Băsescu îi traduce lui Ponta raportul MCV: „UE spune: fraților, când aveți miniștri suspectați, de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”

Băsescu îi traduce lui Ponta raportul MCV: UE spune: fraților, când aveți miniștri suspectați, de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?
Publicat: 04/02/2013, 09:30
Actualizat: 07/07/2016, 14:05

La patru zile de la publicarea raportului critic al Comisiei Europene, președintele Traian Băsescu îi cere indirect premierului Victor Ponta să-i scoată din guvern pe miniștrii care au probleme cu justiția despre care raportul face vorbire. „Dacă aș fi putut legal să împiedic desemnarea, aș fi făcut-o. Apelul UE este către premier. Atâta timp cât sunt numiți, UE spune: „din 22 de milioane, nu aveți unul care să nu aibă probleme în instanță.(…) UE spune: „fraților, când aveți miniștri suspectați de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”, a declarat , duminică, șeful statului, într-o conferință de presă la Cotroceni.

Băsescu și-a justificat intervenția întârziată prin faptul că „de la nivel oficial, al celor mai importante instituții, reacția nu a fost corectă” în privința mesajului public transmis pe marginea raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Raportul a fost politizat. Românii au putut fi păcăliți cu televizoarele, dar oficialii europeni nu. Cine se amăgește cu ideea că propagandistic vom păcăli statele membre nu face decât să aibă o poziție împotriva interesului național. Raportul e corect”, a spus Băsescu.

Șeful statului a ținut să răspundă comentariilor referitoare la dezinformarea Bruxelles-ului de la București, apreciind că o astfel de abordare nu va provoca decât râsul. „Oricât se va strădui cineva să spună că acest raport a fost făcut pe sub masă, este o copilărie și va râde orice demnitar european”, a spus Băsescu.

Președintele a adăugat că oficialii europeni au apreciat evoluția instituțiilor statului care au rezistat în perioade de turbulență politică, sancționându-i însă pe politicieni: „Mesajul pe care îl dă acest raport este: „nu vă jucați cu statul de drept, v-au rezistat instituțiile, dar reveniți-vă ca oameni politici. Nu mai este ca în 1948 când comuniștii se instalau la putere cu ghioaga”.

Băsescu le-a transmis, totodată, politicienilor care au făcut „un fenomen cu suspendarea” că sunt penibili. „Văd că a apărut un nou fenomen legat de suspendarea președintelui, vine unul și spune îl suspendăm, altul zice nu. Sunt ridicoli și nu fac decât să se penibilizeze. Sunt penibili”, a comentat Băsescu schimburile replice în USL al căror ton l-a dat liderul PC Dan Voiculescu.

Cele mai importante declarații:

– De la nivel oficial, ale celor mai importante instituții, reacția nu fost corectă. raportul a fost politizat. Românii au putut fi păcăliți cu televizoarele, dar oficialii euroepeni nu. Cine se amăgește cu ideea că propagandistic vom păcăli statele membre nu face decât să aibă o poziție împotriva interesului național.

-Raportul e corect. Trebuie să luăm în considerare punctele scrise în raport .

– Am mai observat că, recunosc, am urmărit dezbaterea publică că raportul a fost politizat, fiecare chel, oi fi eu chel, dar fiecare chel încercând să-și pună mâna în cap.

– Ar trebui în analiza raportului, să înțelegem că el nu poate fi citit singur. Dacă raportul MCV a devenit public pe 30 ianuarie, înainte a mai existat raportul CE pentru democrație prin drept, din 17 decembrie, și raportul OSCE din 9 decembrie. Observațiile, constatările din MCV-ul nostru mai includ partea care viza justiția din cele două rapoarte. Oricât se va strădui cineva că acest raport a fost făcut pe sub masă, este o copilărie și va râde orice demnitare european. Am înțeles că USL vrea să lanseze o campanie în PE. Să citească raportul înainte și pe celelalte două.

– Atenționez public că raportul trebuie luat în serios, e temeinic și serios. Ce constat din lecturarea atentă a raportului: în primul rând raportul are o abordare pozitivă față de instituțiile care fac obiectul supravegherii în cadrul MCV.

-Remarca extrem de importantă pe care o face raportul este aceea că, deși începând din vară statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, aceste instituții și-au continuat activitatea și au îmbunătățit-o. Dacă eram în locul oficialilor care au avut atitudini, aș fi subliniat acest lucru.

-Am văzut și aprecieri că ne-am fi întors în perioada de preaderare, cine a făcut aceste aprecieri să-mi spună dacă acestea erau aprecierile în perioada de preaderare.

– Trebuie să recunosc, aparent, este să apreciezi aceste instituții și pe de altă parte să pui sub semnul întrebării statul de drept. Mesajul pe care îl dă acest raport este : Nu vă jucați cu statul de drept, v-au rezistat instituțiile, dare reveniți-vă ca oameni politici. Nu mai este în vrea 1948 când comuniștii se instalau la putere cu ghioga.

-Raportul nu cere o lege a presei. raportul subliniază necesitatea menținerii libertății presei și instituirea unor măsuri, reparații, pentru cei care sunt linșați. Atunci când se fac excese, să existe o soluție reparatorie.

-Au existat oameni pentru care nu a existat vreo motivație să fie linșați.

– A fost o ordonanță 38, nu a fost anulată nici acum.

– Nu e nicio critică la votul electoratului. Nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan, aipoi întreabă de ce parlamentul nu a aprobat arestarea domnului Stan. Nu putem spune că nu s-a întâmplat. CE le enumeră mizând pe faptul că îi știm.

– Un lucru important este cel legat de numărul de procurori și judecători. Este cunoscută abordarea din România că avem prea multe dosare pe judecător și propcuror, CE menționează că reașezarea este o soluție de echilibrare.

– Văd că a apărut un nou fenomen legat de suspendarea președintelui, vine unul și spune îl suspendăm, altul zice nu. Sunt ridicoli și nu fac decât să se penibilizeze. Sunt penibili.

-Când un trust de presă are ca proprietar un potențial infractor care intimidează pe cei care o să-l judece, CE reacționează.

– Un trust Intact e controlat de un om acare are probleme, după cum fuge. RTV e controlat de un senator,

-Nu sunt comentator sau părerălog, nu comentez ce a spus premierul. Atâta timp cât sunt numiți, UE spune din 22 de milioane nu aveți unul care să nu aibă probleme în instanțe. UE spune Fraților, când aveți miniștri suspectați de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?

– Dacă aș fi putut legal să împiedic desemnarea, aș fi făcut-o. Apelul este către premier.

– Când îți pune cineva oglinda în față, nu-ți place ce vezi. Rățoielile de genul să înceteze…eram în negocieri cu Barroso să trecem la un proces de ieșire din MCV, s-au întâmplat în iunie anul trecut. Nu Bruxellesul a pus sub semnul întrebării statul de drept, ci noi politicienii. Noi trebuie să o scoatem la capăt, nu cu aroganță.

– Am avut și ieri o discuție cu Ponta, voi avea și marți, înainte de CSAT. Vineri, nu ieri, am vorbit la telefon cu el.

Ultimele declarații ale președintele au fost făcute la întoarcerea lui din America Latină, la scurt timp după ce raportul MCV a fost dat publicității. Chiar și așa, Traian Băsescu nu a făcut niciun comentariu referitor la raportul pe justiție, limitându-se doar să prezinte concluziile experienței sale în Chile și în Peru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine