațiunile pentru care un astfel de ministru este ținut în guvern. Admițând că este o problemă de moralite, Băsescu a apreciat că este „o problemă legată de standardele politice ale țării”.

Șeful statului a insistat că a adresat o scrisoarea pe tema Schengen liderilor USL pentru că „a avea o șansă în plus” și a considerat potrivit ca Bucureștiul să răspundă criticilor din raportul MCV de care o serie de state leagă aderarea la Schengen. „Știu și eu, și domnul Ponta, și domnul Antonescu că sunt state care spun să vedem raportul din decembrie, ceea ce înseamnă o amânare până în 2014. (…) Îți trebuie justiție frate pentru a adera la Schengen. Nu știu de ce și domnul Ponta, și domnul Antonescu fac ochii mari când le spui „uitați-vă la MCV”. Minciuna trebuie să înceteze. Declarațiile de zilele acestea au fost urmărite de toate ambasadele. Nu știu cum își imaginează că nu se ia notă de acest limbaj dublu. Pentru mine e clar că preferăm demagogia, în defavoarea interesului național”, a mai spus Băsescu, justificându-și intervenția de faptul că „scrisoarea a fost pierdută de «adrisanți»”.

Sâmbătă, președintele le-a scris primului ministru Victor Ponta și președinților celor două Camere parlamentare, Valeriu Zgonea și Crin Antonescu o scrisoare în care cere guvernului și „majorității largi” de care dispune USL, ca până pe 3 martie să desemneze candidații pentru Parchetul General și DNA, să fie „îndepărtați imediat din guvern miniștrii care au dosare penale”, să reia în Parlament discuția despre statutul deputaților și senatorilor care „să consacre condiții egale pentru cei vizați de rapoartele ANI”, să susțină în Parlament încetarea sau suspendarea mandatelor incompatibililor sau a celor condamnați pentru corupție și să fixeze termene reduse pentru aprobarea începerii urmăririi penale în dosarele aleșilor. Toate acestea, susține Băsescu, ar trebui comunicate guvernelor statelor UE până la începutul săptămânii viitoare, înainte ca în Consiliul JAI din 7-8 martie să fie redeschis subiectul aderării României la Spațiul Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens