Băsescu: Legea ceritificatelor verzi a fost retrimisă Parlamentului, lipsea un aviz de la CE. Replica Guvernului

Băsescu: Legea ceritificatelor verzi a fost retrimisă Parlamentului, lipsea un aviz de la CE. Replica Guvernului
Publicat: 11/03/2014, 21:53
Actualizat: 23/03/2019, 13:12

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creșterea facturilor la energie electrică.

„Traian Băsescu a dezinformat opinia publică pe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de președinte, efectul fiind creșterea facturilor la energie electrică. Pe subiectul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, președintele României, domnul Traian Băsescu, a dezinformat în direct, fățiș, voit și într-un mod iresponsabil opinia publică! Îl invităm pe domnul președinte Traian Băsescu să spună românilor adevărul, anume că Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptată pe 17 decembrie 2013 de către Camera Deputaților, fiind transmisă spre promulgare pe 19 decembrie 2013. Ulterior, președintele României a cerut Parlamentului reexaminarea reglementării, această solicitare fiind respinsă de cele două camere în luna februarie a acestui an”, se arată în comunicatul Guvernului.

Aceeai sursă mai transmite că, marți seara, același președinte al României a dezinformat media și cetățenii României, spunând că, din informațiile sale, legea nu a fost votată în Parlament, în contextul în care chiar el a cerut reexaminarea acesteia, după ce a fost votată în cele două camere.

Guvernul arată că legea a trecut deja de votul Parlamentului, de două ori, ultima dată pe 26 februarie, fiind în prezent trimisă de Traian Basescu la Curtea Constituțională într-o nouă încercare de blocare.

„Cerem de urgență ca Traian Băsescu să înceteze cu acest blocaj, pentru ca legea să fie promulgată cât mai repede de către președintele României. Îi amintim domnului Traian Băsescu faptul că, prin această lege, Guvernul intenționează reducerea numărului de certificate verzi și, implicit, stoparea creșterii prețului la energia destinată cetățenilor României și industriei naționale. Prin acest refuz și blocaj iresponsabil, Traian Băsescu transmite, practic, cetățenilor români și reprezentaților industriei că nu dorește ca aceștia să aibă facturi reduse la energie electrică”, mai transmite Guvernul.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că Legea certificatelor verzi este în Parlament și a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

„Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement”, a spus șeful statului.

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituțională și joi în Piața Victoriei, pentru a cere soluționarea urgență a ordonanței de urgență privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice și a liberalizării rapide a prețului la gaze naturale.

Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicaliștilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că președintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi și „subminează”, astfel, economia națională și precizând că este dispus să protesteze și el la Cotroceni.

În 26 februarie, președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituționalitate trimisă Curții Constituționale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Președintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

„Guvernul României a emis această Ordonanță de Urgență în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat președintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relația cu Comisia Europeană la modificarea legislației privind producția de energie regenerabilă, precizând că președintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esențiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...