Băsescu: Modificarea legii siguranței naționale este greșită și în favoarea infractorilor

Băsescu: Modificarea legii siguranței naționale este greșită și în favoarea infractorilor
Publicat: 03/12/2012, 11:34
Actualizat: 22/03/2017, 13:23

Președintele Traian Băsescu afirmă că inițiativa Ministerului Justiției de a interzice administrarea ca probe în dosarele de corupție a înregistrărilor SRI este „în favoarea infractorilor” și că e greu de explicat de ce ministrul Mona Pivniceru și premierul Victor Ponta au ocolit CSAT.

„Ce știu însă cu certitudine este că, dacă această modificare legislativă s-ar aproba, un mare număr de dosare penale aflate pe rolul instanțelor ar fi afectate, probabil chiar întoarse înapoi la Parchete și, de asemenea, un important număr de dosare aflate în ancheta procurorilor ar fi lipsite de unele elemente de suport. Să ne înțelegem foarte bine: simplele redări ale unor convorbiri telefonice nu pot fi ele însele probe, ci doar îi ajută pe procurori și judecători să consolideze anumite probe sau îi ajută pe procurori să-și stabilească acțiuni de obținere a probelor. Oricum, a modifica acum legea siguranței naționale este greșit și în favoarea infractorilor. Eu sunt convins că doamna ministru Mona Pivniceru nu-și dorește acest lucru”, a declarat Băsescu într-un interviu publicat de „Evenimentul Zilei”.

Întrebat dacă a apreciat poziția premierului Victor Ponta care a spus că nu este de acord cu inițiativa ministerului Justiției, Băsescu a răspuns că îi este greu să creadă că Ponta nu a fost la curent, adăugând că este „greu de explicat” de ce Pivniceru și Ponta au ocolit CSAT.

„Îmi este greu să cred că domnul Victor Ponta nu a fost la curent cu această modificare. Este prea importantă- ca impact pentru Justiție, dar și pentru lupta împotriva corupției pentru ca primul ministru să nu fi fost informat înainte de lansarea ei în dezbatere publică sau în circuitul de avizare. De asemenea, este greu de explicat faptul că domnul Victor Ponta și doamna ministru Mona Pivniceru au ocolit CSAT, în condițiile în care discutăm despre afectarea conținutului unei legi care viza siguranța națională”, a afirmat Băsescu.

Totodată, întrebat dacă actuala putere face presiuni pentru intimidarea SRI și restrângerii rolului instituției în lupta anticorupție, cu referire la acuzațiile lui Ion stat la adresa șefului acesteia, George Maior, Băsescu a răspuns „categoric da”.

„Categoric da. Mulți politicieni sunt obsedați de instituțiile care, în temeiul atribuțiilor legale, luptă împotriva corupției. SRI-ul este o structură a statului care, datorită specificului activității, se lovește frecvent de cazuri de corupție, pe care le semnalează instituțiilor abilitate, fie că acestea sunt Parchete, DNA sau structuri ale Ministerului Administrației și Internelor. Vă asigur că nu numai Ion Stan atacă SRI. Ce vă pot însă garanta este că niciodată George Maior nu ar amenința pe cineva”, a mai spus Băsescu.

Presa centrală a relatat, săptămâna trecută, că Guvernul este pe cale să limiteze atribuțiile SRI și posibilitatea ca probe și informații care privesc marea corupție obținute pe mandat de siguranță națională să fie admise în instanță. Modificările, aflate la Guvern în avizare, prevăd că aceste informații obținute pe mandate de siguranță națională pot fi utilizate ca probă în instanță doar în dosarele care vizează infracțiuni la adresa securității naționale.

Potrivit presei, există posibilitatea ca în unele dosare de corupție deja începute în temeiul unor mandate pe siguranța națională anumite probe să fie declarate nule.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?