Băsescu: „Între Ponta și Antonescu NU VOI EZITA SĂ PUN VOTUL în urnă pentru Crin Antonescu”

Băsescu: Între Ponta și Antonescu NU VOI EZITA SĂ PUN VOTUL în urnă pentru Crin Antonescu
Publicat: 21/11/2013, 08:55
Actualizat: 07/07/2016, 04:18

Președintele Traian Băsescu susține că disputa dintre Crin Antonescu și Victor Ponta nu are ca scop ruperea USL, ci este o competiție pentrua arăta cine este „jupânul alianței”, acțiunile din ultima perioadă ale premierului demonstrând că acesta vrea „să fie stăpânul inelelor”. În tot acest scenariu, șeful statului a afirmat că se fac presiuni asupra Curții Constituționale pentru a redacta mai repede decizia privind legea referendumului astfel încât să poată fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției cu cvorum de 30% odată cu prezidențialele astfel încât noul șef al statului, potrivit înțelegerilor de astăzi din USL Crin Antonescu, să fie „o maimuță”, iar toată puterea să fie la Palatul Victoria. Băsescu a recunoscut însă că va trage de timp cu promulgarea astfel încât acest plan să nu fie pus în practică, apreciind că ar avea efecte „catastrofale”. O variantă ar fi, a spus șeful statului, reîntoarcerea legii referendumului la Curtea Constituționale.

Băsescu nu a exclus însă ca să se ajungă la varianta ca la prezidențiale să se confrunte Crin Antonescu și Victor Ponta. „Între Ponta și Antonescu nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Crin Antonescu”, a afirmat șeful statului , comentând însă că „amândoi sunt două belele pentru România”.

„Ponta e mai lipsit de caracter decât Antonescu”

„Eu nu vă pot spune ce e în interiorul USL pentru că nu știu nivelul de dispute dintre ei. Privit din afară, acolo nu e o dorință de rupere a alianței, ci o competiție cine e jupânul alianței. Ponta e mai lipsit de caracter decât Antonescu și vrea să pară stăpânul inelelor, vrea să fie tot timpul primul. Forța primului ministru e mult mai mare decât al președintelui Senatului. Dacă spunea hai să mai facem încă o comisie, probabil Ponta ar fi trebuit să spună da, Ponta a vrut să fie premiant. Eu în termenii ăștia vreau să văd disputa”, a declarat Băsescu la B1.

Șeful statului a comentat însă că PSD și PNL nu vor permite ca USL să se rupă. Cât privește scenariul ca și Crin Antonescu, și Victor Ponta să candideze la prezidențialele de anul viitor, Băsescu a spuscă premierul nu are în mod neapărat acest interes, iar „PSD ar fi foarte mulțumit să modifice Constituția pentru a diminua puterea președintelui ca să pună la Cotroceni o maimuță și la Palatul Victoria să fie premierul puternic”.

Invocând presiuni asupra Curții Constituționale, șeful statului i-a avertizat pe pesediști că va trage de timp atât cât legea îi permite astfel încât referendumul pentru revizuirea Constituției, prin care atribuțiile președintelui sunt decorative, să nu poată fi organizat și validat în noile condiții de cvorum de 30% odată cu prezidențialele.

„Voi promulga legea în a 10 zi la ora 23:59 încercând să preîntâmpin un dezastru. Lovitra de credibiliatte ar fi egală cu cea a loviturii de stat de astă vară. Cum să ceri un popor să voteze o revizuire a Constituției simultan cu alegerea președintelui. Lumea ne-ar considera neevoluați. Să pui o Constituție lângă alegerea președintelui va fi catastrofal ca și credibilitate”, a apus Băsescu, adăugând că nu exclude să retrimită la Curtea Constituțională legea referendumului care prevede un cvorum de 30%.

„Ponta și Antonescu sunt două belele pentru România”

Șeful statului nu a exclus scenariul ca în turul doi al prezidențialelor să se confrunte Crin Antonescu și Victor Ponta, în condițiile în care pe partea dreaptă partidele sunt angajate în lupte de orgolii, în loc să vină în fața electoratului unite. „Între Ponta și Antonescu nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Crin Antonescu. Măcar Antonescu nu s-a făcut profesor doctor, nici nu minte de dimineață până seara”, a spus Băsescu, cu precizarea că „amândoi sunt două belele pentru România”.

El a criticat faptul că partidele de dreapta par preocupate doar de a-și desemna candidații la Președinție, în loc să dea un semnal puternic străduindu-se să obțină un rezultat bun la europarlamentare, comentând că unii politicieni par a avea „capul mare”, visându-se președinți.

„Ei (Ponta și Antonescu-n.r.) vor putea juca în doi alegerile prezidențiale, cu USL rupt sau nu, dacă dreapta va fi atât de neputincioasă. Spunea un lider PDL, o să batem PNL. S-o credeți voi, băieți, PNL are 14 consilii județene, dar ei sunt frământați acum de cine e președinte. Le spun de pe acum că niciunul nu va fi dacă rămân așa și cea mai mare greșeală ar fi să rateze semnalul de la europarlamentare. Nu mă voi amesteca în vreo fuziune, dacă rămân lucruri așa mă apropii cât pot de PMP”, a mai spus șeful statului.

Președintele mai vrea să cumpere 200 de hectare de teren

Președintele a acuzat, totodată, „jocul politic” pe care USL îl face cu lansarea scandalului legat de achiziționarea terenului agricol din Călărași, despre care admite că i-a adus „un prejudiciu major de imagine”. „Dacă nu vor să facă un joc politic nu mai bine fac o plângere la Parchet acum”, a comentat șeful statului inițiativa USL de a înființa comisii parlamentare de anchetă.

Băsescu a susținut însă că achiziționarea terenului este o afacere de familie cinstită și chiar dorește să mai cumpere încă 200 de hectare de pământ. „Nu vă ascund că 291 de hectare abia acoperă costul creditului, dobânzile și rata lunară. Aș vrea să adaugăm până la 500 de hectare”, a spus Băsescu.

Cât privește intervenția sa pentru menținerea în funcție a lui Radu Ghețea, șeful CEC, banca de la care fiica sa a luat creditul de un milion de euro, șeful statului a precizat că aceasta a venit la 40 de zile după ce banca acordase creditul.

„Nu s-a făcut niciun trafic de influență, eu am vorbit cu Chițoiu la 40 de zile după ce se acordase creditul și l-am rugat să nu-l schimbe pe Ghețea, Ghețea este recunoscut pentru valoare. (…) Am aflat că i se pregătea debarcarea, PSD și-a luat Eximbank, PNL își lua în administrare CEC-ul. Eu am făcut o discuție să nu punem sub semnul întrebării CEC”, s-a justificat președintele.

Șeful statului a spus că terenul din Călărași este „achiziționat cinstit”. „Nu cu bani de la Ponta sau Chițoiu. Creditul e la dobânda pieței. CEC e singura bancă ce finanțează agricultura. Povestea cu dobânda, că e mică, scrie 6,53, dar DAE e 7,1 care este peste dobânzile cu care se finanțează societăți agricole”, a spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Momentul în care premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Care este starea lui după...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey,...
×