Băsescu, la jurământul Guvernului Ponta II: Eu cred că știți tot, chiar mai mult decât tot despre țara asta

Publicat: 21/12/2012, 23:20
Actualizat: 13/07/2016, 12:02

Miniștrii Guvernului Ponta II au depus în această seară jurământul la Cotroceni, președintele Traian Băsescu afișând o atitudine pacifistă față de noul Cabinet, nu fără a le aduce aminte useliștilor, fără a nominaliza, de echipa PDL care a plătit politic măsurile de criză. Mai mult, șeful statului a făcut referire la miniștrii care au fost în fostul guvern, dar care „au uitat”. Dintre aceștia, atât premierul Victor Ponta, cât și actualul vicepremier Gabriel Oprea, ministru al Apărării în guvernele Boc și Ungureanu, și cu care la ceremonia din această seară șeful statului nu a dat mâna. De același tratament au beneficiat și Relu Fenechiu și Radu Stroe.

Băsescu și-a început dicursul felicitând USL pentru scorul în alegeri, dar și pentru votul obținut de guvern în parlament.

„Trebuie să vă felicit pentru succesul electoral și pentru succesul de azi din Parlament, unde ați avut un vot extrem de consistent. Asta înseamnă că sunteți obligați, condamnați să aveți succes și, dacă veți avea succes, va avea succes România și cei 4,5 milioane de cetățeni care și-au pus încrederea în dumneavoastră. Aveți premise să trageți, să tractați România către creștere economică. Și nu am să emit niciun fel de păreri ce ar trebui să faceți, știți mai bine, aveți o experiență de șapte luni de guvernare, a fost o încălzire foarte bună pentru o guvernare de patru ani”, a spus Băsescu.

Șeful statului a adus aminte de perioada guvernării PDL, când premier era Emil Boc și când a fost nevoie de măsuri dure pentru a evita colapsul.

„Sigur că a trebuit să existe oameni politici care să-și asume redresarea țării în 2009 și 2010. Unii ați și fost la guvernare în 2009 când am început să resimțim criza. Ați uitat. Astăzi aveți o țară echilibrată la nivel macroeconomic și cu șansa de a genera creștere economică . Pentru programul auzit astăzi în Parlament, vă felicit din punct de vedere al angajamentelor extrem de ridicate pe care vi le-ați asumat și vă doresc cu toată siceritatea să vă atingeți toate obiectivele”, a mai spus Băsescu. Ș

Șeful statului a încheiat ironic, susținând că guvernul poate apela oricând la ajutorul său și comentând ironic că echipa USL știe „mai mult decât tot” despre România.

„În măsura în care veți avea nevoie, puteți apela la sprijinul meu. În măsura în care nu ați ști tot. Dar eu cred că știți tot, chiar mai mult decât tot despre țara asta”, a afirmat șeful statului.

Contre Ponta-Blaga în Parlament

Guvernul Ponta II a trecut de Parlament, cu 402 voturi „pentru” și 120 „împotrivă”. Cu miniștrii validați în comisiile parlamentare, premierul Victor Ponta a venit în fața senatorilor și deputaților pentru a le cere votul de învestitură a noului cabinet, propunându-le un acord în jurul a trei proiecte: o nouă Constituție, reorganizarea administrativă și schimbarea sistemului electoral despre care a spus că a generat „grave derapaje”. De asemenea, premierul și-a anunțat proiectele economice, pledând pentru predictibilitate, și a anunțat că va respecta și continua relațiile cu instituțiile financiare internaționale. „Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligația să negociem în numele României, dar în același timp avem obligația să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate și că avem din ce în ce mai puțină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru țara noastră”, a spus Ponta.

Planurile lui Ponta au fost susținute de liderul PNL, Crin Antonescu, care a promis că noul Cabinet „va avea parte de exigența unui control parlamentar puternic din partea propriei majorități”. Antonescu nu a uitat nici de Traian Băsescu, fără a-l nominaliza însă: „Nu aveți niciun șef, domnule prim-ministru. Dacă apare vreun președinte să zică asta, nu-l băgați în seamă”.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii nu vor vota guvernul propus de Ponta. Și UDMR a anunțat că nu va vota Guvernul.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor..

UPDATE 22:15 Traian Băsescu: Vă asigur că în măsura în care veți avea nevoie puteți apela la sprijinul meu. Știu că știți tot, chiar tot despre țara asta.

UPDATE 22:12 Traian Băsescu: Vă felicit pentru succesul electoral șiu cel din parlament. Asta înseamnă că sunteți obligați, condamnați să aveți succes. Dacă nu veți avea succes, veți fi singurii responsabili. Aveți premise să tractați Români spre creștere economică. Ce vreau să vă spun este un lucru pe care am încercat să-l spun public, dar nu s-a putut auzi mesajul. Au fost unii care au plătit că nu i-au lăsat pe români să aștepte ca grecii salariile.

UPDATE 22:07 Miniștrii Mihnea, Costoiu, Constantin Niță, Mihai Voicu, Cristian David și Adriana Pană au depus jurământul.

