Băsescu îl ironizează pe Ponta după „mandatul” primit de la acesta: „Doamna Merkel, dacă nu-mi dai bani, îți trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin”

Băsescu îl ironizează pe Ponta după mandatul primit de la acesta: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai bani, îți trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin
Publicat: 16/11/2012, 19:02
Actualizat: 03/02/2019, 06:20

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că propunerea președintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este „extrem de nefavorabilă și inacceptabilă” pentru România, iar Guvernul îl sprijină pe președintele Băsescu „să nu cedeze”, aluzie la un eventual veto din partea țării noastre la Consiliul European de săptămâna viitoare. În consecință, Băsescu a avut o replică acidă în această seară la adresa solicitării premierului: „Toate statele contributoare s-au băgat deja sub birouri. Sunt în alertă că România pune veto. Nu poți să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Poți să pui veto când se încalcă Tratatul sau când unui stat i se aplică alte criteriii decât altora. Nu poți să spui >”.

O propunere „extrem de nefavorabilă”

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, cum comentează propunerea președintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat că propunerea este „extrem de nefavorabilă” României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE și PE și este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o țară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziția Guvernului și a majorității parlamentare îl sprijinim pe președintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziția Parlamentului și Guvernului, nu puteți să mă convingeți să cedez». Președintele ține mult la instituții, mai puțin la popor, și instituțiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.

El a afirmat că delegația României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană și PE „au considerat că e corect”.

„Importantă e poziția României la Consiliul European”, a spus Ponta. De precizat că, în cutuma Consiliului European, nu se recurge aproape niciodată la veto, negocierile și refuzurile purtându-se, de regulă, în discuțiile din afara summit-urilor.

Ce spun europarlamentarii români despre un eventual veto

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că România trebuie să folosească dreptul de veto la Consiliul European, iar președintele Traian Băsescu va trebui să voteze pentru români, și nu pentru prietenii săi de la Bruxelles, care l-au susținut în vară.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, referindu-se la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că România trebuie să-și construiască o poziție care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de țări care să aibă aceeași poziție.

Europarlamentarul PNL a precizat că acum este un moment deosebit de important și deopotrivă de dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziții foarte diferite în ceea ce privește perspectivele pe care le urmărește Consiliul și cele la care se raportează Parlamentul European.

„În acest ansamblu, eu cred că orice voce care se face auzită în interiorul Consiliului este foarte importantă și eu mă îndoiesc că România ar fi singura țară care ar fi bucuroasă cu bugetul, așa cum se vede el la acest moment, prefigurându-se de către Consiliu, pentru că e vorba într-adevăr de toată perioada 2014-2020 și se pleacă la construcția acestui cadru multianul de la bugetul 2013”, a spus Renate Weber.

Ea a mai arătat că discuțiile sunt „extraordinar de contondente”, în sensul în care azi se asistă la cea mai mare „încleștare” în materia elaborării bugetului.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că regretă anunțul făcut de către premierul Victor Ponta privind folosirea de către România a dreptului de veto în Consiliul European, el arătând că România nu este în poziția de a repeta, pe dos, scenariul britanic.

„Ce trebuie știut este că există deja un anunț referitor la folosirea dreptului de veto și el a fost făcut de către premierul David Cameron, premierul britanic, care a anunțat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca un buget care va fi la nivelul celui actual sau mai mare decât cel actual. Anunțul lui Ponta pică pe fondul existenței deja a unui conflict între cei care vor o menținere a nivelului bugetului sau o sporire și cei care se opun acestei soluții”, a precizat Cristian Preda.

Prim-vicepreședintele PDL a menționat că în acest moment practic există în sânul Uniunii Europene două amenințări cu utilizarea dreptului de veto de sens contrar – Cameron anunțând că va opune veto-ul dacă se mărește bugetul și Ponta, dacă nu se mărește bugetul.

