Băsescu: Legea ceritificatelor verzi a fost retrimisă Parlamentului, lipsea un aviz de la CE. Replica Guvernului

Băsescu: Legea ceritificatelor verzi a fost retrimisă Parlamentului, lipsea un aviz de la CE. Replica Guvernului
Publicat: 11/03/2014, 21:53
Actualizat: 23/03/2019, 13:12

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creșterea facturilor la energie electrică.

„Traian Băsescu a dezinformat opinia publică pe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de președinte, efectul fiind creșterea facturilor la energie electrică. Pe subiectul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, președintele României, domnul Traian Băsescu, a dezinformat în direct, fățiș, voit și într-un mod iresponsabil opinia publică! Îl invităm pe domnul președinte Traian Băsescu să spună românilor adevărul, anume că Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptată pe 17 decembrie 2013 de către Camera Deputaților, fiind transmisă spre promulgare pe 19 decembrie 2013. Ulterior, președintele României a cerut Parlamentului reexaminarea reglementării, această solicitare fiind respinsă de cele două camere în luna februarie a acestui an”, se arată în comunicatul Guvernului.

Aceeai sursă mai transmite că, marți seara, același președinte al României a dezinformat media și cetățenii României, spunând că, din informațiile sale, legea nu a fost votată în Parlament, în contextul în care chiar el a cerut reexaminarea acesteia, după ce a fost votată în cele două camere.

Guvernul arată că legea a trecut deja de votul Parlamentului, de două ori, ultima dată pe 26 februarie, fiind în prezent trimisă de Traian Basescu la Curtea Constituțională într-o nouă încercare de blocare.

„Cerem de urgență ca Traian Băsescu să înceteze cu acest blocaj, pentru ca legea să fie promulgată cât mai repede de către președintele României. Îi amintim domnului Traian Băsescu faptul că, prin această lege, Guvernul intenționează reducerea numărului de certificate verzi și, implicit, stoparea creșterii prețului la energia destinată cetățenilor României și industriei naționale. Prin acest refuz și blocaj iresponsabil, Traian Băsescu transmite, practic, cetățenilor români și reprezentaților industriei că nu dorește ca aceștia să aibă facturi reduse la energie electrică”, mai transmite Guvernul.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că Legea certificatelor verzi este în Parlament și a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

„Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement”, a spus șeful statului.

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituțională și joi în Piața Victoriei, pentru a cere soluționarea urgență a ordonanței de urgență privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice și a liberalizării rapide a prețului la gaze naturale.

Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicaliștilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că președintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi și „subminează”, astfel, economia națională și precizând că este dispus să protesteze și el la Cotroceni.

În 26 februarie, președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituționalitate trimisă Curții Constituționale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Președintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

„Guvernul României a emis această Ordonanță de Urgență în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat președintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relația cu Comisia Europeană la modificarea legislației privind producția de energie regenerabilă, precizând că președintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esențiale ale procesului de comunicare cu CE”.