UPDATE 22:00 Miniștrii Relu Fenechiu, Daniel Barbu, Nicu Bănicioiu, Liviu Voinea, Lucia Varga. Dan Șova și Maria Grapini au depus jurământul.

Imediat după depunerea jurământului de către Dan Șova, Crin Antonescu a râs în hohote în timp ce vorbea cu Valeriu Zgonea. După aceea, a început să vorbească cu Traian Băsescu.

UPDATE 21:50 Miniștrii Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Dan Nica, Eugen Nicolăescu, Remus Pricopie, Mariana Câmpeanu și Eugen Teodorovici au depus jurământul.

UPDATE 21:48 În timpul depunerii jurământului de către ministrul Justiției, Mona Pivnivceru, Traian Băsescu și Crin Antonescu au schimbat câteva cuvinte.

UPDATE 21:45 Miniștrii Daniel Constantin, Titus Corlățean, Radu Stroe și Mircea Dușa au depus jurământul.

UPDATE 21:41 Miniștrii Liviu Dragnea, Daniel Chițoiu și Gabriel Oprea au depus jurământul

UPDATE 21:37 Victor Ponta a depus jurământul

UPDATE 21:35 Ceremonia de depunere a jurământului a început.

UPDATE 20:45 Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 21.30, a informat Administrația Prezidențială

UPDATE 19:31 Votul pentru învestitura guvernului s-a încheiat

UPDATE 18:30 A început votul de învestitură a noului guvern

UPDATE 18:21 Victor Ponta: Voi fi garantul respectării drepturilor tuturor minorităților.

UPDATE 18:21 Ponta îi răspunde lui Blaga: „Distinsul președinte al PDL a vorbit despre măsuri de stânga. Să nu mă dezamăgiți, dumneavoastră chiar sunteți un om de stânga, nu cred că vă deranjează lucrul ăsta. Cât despre «Guvernul-mamut», mă gândeam că puteți să îl înghițiți, pentru că animelele, indiferent cât sunt de mari, pot fi înghițite de dumneavoastră. Să fii liderul PDL și să vorbești de corupție și minciună este, cum s-ar spune în Ardeal, să vorbești de frânghie în casa spânzuratului sau, cum ar spune vameșii, să nu fluieri în biserică. După ce v-am auzit vorbind, începe să-mi pară rău că nu a vorbit doamna Udrea. Cu fosta conducere PDL a avut 20%, cu noua conducere e la 16%, vă urez succes

UPDATE 18:20 Premierul Ponta i-a răspuns lui Ungureanu: „Guvernul Apocalipsei a căzut pe 27 aprilie”, a spus Ponta cu refereire la căderea în parlament a cabinetului Ungureanu.

UPDATE 18:15 Mihai Răzvan Ungureanu: „Suntem astăzi aici să validăm Guvernul Apocalipsei. Un guvern care arată cu totul invers decât unul de care avem nevoie, complicat și ineficient, făcut doar pentru a da satisfacție o clientelă politică”.

UPDATE 17:33 Vasile Blaga: Domnule premier, ați spus că dvs, useliștii, sunteți românii buni și noi, pedeliștii, românii răi. Ați spus acum că austeritatea va continua.

UPDATE 17:29 Președintele PDL, Vasile Blaga: PDL nu susține acest guvern și programul de guvernare. Nu vom acorda votul de încredere unui guvern mamut, plin de sinecuri. Respectăm votul românilor, dar PDL nu-și poate da girul pentru o guvernare născută din manipulare

UPDATE 17:20 Crin Antonescu: Nu aveți niciun șef, domnule prim-ministru. Dacă mai apare vreun președinte să zică asta, nu-l băgați în seamă.

UPDATE 17:19 Crin Antonescu: Vreau să spun că plecăm într-un guvern condus de Ponta cu toată încrederea că putem obține dezvoltare economică. Despre statul de drept, libertăți, echilibre democratice într-o societate care se simte amenințată, suntem un parlament neobișnuit de mare, avem un guvern neobișnuit de mare numeric, e esențial să fim un parlament puternic, un guvern puternic. Aveți, domnule prim-ministru, cea mai puternică majoritate de după 1992. Vă asigur de sprijinul, loialitate, de efortul până la capăt pentru proiectul România puternică. Veți avea parte de exigența unui control parlamentar puternic din partea propriei majorități.

UPDATE 17:17 Crin Antonescu: USL este o construcție care are amploarea unui proiect de uniune națională. Prioritățile sunt dezvoltarea esconomică, statul de drept.

UPDATE 17:15 Crin Antonescu susține un discurs.

UPDATE 16:58 Victor Ponta: Aș vrea să fac apel să fim parteneri într-un proiect pe care noi l-am numit „România puternică”. Forța acestei majorități poate să vină dintr-un proiect național care să ne unească.

UPDATE 16:55 Victor Ponta: Îmi doresc promovarea României în afara țării, dar nu cu campanii costisitoare. România poate să aibă o altă imagine în lume atâta timp cât noi, românii, vom vorbi bine despre România.

