Băsescu: Meleșcanu a inițiat o HG care îi proteja pe foștii ofițeri, semnată de Ponta

Băsescu: Meleșcanu a inițiat o HG care îi proteja pe foștii ofițeri, semnată de Ponta
Președintele Traian Băsescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, în sprijinul afirmației că Victor Ponta a fost ofițer SIE, o Hotărâre de Guvern, inițiată de Teodor Meleșcanu și semnată de premier, care extindea protecția acordată ofițerilor și la cei care și-au încetat raporturile cu Serviciul.

El a spus că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menționând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o. Președintele a menționat că nu crede că această Hotărâre a trecut prin Guvern, menționând că Meleșcanu a inițiat-o și apoi a fost semnată de premierul Ponta.

Șeful statului a precizat că Meleșcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu. El a spus că inițial nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE.

Băsescu a declarat că Meleșcanu a inițiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Năstase, prin care a declasificat activitățile SIE, încălcând, totodată, Legea de funcționare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta.

El a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informații secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, care nu a fost publicată niciodată.

Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, „nu și agenții”, a spus Băsescu.

Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a făcut o extindere, devenind secret de stat „personalul din domeniul activității informative chiar și după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”, a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că „activitatea SIE are caracter de secret de stat”.

Întrebat cine a inițiat HG, Traian Băsescu a răspuns că a fost vorba despre Teodor Meleșcanu și că apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. „Eu nici nu cred că a fost o discuție în Guvern (…) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informații (…) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care și cei care nu mai lucrează rămân ascunși toată viața lor. Nu se poate așa ceva”, a afirmat el.

Băsescu a spus că prin această HG Teodor Meleșcanu și Victor Ponta „au vulnerabilizat” SIE.

Întrebat dacă a avut o discuție cu premierul Victor Ponta pe această temă, Băsescu a răspuns negativ.

El a mai spus că această HG arată „intervenția politicului în treaba Serviciilor”. „Această Hotărâre n-ar fi trecut niciodată, pentru că ea listează toate activitățile secrete ale SIE”, a spus Băsescu, care consideră că ce au făcut Meleșcanu și Ponta este „ilegal”. „Dacă aș fi un specialist – și specialiștii au făcut-o deja, de la toate Serviciile – după activitățile secret de stat pe care le are SIE i-aș face și organigrama”, a explicat Băsescu, adăugând că cei doi „au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT”.

Întrebat dacă Meleșcanu este complice la acest lucru, Băsescu a răspuns: „Total”.

„Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Un om pe care l-am numit politic și am avut încredere în domnul Meleșcanu. A ajuns să facă un astfel de joc, târâind în mod nedrept Serviciul într-o acțiune politică de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în Serviciul de Informații Externe. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât sunt supărat pe Meleșcanu, că a dat toate activitățile secret de stat, le-a pus în MO de dragul de a face acea extindere de la ofițeri activi și la rezerviști”, a afirmat șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

Inchide