Băsescu: Până la numirea lui Patapievici la ICR, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri

Băsescu: Până la numirea lui Patapievici la ICR, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri
Publicat: 11/05/2014, 12:43
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Traian Băsescu a ținut să îi mulțumească lui Mircea Mihăieș, precizând că acesta a fost un director adjunct al Institutului Cultural Român care a făcut cinste nu numai Timișoarei, ci și României.

„A făcut, împreună cu Horia-Roman Patapievici, o excelentă echipă, care a adus ICR la un nivel de respect pe care nu l-a avut niciodată și care, după schimbarea lor de acolo, s-a prăbușit”, a susținut Traian Băsescu.

El a mai spus că faptul că Institutul Cultural Român, în timpul lui Mircea Mihăieș și a lui Horia-Roman Patapievici, a deținut președinția Organizației Institutelor Culturale din lume este semnul de respect pe care niciodată o instituție de cultură nu l-a primit în această lume a instituțiilor culturale.

Traian Băsescu a mai spus că a făcut referire în discursul său la ICR, pentru că și aceasta arată „intervenția brutală a politicului”.

„Până la numirea lui Roman Patapievici și a lui Mihăieș în fruntea Institutului, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri. A fost prima dată, și o spun public, când am avut o conducere căreia eu, ca președinte, nu i-am cerut nimic. Nici să numească pe cineva la post, nici să traducă vreo operă de-a mea, că n-aveam, dar a fost lăsat Institutul, conducerea a impus atâta respect tuturor, încât nimeni nu a îndrăznit să le forțeze mâna, pentru că și-au făcut treaba excepțional”, a menționat șeful statului.

„Vine o putere cu 70%, fără respect, și spune: Se ia de la Președinție, se dă lege și se mută la Palralement, ca să stăm noi cu picioarele pe acest Institut, care are reprezentanțe în străinătate și, în loc să trimiți oameni reprezentativi ai culturii, în fruntea acestor reprezentanțe, sigur că s-au trimis și aici tot politruci. Asta înseamnă un stat care nu se respectă pe el și care face din politizare un mod de viață pe care îl impune unei populații care nu vrea lucrul ăsta”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru, pe de o parte, și președintele României, potrivit unui comunicat al Președinției.

În sesizarea adresată Curții Constituționale de președintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieș și Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greșit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-românești sau chiar fasciste” și că, dacă președintele dorește să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

„Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curții de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituțiile competente, conducerea de atunci a ICR, așa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greșit o mulțime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greșit. Și, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declarații și au exprimat opinii anti-românești, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că, dacă vă uitați la domnul, e un domn Mihăieș (Mircea Mihăieș – vicepreședinte ICR în perioada 2005 – 2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân așa, că nu credeam că mai există neonaziști în Europa, uite, există și în România. Or eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greșit bani publici și, pe de altă parte, exprimă poziții împotriva României. Dacă domnul președinte Băsescu dorește să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea”, a declarat Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani