Băsescu îi ia apărarea Elenei Udrea, după fuga în Costa Rica: Un om hăituit are dreptul să se protejeze prin toate mijloacele

Băsescu îi ia apărarea Elenei Udrea, după fuga în Costa Rica: Un om hăituit are dreptul să se protejeze prin toate mijloacele
Publicat: 14/04/2018, 10:54
Actualizat: 26/03/2019, 07:31

„Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele, un om care simte și, mai ales, care știe că nu are parte de o judecată corectă, are dreptul să se apere prin toate mijloacele”, a afirmat, vineri seară, Traian Băsescu, într-o intervenție telefonică la postul B1Tv.

Întrebat dacă are încredere în judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Traian Băsescu a spus: „După ce am văzut că este introdus Ionuț Matei în complet și înlocuită singura judecătoare care a spus că acest inculpat, Elena Udrea, are dreptul la o expertiză independentă. A fost înlocuită imediat cu un executant. Cred că orice om are dreptul la un proces corect.”

Elena Udrea a declarat, vineri, că a fost vizitată de mama ei în Costa Rica de Paște, însă în rest este singură acolo. Ea a precizat că ține legătura prin mesaje pe telefon cu fostul președinte Traian Băsescu și discută cu el „lucruri firești”.

Întrebată dacă mai ține legătura cu fostul șef al statului, Traian Băsescu, Elena Udrea a răspuns: „În toată perioada de când sunt aici, da, am vorbit de câteva ori, dar prin mesaje pe telefon. Discutăm lucruri firești pe care doi oameni care au lucrat împreună atâția ani de zile le discută. Aproape toți cei care mă cunosc mi-au dat mesaje.”

Fostul ministru al Turismului a explicat de ce a cerut în Costa Rica statut de refugiat politic.

„Motivația pe care eu am oferit-o și aprobat-o în fața autorităților din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România. Am arătat toate lucrurile pe care le-am văzut cu toții în ultimii ani: existența unei grupări formate din foști și actuali generali SRI, șefii Justiției din România, șefii Parchetelor, judecători din instanțele de judecată. O grupare care folosește Justiția pentru a-și elimina adversarii. Am arătat cazuri concrete de oameni care au fost condamnați doar pentru că au fost adversari ai acestui sistem creat în ultimii ani în România. Am arătat cum judecătorii sunt numiți în funcții la recomandarea generalilor SRI. Am spus despre cazul meu particular, de ce eu simt că în România îmi sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale, de ce îmi este încălcat dreptul la un proces echitabil, cum sunt schimbați judecătorii în funcție de opiniile pe care și le exprimă în proces. Toate abuzurile care mi s-au întâmplat de când a început această nebunie, această luptă a mea cu Kovesi și cu toți acoliții lor, ia în baza acestor documente și probe, inclusiv documente internaționale în care România este condamnată pentru abuzurile și încălcările drepturilor și libertăților fundamentale, am fost audiată”, a explicat Elena Udrea.

Ea a adăugat că este dispusă să se întoarcă în România cu condiția ca cei care au comis abuzuri în țara noastră să fie trași la răspundere și înlocuiți din funcții. În caz contrar, Elena Udrea spune că va încerca să-și construiască o viață în Costa Rica.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanță, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an și că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

Magistrații Curții Supreme au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Instanța supremă a hotărât, vineri, amânarea ultimului termen în dosarul „Gala Bute” pentru data de 9 mai, având în vedere că Adrian Gărdean, martor denunțător în această cauză, nu s-a prezentat, acesta urmând să fie adus la instanță cu mandat.

Ambasada României la Ciudad de Mexico nu a fost notificată de către autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară formulată de către Elena Udrea, a transmis, ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna