Băsescu ia la inspectat șantierul autostrăzii Nădlac-Arad: „Proastă guvernare. Cum să pui taxe pe chirii, dar să nu folosești aici bani europeni?”

Băsescu ia la inspectat șantierul autostrăzii Nădlac-Arad: Proastă guvernare. Cum să pui taxe pe chirii, dar să nu folosești aici bani europeni?
Publicat: 07/08/2013, 14:02
Actualizat: 19/03/2015, 03:56

Președintele Traian Băsescu revine, după doi ani, la una dintre preocupările sale mai vechi: inspectarea șantierelor de drumuri și autostrăzi. Astăzi, șeful statului a ajuns pe porțiunea de autostradă Arad-Nădlac, la kilometrul 12, în dreptul orașului Pecica, unde lucrările au fost oprite. Concluzia sa, imediat ce a pus piciorul pe tronsonul de drum: „E emblema neputinței. E proastă guvernare. Cum să pui taxe pe chirii, dar să nu folosești bani europeni pentru 39 de kilometri de aurtostradă?”

Coincidența face ca vizita sa, anunțată în programul oficial în ultimul moment, să aibă loc în perioada în care cei mai mulți miniștri, inclusiv premierul Victor Ponta și ministrul pentru Infrastructură, Dan Șova, cei care și-au asumat politic tema construcției autostrăzilor, să fie în concediu.

„Nu-i suspectați de sabotaj, suspectați-i de altceva: de proastă guvernare. Trebuia să fie gata din aprilie 2013 și stă în nelucrare din noiembrie 2012 „, a comentat Băsescu în fața camerelor de luat vederi.

În opinia sa, „Guvernul trebuia să intervină”, în condițiile în care firma care a câștigat contractul a intrat în insolvență și nu se mai putea împrumuta la bănci. „Insolvența nu înseamnă încetarea activității. Uitați-vă la hidroelectrica. Guvernul să se trezească”, a sugerat Băsescu.

La Arad, președintele i-a făcut o vizită și primarului PDL, Gheorghe Falcă, căruia i-a fost și naș de cununie. Întrebat, la plecare, dacă l-a convins pe Falcă să treacă la Mișcarea Populară, Băsescu a negat ferm: „Nu discut așa ceva nicăieri și eu nu sunt pe post de propagandist pentru Mișcarea Populară, fie că vorbim despre partid sau despre fundație. Așa ceva nu fac”, a răspuns el, potrivit Mediafax.

Aradul se află pe unul din primele locuri în topul celor care au semnat pentru înființarea partidului Mișcarea Populară, cu peste 2000 de susținători care devin automat și membri fondatori ai formațiunii.

Ultima dată când președintele a făcut o vizită similară a fost în august 2011, pe șantierele autostrăzii București -Ploiești, inspectate la vremea respectivă intens atât de premierul Emil Boc, cât și de ministrul Transporturilor la acea dată, Anca Boagiu. Anterior, în iulie 2009, a fost să vadă stadiul lucrărilor la București-Brașov. Ca fost ministru al Transporturilor, Băsescu inspecta frecvent diverse porțiuni de drumuri în lucru, în primii ani de mandat. Nu a făcut-o însă niciodată după ce Guvernul Ponta s-a instalat la Palatul Victoria.

Recent, președintele a criticat Guvernul pentru că nu a făcut proba competenței în pregătirea absorbției banilor pentru exercițiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles. Printre altele, Comisia Europeană a reproșat Executivului, în dialogul purtat cu Ministerul Fondurilor Europene, că nu există un masterplan pentru transporturi. „Și, în sfârșit, pentru că tot am pierdut «un geniu», pe domnul Fenechiu, o observație din documentul experților Comisiei Europene care spune «lipsă de Master Plan pentru Transporturi». Așa genial și așa lipsă, după domnul prim-ministru”, a comentat pe 22 iulie Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase