Ponta a cedat, BĂSESCU MERGE LA BRUXELLES. Oferta pe care președintele i-a făcut-o premierului

Ponta a cedat, BĂSESCU MERGE LA BRUXELLES. Oferta pe care președintele i-a făcut-o premierului
Publicat: 15/11/2012, 18:49
Actualizat: 09/08/2019, 02:42

Președintele Băsescu va reprezenta săptămâna viitoare la Bruxelles, la Consiliul European, premierul Ponta renunțând, în urma unei întâlniri la Cotroceni, să mai susțină varianta ca premierul să joace acest rol de reprezentare externă.

Președintele Traian Băsescu i-a propus, în discuțiile de la Cotroceni, lui Victor Ponta să meargă împreună la Consiliul European de la finalul acestei luni, însă varianta a fost abandonată, convenindu-se ca șeful statului să meargă la Bruxelles pe 22 și 23 noiembrie. Anunțul a fost făcut de Ponta, de la Palatul Victoria, la scurt timp după discuția cu Băsescu.

„Mi-a spus că are o îndelungată experiență și că în acest context dorește să participe domnia sa. Nu mi-a dat explicații. (…) Inclusiv președintele a invocat ideea unei participări comune, având în vedere că eu voi fi oricum la Bruxelles, la întâlnirea cu președintele Hollande și cu prim-miniștrii socialiști, dar cred că ar fi o confuzie și am apreciat invitația, dar nu era momentul”, a spus premierul.

Ponta a a adăugat că a luat act de decizia șefului statului, având în vedere că, în contextul european tensionat, România avea nevoie și de o criză la nivel național.

IATĂ DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR ÎN ORDINE CRONOLOGICĂ:

UPDATE 17:39 Ponta: Băsescu a invocat ideea unei participări comune.

UPDATE 17.34 Președintele Traian Băsescu nu l-a delegat pe premierul Victor Ponta să reprezinte România la Consiliul European din 22-23 noiembrie unde se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2016. Anunțul a fost făcut de Ponta, care a precizat că șeful statului l-a informat că dorește să meargă la Bruxelles.

UPDATE 17. 32 Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea de la Cotroceni, că l-a informat pe președintele Traian Băsescu despre obiectivele pe care le are România pentru următorul exercițiu financiar 2014-2020.

Reluarea discuțiilor dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta privind reprezentarea României la Consiliul European de săptămâna viitoare a avut loc astăzi la Palatul Cotroceni. Premierul a ajuns la întâlnire cu puțin timp înainte de ora 16.00 și a plecat după aproximativ 40 de minute. Premierul va susține primele declarații la ora 17.00.

Primul-ministru i-a cerut încă de săptămâna trecută șefului statului să-i delege mandatul pentru a-l înlocui la Bruxelles, pe 22-23 noiembrie, când ar urma să înceapă discuțiile la sânge privind bugetul Uniunii Europene pe următorii șapte ani.

Întrebat de Le Figaro cine va sta pe scaunul României la aceste discuții care se anunță aprinse, Ponta a evitat un pronostic, dar a anunțat că, indiferent de decizia președintelui, problema se va tranșa „fără lacrimi”. Argumentul cu care premierul cere să participe personal la summitul UE a fost acela că negpocierile au fost inițiate și purtate integral de către guvern, executivul urmând să își asume și politicile care rezultă din alocările bugetare.

De cealaltă parte, Băsescu nu a dat până acum niciun indiciu clar că ar intenționa să delege aceste competențe. La Consiliul anteroior, din luna octombrie, președintele a sugerat mai degrabă că nu va renunța la a participa la summit. „Conform Constituției vom participa. Conform Constituției României. Vreți să negociez Constituția? răspunsul aici este foarte simplu: avem Constituție, avem decizii ale Curții Constituționale. Eu nu pot să-mi abandonez mandatul. (Delegația din noiembrie, n.red.) va fi în acord cu nevoile de asistență, pe care le voi avea, da?”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?