„Nu se folosesc amenințări de acest fel”

„În Uniunea Europeană se caută un consens, nu se folosesc amenințări de acest fel. Regret că Ponta încearcă să joace pe dos soluția britanicilor, care nu sunt foarte bine văzuți. (…) Nu cred că anunțul lui Ponta va fi foarte bine primit. În acest moment, se caută o soluție. Nu așa sporești șansele pentru un compromis. Regret că un asemenea anunț a fost făcut, nu suntem în poziția de a repeta pe dos scenariul britanic”, a mai spus Cristian Preda.

Premierul Victor Ponta anunța, joi, după întâlnirea cu șeful statului, că la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare va participa președintele Traian Băsescu.

El arăta că, în discuția de la Palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu și-a exprimat dorința de a participa la reuniunea Consiliului European, având în vedere contextul european.

Ponta preciza totodată că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat președintelui discuțiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de președintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, și care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât și pentru politica de coeziune și introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocațiilor.

El arăta că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România își va exercita dreptul de veto.

Premierul asigura că nu există disensiuni între poziția Președinției și cea a Guvernului privind bugetul comunitar.

Avertismentul lui Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, că eșecul concilierii între PE și CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează „foarte serios” și bugetul României, Bruxelles-ul nemaiavând bani în acest an pentru rambursări în cazul deblocării plăților pe POSDRU.

„Miercuri, PE și-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe două obiective: rectificarea bugetului UE în 2012 și bugetul UE pentru 2013. Eșecul acestui proces de conciliere are efecte foarte serioase inclusiv și asupra României. Pe de o parte, prin faptul că nu s-au aprobat rectificările pentru bugetul 2012, în momentul de față, chiar dacă se vor relua plățile, pentru anumite programe operaționale, în special pentru POSDRU, nu vor fi bani la bugetul UE să intre la bugetul României. În momentul de față, nu prea mai sunt bani la bugetul UE pe Fondul Social European”, a explicat Orban.

„Asta înseamnă că noi, chiar dacă vom transmite cereri de rambursare către bugetul UE, anul ăsta banii nu vor mai intra în țară, la bugetul național și asta deja se adaugă dificultăților majore pe care le avem în efectuarea de plăți către beneficiarii interni, în condițiile în care noi avem clar niște obiective legate de încadrarea în deficitul bugetar de 3% în acordul cu FMI”, a arătat Leonard Orban.

El a explicat că „o situație aproape similară” este și la Fondul de Coeziune al UE, însă Fondul european de dezvoltare regională mai are disponibilități de plată și se speră ca până la sfârșitul anului „totuși să intre ceva bani în momentul în care se vor relua plățile pe Programul de Mediu și pentru partea din Programul Operațional Regional (POR) care nu este în fază de presuspendare”.

Potrivit ministrului Orban, plățile care ar putea fi făcute de Comisia Europeană către bugetul României, până la sfârșitul anului, pe Programul de Mediu și POR, ar reprezenta „o gură de oxigen” în privința efectuării de plăți interne către beneficiari și în privința încadrării în ținta de deficit bugetar de 3%.

De asemenea, și eșecul concilierii între PE și Comisie în privința bugetului pentru 2013 ar putea duce la probleme în efectuarea plăților în luna ianuarie a anului viitor, situația urmând să reintre în normal în lunile februarie-martie, a menționat Orban.

El a mai arătat că „în acest context, al faptului că nu avem rectificare pe 2012, buget pentru 2013, negocierile de săptămâna viitoare (din Consiliul European privind exercițiul financiar 2014-2020 n.r.) vor fi extrem, extrem de complicate, cu poziții care par că nu se va putea ajunge la un compromis”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Plângea lângă fată”. Mărturii cutremurătoare făcute de martorii accidentului din Timiș, în urma căruia o...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
Alertă alimentară. Produs scos de la vânzare dintr-un mare supermarket
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Peștii tropicali invadează apele Australiei din cauza schimbărilor climatice
×