Băsescu: „Revocarea lui Papici e o imixtiune a politicului. Ponta s-a băgat cu bocancii în justiție de dragul lui Dragnea. Foarte probabil voi denunța pactul de coabitare”

Băsescu: Revocarea lui Papici e o imixtiune a politicului. Ponta s-a băgat cu bocancii în justiție de dragul lui Dragnea. Foarte probabil voi denunța pactul de coabitare
Publicat: 03/10/2013, 14:39
Actualizat: 04/10/2013, 17:04

Revocarea procurorului Lucian Papici de la șefia secției DNA care instrumentează marile dosare politice este considerată de președintele Traian Băsescu „o imixtiune a politicului”, șeful statului anunțând că în această după-amiază va face public dacă pactul de coabitare mai rămâne în picioare sau va fi denunțat.

„O să fac o analiză și în după-amiaza asta mă voi pronunța. Cel mai important punct, independența justiției s-a prăbușit ieri cu binecuvântarea lui Ponta și asta mă face să mă îndrept spre denunțarea pactului și informarea tuturor partenerilor în fața cărora mi-am pus obrazul. (…) Foarte probabil îl voi denunța”, a susținut Băsescu într-un interviu transmis pe B1.

Șeful statului afirmă că decizia de revocare a procurorilor Secției I a DNA a venit ca urmare a „două șocuri”: condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul ICA și finalizarea de către DNA a dosarului referendumului în care este anchetat Liviu Dragnea. „Este o imixtiune a politicului care pur și simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva. Venind după două șocuri pe care oameni importanți le-au primit: condamnarea lui Voiculescu și informația pe care au aflat-o prea târziu să facă ceva că s-a finalizat dosarul lui Dragnea. Ei au mizat pe faptul că vor face înlocuirea înainte să se finalizeze dosarul lui Dragnea. N-au știut că dosarul era închis și pe masa lui Kovesi”, susține șeful statului.â

Ce i-a „rugat” Băsescu pe Nițu și pe Cazanciuc

În plus, președintele a spus public că, înainte ca Tiberiu Nițu să trimită faxul de revocare, a încercat să-i întoarcă decizia. „L-am sunat să-i spun că nu e bine, domnul procuror general. N-aveam cum să nu știu, se aflase”, a spus Băsescu.

O discuție a existat și între șeful statului și ministrul Justiției marți, după CSAT. „Eu am vorbit cu ministrul Justiției spunându-i „Omule, atenție la nominalizări pentru DNA”. L-am rugat să discute cu Codruța Kovesi cu privire la nominalizări. A făcut-o de-a îndoit-o. Cu oamenii ăștia nu merge cu rugăminți. Trebuie puși, așa cum sunt, în fața publicului și a partenerilor noștri”, a adăugat Băsescu.

În opinia președintelui, „ce au făcut Nițu, Cazanciuc și Ponta a compromis România”, iar revocarea ar fi rezultatul faptului că „cineva s-a urcat cu piciorușele pe Cazanciuc și pe Nițu, care acceptă presiunea politică”. „Noi suntem pe punctul să ne luăm adio acum de la Schengen. De ce? Această acțiune va fi subiniată cu roșu în Raportul MCV„, spune Băsescu.

Procurorul Lucian Papici a fost înlocuit miercuri de procurorul general Tiberiu Nițu din funcția de șef al Secției I a DNA, împreună cu adjunctul său, Mariana Alexandru. Șeful șecției I a DNA este procurorul care coordonează, verifică și uneori anchetează marile dosare de corupție cu politicieni din România. În locul lui Lucian Papici, care ocupa funcția, după încheierea oficială a mandatului, prin delegare, până la finalul anului, a fost numită procuroarea Iuliana Bendeac care are vechime de doi ani în DNA. Bendeac a instrumentat dosarul șantajului de la Antena Group, în care Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia, au fost trimiși în judecată.

„Cineva s-a urcat cu piciorușele pe procurorul general”

Potrivit șefului statului, discursul premierului care l-a catalogat drept „băsist” pe Papici „este grav”, Băsescu susținând că nu i-a întâțlnit niciodată pe procurorii Lucian Papici și Mariana Alexandru. „Și când ești cu delegație trebuie să existe o motivație. Așa, când după 7 zile nu mai sunt buni, e putred”, susține el.

În opinia sa, revocarea delegării procurorului care a instrumentat dosarul lui Dragnea „este un semnal către sistem”. „Nițu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a urcat cu piciorușele pe el și pe Cazanciuc”, a arătat președintele, concluzionând că nu il va mai „gira” pe Ponta „pentru că s-a băgat cu bocancii în justiție de dragul lui Dragnea”.

„E rău să ai o țară a cărui prim-ministru este etichetat drept mincinos”

Traian Băsescu s-a răfuit cu Victor Ponta, pe care l-ar vedea în postura de candidat la președinție din partea PSD în 2014, inclusiv pe pozițiile de politică externă.

„Marea lui pasiune este să meargă într-un avion să meargă oriunde îl primește. Gândiți-vă cum se uită oamenii ăia la el când știu „Aoleu, ăsta-i artiztanul crizei politice din România, ăsta e ăla cu două plagiate”. Zâmbesc, dar îl citesc că văd că-i mincinos. În Finlanda iese, face nu știu ce declarații îl corectează oficiali: „Alo, vedeți că ați greșit puțin”. Așa nu se poate face politică externă. Oamenii ăștia scufundă credibilitatea României în fiecare zi”, a susținut Băsescu în condițiile în care în mai puțin de o lună premierului i-a fost negociată primirea la Washington de către vicepreședintele Joe Biden.

Concluzia lui Băsescu: „E rău să ai o țară a cărui prim-ministru este etichetat drept mincinos. Pe unul ca ponta riscă să-l bată un unul ca Emil Boc care e așezat, la locul lui, nu minte. Dacă decide să candideze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația