Băsescu îi cere, din nou, lui Ponta să renunțe la acciza suplimentară la carburanți. „Este o suferință inutilă pentru economie și populație. E o măsură abuzivă”

Băsescu îi cere, din nou, lui Ponta să renunțe la acciza suplimentară la carburanți. „Este o suferință inutilă pentru economie și populație. E o măsură abuzivă”
Băsescu îi cere lui Ponta să renunțe la acciza suplimentară la benzină și motorină.

Președintele Traian Băsescu susține, într-o scrisoare transmisă astăzi premierului Ponta, că introducerea accizei suplimentare reprezintă „o nouă povară fiscală asupra populației” și îi cere renunțarea la taxa care intră mâine în vigoare. 

Ulterior, șeful statului a dublat demesul cu o conferință de presă la Cotroceni în care a insistat că acciza suplimentară „este o suferință inutilă pentru economie și populație, este o măsură abuzivă”. „Nu înțeleg ce-l mână dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag și i-au spus „frate, Viorele, ori ne dai banii, ori la alegeri nu scoatem oamenii la vot”

 


Video streaming by Ustream

„Constat că vă mențineți punctul de vedere și doriți cu orice preț să introduceți o nouă povară fiscală asupra populației României. Fac un nou apel în vederea renunțării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creșterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra românilor. Dintre efectele imediate care vor afecta ambele categorii se pot enumera: scăderea consumului și creșterea prețurilor”, se arată în scrisoarea șefului statului. 

Băsescu insistă că, din analiza sa asupra bugetului, acciza suplimentară nu este necesară, acuzând Guvernul că încearcă să strângă bani pentru clientele politică în an electoral.

„Fac mențiunea că insistența mea cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care am făcut-o bugetului pe anul 2014 și apreciez că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiți în transport conform Directivei 2003/96. Această nouă creștere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populație și firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali”, afirmă președintele.

Potrivit șefului statului, în cazul transportatorilor, Guvernul a anunțat o compensare parțială a creșterii acestei accize (cu mai mult de jumătate), banii utilizați în acest sens provenind de la bugetul de stat. El arată că „există în continuare riscul, anunțat chiar de către transportatori, ca un procent foarte ridicat din alimentările actuale de pe teritoriul României să se orienteze în afara țării, creând astfel efecte negative asupra bugetului de stat prin scăderea consumului”.

„Trebuie menționat că o astfel de schemă de compensare implică un cost foarte mare de administrare, atât uman, cât și financiar, iar potențialul risc de fraudare este unul real. Prin urmare, această schemă de compensare a creșterii accizei este ineficientă și creează probleme de conformare din partea transportatorilor”, mai precizează șeful statului.

Traian Băsescu afirmă de asemenea că, în sectorul agricol, ministerul de resort a anunțat compensarea creșterii accizei la motorină prin subvenționarea majorării costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

„Așa cum am menționat și cu alte ocazii, aplicarea accizei de 7 eurocenți domeniului agricol nu ar face altceva decât să frâneze dezvoltarea acestui sector, care a avut un rol crucial la obținerea creșterii economice din anul 2013. Consider că agricultorilor români nu trebuie să li se pună niciun fel de povară fiscală suplimentară, având în vedere riscul de a pierde competitivitatea pe piața europeană”, se arată în scrisoarea președintelui Băsescu.

Potrivit șefului statului, având în vedere compensarea parțială sau totală în domeniul transporturilor și al agriculturii, singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimțit prin majorarea accizei este cea reprezentată de cetățenii României.

„În aceste condiții, populația va fi singura categorie defavorizată, discriminată, în condițiile în care creșterea economică de 3,5% din anul 2013 nu se face resimțită direct în nivelul de trai al românilor, ci rămâne momentan un rezultat statistic, doar pe hârtie. De asemenea, trebuie menționat că din sumele estimate inițial de Guvern că vor fi colectate prin compensările acordate de la bugetul de stat rezultă o acciză care va genera un venit mult diminuat, dar care, în schimb, va genera numeroase efecte negative la nivelul inflației și consumului”, se mai menționează în document.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide