Băsescu NU NEAGĂ o eventuală candidatură la europarlamentare. Cristoiu: Ar fi O REVOLUȚIE

Redactor:
Politic
Băsescu NU NEAGĂ o eventuală candidatură la europarlamentare. Cristoiu: Ar fi O REVOLUȚIE
Traian Băsescu va susține PMP în campania pentru elegerile europarlamentare, dar evită să confirme că va candida. Vezi cum demolează deja fostul președinte adversarii PMP din campanie

Traian Băsescu a ocolit un răspuns direct la întrebarea dacă va candida pe listele PMP pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dar a confirmat că va încerca să sprijine partidul în campania electorală. Sondajele arată că PMP ar vi mai bine cotat cu fostul președinte în fruntea listei.

„Mai e timp,” a asigurat Băsescu la România TV. „Nu de lista PMP stă electoratul român. Au liste grele de la PSD, de la PNL. Voi face tot ce trebuie să ajut partidul. În orice caz, voi fi partenerul lor în campanie. Îi voi sprijini pentru că sunt un partid curățel în momentul de față și a trecut pragul la toate alegerile, nu văd de ce nu l-ar trece acum. Sunt mai importante ca niciodată europarlamentarele de anul acesta. Am mai trecut de trei ori prin alegeri pentru PE. Ultima oară, prezența a fost un pic peste 32%. Eu zic că vom avea o prezență care se va apropia de 40%. Tensiunea în societate este ridicată și oamenii vor căuta opțiuni”.

În primul episod din noul proiect „Gândurile lui Cristoiu„, care a debutat duminică pe Gândul și Mediafax, jurnalistul Ion Cristoiu aprecia că adevărata revoluție a alegerilor europarlamentare ar fi intrarea lui Traian Băsescu în cursă.

„Anul acesta va conta capul de listă,” consideră Cristoiu. „Trebuie să treacă în ochii electoratului ca fiind un om care merită să meargă la Bruxelles. Din acest punct de vedere, cel mai cap de listă, ca să spun așa un barbarism, ar fi Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu – și așa se zvonește – se așează cap de listă, va fi o adevărată revoluție în europarlamentare.(…) El, spre deosebire de Cioloș și de Iohannis, e mai nuanțat față de Bruxelles, are și poziția asta cu demnitatea. Și – foarte important! – ar introduce în dezbaterea pentru europarlamentare temele Uniunii Europene.(…) Cred că până la urmă, Traian Băsescu va accepta, pentru că, dacă se așază cap de listă, PMP trece. E singura șansă, altfel nu are nici o șansă PMP.”

Traian Băsescu este specialist în apariții surpriză, pe ultima sută de metri, în campaniile electorale. A început în anul 2000, când și-a depus în ultima zi candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, pe care a și câștigat-o, împotriva unor candidați mai bine plasați inițial, cum erau Sorin Oprescu (PDSR) sau Călin Cătălin Chiriță (CDR).

Până la anunțarea vreunei candidaturi, Băsescu se ocupă deja – ca orice profesionist al alegerilor – de cei care ar putea concura la procentele pentru care se luptă PMP. Pe lângă atacurile permanente la adresa guvernării PSD-ALDE, el a avut grijă să-și demoleze adversarii de același calibru. 

„Cu cine să mă aliez?” a replicat Băsescu la România TV, întrebat pe cine ar susține la prezidențiale. „Cu Crin Antonescu, partener de șefie de la USL, cu Ponta, alt partener de șefie de la USL. Cu Dragnea? Cu Cioloș? A cumpărat un partid și a doua zi a găsit niște fraieri cu care să spună am și eu un partid și negociez. Sunt cap de listă. Greu de imaginat așa ceva. Dacă cineva vrea să mă convingă că USR sunt niște fraieri să discute cu unul care și-a cumpărat un partid și să îi dea cap de listă? Ori asta nu.

Dacă cineva vrea să convingă și nu a fost o influență politică de undeva… USR a primit instrucțiuni să primească partidul proaspăt cumpărat de Cioloș. E cel mai mare ridicol pe care l-am văzut în politica de alianțe din România de la Revoluție până acum. Nu am crezut că se va întâmpla așa ceva. El a cumpărat un partid ca si cum ai cumpăra de la talcioc partidele. Și pe urmă te așezi la discuții cu USR, care așa cum e el, a trecut prin niște alegeri”, a afirmat Traian Băsescu, duminică la România Tv.

Pe Victor Ponta și formațiunea Pro România pe care a înființat-o, Băsescu îi critică periodic, mai ales că deține informații din timpul în care el era președinte, iar Ponta – premier.

„Neputinciosul guraliv” și „plagiator glorios”, pe numele său de scenă Victor Viorel Ponta, nu a fost capabil să construiască nici măcar un metru de drum la 4 benzi dincolo de Comarnic, deși a fost premier din aprilie 2012 până în noiembrie 2015,” scria recent Băsescu pe Facebook. „A mințit oamenii că mărește acciza la combustibil ca să construiască autostrăzi, și-a pus panarama de prieten, pe numele lui Dan Șova, ministru peste autostrăzi și se angajau amândoi să doarmă în cort prin munți până la terminarea autostrăzii Comarnic – Brașov.

Și, când colo… ce să vezi? „Neputinciosul guraliv” a băgat banii din acciza suplimentară la combustibil în buzunarul clientelei PSD și a pierdut și cofinanțarea de la BEI + BERD.

Și, uite așa „neputinciosul guraliv” a reușit marea performanță să nu facă în mandatul lui „glorios” nici măcar un metru de drum la patru benzi de la Comarnic spre Brașov.

Iar, dacă cineva l-a blocat pe Ponta să construiască autostrada Comarnic – Brașov, acel cineva se numește „incompetența proprie„. Sau poate spune „neputinciosul guraliv”, dacă tot are chef de vorbă, de ce au retras BEI și BERD finanțarea pentru autostrada Comarnic -Brașov?”

 

Inchide