Băsescu ia la pas festivalurile câmpenești. Ultima oprire, la Sibiu, într-o comună USL: „Știți ce i-aș învăța pe copii? Cele zece porunci”

Publicat: 28/07/2013, 21:10
Actualizat: 19/03/2015, 10:03

Aflat în concediu, președintele Traian Băsescu a plecat de la Neptun pentru a participa, în această după-amiază, la un festival câmpenesc la Sibiu. Sărbătoarea „Sus pe muntele din Jina”, inclusă în ultimul moment de șeful statului în programul său oficial, are loc într-o comună cu primar USL de această dată. În nici o oră în mulțime, președintele a făcut sugestii în privința curriculei școlare, i-a dat Guvernului mici indicații, a amintit în treacăt de viitoarea nepoată și „proprietara sa”, Elena Băsescu, și a făcut poze, cu un voit aer apolitic. Și a încjheiat cu un îndemn: „Hai să bem o bere!”

Șeful statului a ajuns la Jina în jurul prânzului, împreună cu soția sa, Maria Băsescu, aruncându-se în mulțime pentru a strânge mâini localnicilor și turiștilor. „Haideți, aici, între mine și soție. Care-i aparatul? Acolo? Măi copii, dar le facem numai invers, e soalele încolo”, a început Băsescu cu indicațiile în privința cadrelor foto. Și, uitându-se spre soție: „Hai, Maria, că dacă nu înaintăm rămânem pe loc”.

Într-un scurt dialog cu un profesor din comună, președintele și-a spus inclusiv părearea despre programa școlară minimală. „Domn’ profesor, știți ce i-aș învăța pe copii? Cele zece porunci. Dacă le înveți alea, ești un om de ispravă. Măcar jumate dacă le știi, ești un om în regulă”, crede Băsescu.

Înconjurat de copii pe care i-a salutat cu zâmbete largi, șeful statului a fost la un moment dat întrebat și „când vine nepoțica”. „Să spună proprietara, când o fi de spus”, a evitat el un răspuns.

Chiar dacă inițial s-a eschivat, Băsescu a urcat și pe scenă, moment în care a pierdut-o pe prima doamnă în mulțime. „Maria, unde ești? Mi-am pierdut soția. Am lăsat-o în spate”, a anunțat șeful statului de la microfon.

Și pe scenă și în mulțime, președintele și-a luat din start aerul apolitic. „M-am uitat la case, voi n-aveți nevoie să aibă nimeni grijă de voi, n-aveți nevoie de politicieni”, i-a spus el unui bărbat în vârstă care i-a cerut „să nu uite de Jina”. Și, cum camerele de vederi erau acolo, a dat și un mesaj voalat Guvernului: „Sunt oamnei care muncesc, n-au nevoie să le stea Guvernul, politicul pe cap. N-au nevoie să le dea Guvernul nimic. Oamenii ăștia nu trebuie deranjați, nici de președinte, nici de Guvern, nici de politicieni în general”, a tras Băsescu concluzia, între două cadre foto.

La Jina, șeful statului a primit de la localnici cadou o pălărie tradițională, cerând însă „cu un număr, ba nu, cu două mai mare”. „E bună, să nu mi se înroșească chelia”, s-a arătat el încântat. Oemnii din Jina au sărit cu complimentele: „Vă stă bine cu pălărie, e de cioban”. Ușor încurcat, Băsescu a replicat scurt, râzând: „Ei, ca orice copie, e nereușită”.

Sursa foto: contul de Facebook al lui Traian Băsescu

Săptămâna trecută, președintele a ales două sărbători câmpenești ale primăriilor din Argeș – la Ungheni și la Costești. A doua zi, primarii PDL din zonă și-au anunțat în grup demisiile din funcțiile politice, au fost excluși din partid printr-un aranjament intern cu liderul de filială, așezându8-se la ușa partidului Mișcarea Populară, lansat două zile mai târziu.

Festivalul „Sus pe muntele din Jina” a început aseară la Sibiu, la ora la care președintele și-a anunțat prezența fiind deja consumate primirea oficialităților și parada portului popular, dar fiind în continuare de actualitate spectacolul folcloric la care participă formațiile cu tradiții păstorești din Alba, Argeș, Gorj, Hunedoara, Vâlcea, Sibiu, Bihor, Timiș și Cluj.

După primele zile de concediu la Neptun, planurile președintelui includ, în această vară, și o scurtă vacanță în Covasna. În această seară, a spus însă Traian Băsescu, se va întoarce la București. „Mă întorc în seara asta. Eu nu pot fi în concediu că aș încălca Constituția. Nu poți să delegi atribuțiile decât dacă ești în incapacitate”, s-a justificat el, refuzând să răspundă dacă va convoca CSAT, așa cum i-a cerut premierul Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...