Băsescu: Nu îi dau dreptate lui Tăriceanu. Exagerează și își bișnițărește vizita din Statele Unite

Băsescu: Nu îi dau dreptate lui Tăriceanu. Exagerează și își bișnițărește vizita din Statele Unite
Publicat: 16/04/2019, 08:44

„Nu îi dau dreptate lui Tăriceanu. Exagerează și își bișnițărește vizita din Statele Unite. De ce? Ministrul de Externe este Meleșcanu, omul lui, pe care îl susține. Să spui că MAE nu ți-a aranjat, nu a vrut să îți aranjeze o vizită în SUA este o minciună. Eu vă spun unde greșesc ei. Probabil, din incultură politică, președintele Senatului a vrut să se vadă neaparăt ori cu Donald Trump, ori cu vicepreședintele SUA. La care oamenii aceștia și uită în fișă și spun «președintele Senatului să meargă, măi, la Senat. Ce treabă am eu cu el?». Dar ei pentru poză, ca să își facă o poză cu președintele sau vicepreședintele. În mod disperat încearcă să se legitimeze ca oameni politici care au ușile deschise în străinătate, ceea ce nu este adevărat. În momentul de față reputația alianței PSD-ALDE în exterior este jalnică. Ei nu au acces. A trebuit Tăriceanu să plătească o firmă de lobby ca să ajungă pe lângă vicepreședintele SUA să îi facă un fotograf, care stătea pregătit, să îi facă o poză. Am mai văzut specimene din astea. Ponta însuși cu Tony Blair stătea la pândă să facă o poză”, a afirmat Traian Băsescu, la Realitatea TV.

Fostul președinte al României a precizat că niciodată nu a plătit ca să facă astfel poze în vizitele din afara țării, precizând că încă din anul 2008 și-a realizat planul de încredere pe plan extern, neavând nevoie nici măcar de Ministerul de Externe.

„Nu, niciodată nu am plătit pentru astfel de poze. Eu am avut relațiile mele. Vă dau un element. Un președinte care se duce la Casa Albă și îi spune președintelui SUA «știu că următorul Summit NATO este programat la Lisabona și că este angajat de la precedentul Summit. Te rog mult, hai să facem un efort să îl aducem la București». Aduceți-vă aminte că în 2008, Summit-ul NATO, cel mai mare eveniment din istoria organizației a fost la București. Summit la care în afară de membri ai NATO au venit toate statele partenere ale NATO. Deci asta înseamnă capacitate de a convinge și încredere. În 2008 eu îmi realizasem planul de încredere pe plan extern, nu mai aveam nevoie de nimic altceva, nici măcar de MAE”, a conchis Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, la începutul săptămânii trecute, la Washington, unde a participat la Conferința Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale. Șeful Senatului a avut întrevederi cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, cu Keith Kellogg, consilierul pe securitate al acestuia și cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidențialele din 2016.

Ulterior vizitei, liderul ALDE a spus că a angajat o firmă de consultanță pentru organizarea întrevederilor avute în SUA, inclusiv cu cea avută cu vicepreședintele Statelor Unite, pentru că George Maior, ambasadorul României în SUA a izolat conducerea politică a României.