UPDATE 16:50 Victor Ponta: O reindustrializare a României este o necesitate absolută pentru a rezista într-o lume globalizată.

UPDATE 16:46 Victor Ponta: Avem obligația să modificăm sistemul electoral care a provocat grave derapaje.

UPDATE 16:46 Victor Ponta: Vă rog să fiți de acord să colaborăm pentru o nouă Constituție.

UPDATE 16:38 Victor Ponta:Relansarea economică este o obligație pentru România. Avem nevoie de o fiscalitate corectă pentru investitori și de predictibilitate.

UPDATE 16:36 Victor Ponta: Va constitui o prioritate reducerea risipei. Cheltuielile guvernului central nu vor crește cu niciun leu. Fac apel către parlamentari să arătăm că nu vom cheltui niciun leu în plus.

UPDATE 16:34 Victor Ponta: Vreau să anunț respectarea și continuarea relațiilor cu instituțiile financiare internaționale. Nu tot ce ne propun e perfect, dar avem obligația să negociem. E important să avem un acord cu FMI pentru că România se află într-o Uniune Europeană în plină furtună.

UPDATE 16:33 Victor Ponta: Lupta cu sărăcia este o prioritate pentru guvernul României. Fac apel la colaborare cu opoziția.

UPDATE 16:30 Victor Ponta: cel mai mare pact pe care un guvern patriot îl poate avea este cu cetățenii. Cei care au înțeles să semneze acest pact că acest nou guvern va face ce-i stă în putere pentru a respecta pactul cu poporul român. Știu că aroganța, lipsa de comunicare nu sunt apanajul unei singure formațiuni.

UPDATE 16:27 Victor Ponta: Va urma un mandat decisiv pentru viitorul României.

UPDATE 16:24 Victor Ponta: 2012 a fost anul victoriei. Am luptat pentru o lume mai bună. Acest an se încheie cu câteva zile înainte. 2013-2014 trebuie să fie anul reconcilierii. Cred că nimic nu e întâmplător, astăzi pentru milioanele de români care au credite în euro este cel mai mic curs. E o idee despre ce poate să ne aducă stabilitatea, predictibilitatea. Trebuie să facem dreptate, mă refer la dreptate socială.

UPDATE 16:20 Victor Ponta: Lumea pe care sper să o lăsăm în spate astăzi este o lume politică, caracterizată de ură și ceartă.

UPDATE 16:18 Victor Ponta: „Lumea creată de divinatate nu se sfârșește astăzi nici pentru mayași. Se sfârșește o lume politică”

UPDATE 16:16 Premierul Victor Ponta prezintă programul de guvernare.

UPDATE 16:00 Ședința Parlamentului în care se va da votul de învestitură a început.

UPDATE 15:54 Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, declară că președintele Traian Băsescu mulțumește Parlamentului pentru invitația la învestirea Guvernului, menționând că prezența președintelui în Parlament este strict reglementată de textul Constituției.

UPDATE 15:53Toți miniștrii guvernului Ponta II au fost avizați.

UPDATE 15:52 Titus Corlățean a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, el arătând în cadrul audierilor că semnalul dat de acordul de colaborare instituțională semnat de Băsescu și Ponta a fost „foarte bine primit în exterior”.

UPDATE 15:26 Dan Șova, ministru delegat pentru Marile Proiecte, a fost avizat de comisiile parlamentare cu 57 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 2 abțineri.

UPDATE 15:10 Ministrul desemnat al Finațelor, Daniel Chițoiu, care a primit avizul favorabil al comisiilor al comisiilor de buget-finanțe, a anunțat că va rescrie în cel mult un an Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală.

UPDATE 14:30 Constantin Niță, nominalizat ca ministru delegat pentru Ministerul Energiei, a declarat în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului că este nevoie de liberalizarea pieței de energie, nefiind de acord cu „subvențiile acordate de stat”. Niță a primit aviz favorabil.

UPDATE14:17 Ministrul desemnat de Interne Radu Stroe (PNL) a declarat în timpul audierilor că decizia Curții Constituționale de la referendum, privind listele electorale permanente și numărul de alegători de pe ele a fost „nelegală”.

UPDATE 13:50 Ministrul desemnat al Justiție, Mona Pivniceru, a declarat în timpul audierilor din parlament că respingerea cererii de arestare a lui Ion Stan este o „chestiune mai mult de imagine”.

UPDATE 13:30 Ministrul Mediului, Rovan Plumb, și ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, au primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare.

UPDATE 13:20 Ministrul propus pentru Economie, Varujan Vosganian, a primit avizul comisiilor de specialitate, cu 57 de voturi pentru și 10 împotrivă. Liberalul a precizat că pentru subiecte precum CupruMin, gazele de șist și Roșia Montană trebuie să existe o soluție economică fermă, care să „respecte suveranitatea națională asupra resurselor” și avizele de mediu.

UPDATE 12:40 Mihai Voicu, propus ministru pentru Relația cu Parlamentul, a fost avizat de comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA